DUELLANTER: Real Madrid og Barcelona, her representert ved Lionel Messi og Pepe, er erkerivaler. Men de skal også ha mottat støtte og skattelettelser fra spanske myndigheter. Foto: AP Photo/Manu Fernandez/NTB Scanpix
DUELLANTER: Real Madrid og Barcelona, her representert ved Lionel Messi og Pepe, er erkerivaler. Men de skal også ha mottat støtte og skattelettelser fra spanske myndigheter. Foto: AP Photo/Manu Fernandez/NTB ScanpixVis mer

Real Madrid og Barcelona risikerer milliardbøter etter påstått skattejuks med spanske myndigheter

Sju klubber skal ha fått ulovlig støtte.

(Dagbladet): I 1990 bestemte spanske myndigheter at alle fotballklubber i landet måtte bli aksjeselskaper. Det vil si, alle klubbene bortsett fra Barcelona, Real Madrid, Athletic Bilbao og Osasuna.

Disse fire fikk lov til å fortsette ordningene sine som medlemsklubber, noe som innebærer store fordeler hva skatter og avgifter angår. Før 1990 kunne altså alle spanske klubber eies av medlemmene, mens de etter 1990 måtte bli «skikkelige» selskaper.

Barca og Real har siden den gangen etablert seg som to av verdens beste fotballag, og er sågar de to klubbene med størst omsetning i fotballverdenen, ifølge Forbes.

Men EU synes kanskje ikke denne ordningen er helt rettferdig.

Sju klubber granskes I 2009 ble en klage levert til EUs konkurransetilsyn fra en gruppe investorer i andre europeiske klubber. Klagen gikk ut på at spanske klubber nøt godt av skattelettelser og lån fra myndighetene i landet. Verdiene skal ha vært på flere titalls millarder kroner, samtidig som Spania selv måtte ta imot en redningspakke på nesten 1 000 milliarder kroner.

Nå skal EU ifølge Financial Times etterforske forholdet.

I tillegg til de fire medlemseide klubbene, skal også Valencia, Elche og Hercules granskes. Hvis EU finner at den økonomiske hjelpen fra spanske myndigheter er i strid med EUs lover, vil klubbene bli pålagt å betale tilbake pengene.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det kan altså bli svært dyrt.

Hevder uskyld Noe av grunnen til at det har tatt så lang tid, over fire år, å ta tak i klagen som ble sendt inn, skal ha vært at EUs konkurransekommissær Joaquín Almunia spiller på to lag i saken. Han har nemlig sterke bånd til Athletic Bilbao, og har tidligere vært en del av den spanske regjeringa som altså har bidratt til denne pengestøtten til fotballklubbene.

- Kommisjonen har vært handlingslammet i over fire år, og for den europeiske opinionen kan se ut som om kommissær (Almunia) har en interessekonflikt i saken, sier Emily O'Reilly, som er EUs ombudsmann, ifølge Financial Times.

- Nå har jeg derimot full tiltro til at kommisjonen bestemmer seg for å starte etterforskning av saken for å finne ut av fakta og kvitte seg med alle mistanker.

Almunia hevder at påstandene om interessekonflikt er «uakseptable». Også spanske myndigheter nekter for at de har gjort noe galt.

- Myndighetene vil slåss for å forsvare spanske klubber, fordi de er en del av merkevaren Spania, sa Spanias utenriksminister José Manuel Garcia Margallo på mandag.