Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Real Madrid er nærmere nedrykk enn tabelltopp i La liga

Real Madrids enorme fall

Ingen har noen gang vunnet to Champions League-titler etter hverandre, og lenge hadde Zinedine Zidane flere troféer enn tapte fotballkamper. Så kom nedturen.

SKUFFENDE SESONG: Cristiano Ronaldo har blitt bildet på Real Madrids skuffende første halvdel av sesongen. Foto: AP Photo/Tim Ireland
SKUFFENDE SESONG: Cristiano Ronaldo har blitt bildet på Real Madrids skuffende første halvdel av sesongen. Foto: AP Photo/Tim Ireland Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Halve sesongen er spilt, og Real Madrid står med 32 poeng på 18 kamper i La Liga. Det gir et poengsnitt på 1,77. På toppen av tabellen befinner erkerival Barcelona seg. Laget fra Katalonia er ubeseiret og står bokført med 51 poeng, noe som gir et snitt på 2,68 poeng per kamp. Det er nesten ett poeng mer i snitt per kamp. Avstanden er nå på 19 poeng mellom de to storkanonene, og i skrivende stund er Real Madrid nærmere nedrykksstreken enn tabelltopp.

Hva skyldes dette enorme fallet?

Viasats ekspert på spansk fotball, Petter Veland, mener sulten etter suksess og det mentale hos spillerne må ta mye av skylden for avstanden.

- Det første som slår meg er metthet. Når man har vunnet så å si alt de siste to årene, kommer ikke dette unaturlig. Man har ventet på når den første store nedturen under Zidane skulle komme, og han har kanskje ikke klart å håndtere det like bra som man skulle tro.

- Det er ikke sånn at han har blitt en dårligere trener, eller spillerne har blitt dårligere på dette halve året. Det sitter i hodet, sier Veland.

- Samtidig ser man at spillerne virker mer slitne enn tidligere. Kanskje gjorde de en dårlig jobb i oppkjøringen. De sliter ofte i andreomgang, og det er ikke tilfeldig. Før var det Real Madrid selv som sto for de sene og dramatiske avgjørelsene. Nå skjer det mot dem, legger han til.

Burde hentet forsterkninger

Veland mener miljøet i klubben har blitt for etablert, og at de store stjernene ikke presses nok av resten av stallen. Salgene av Alvaro Morata og utlånet av James Rodriguez har også bidratt til at stallen er blitt klart svekket.

- Tidligere hadde man spillere som kunne komme inn å prestere, og samtidig presse spillere som Cristiano Ronaldo og Karim Benzema til å yte det lille ekstra. Nå har elleveren blitt for satt, og det er lite ordentlig konkurranse om plassene. Man mangler de gode spillerne utover de 14-15 beste.

- Sir Alex Ferguson i Manchester United hadde en praksis hvor han hentet en stor stjerne hver sommer for å holde de etablerte på tå og hev. Det er kanskje noe Real Madrid skulle gjort i sommer, forklarer han.

Toppscoreren med fire mål

Real Madrids toppscorer står med fire(!) mål halvveis inn i sesongen. Så svake tall har aldri vært levert i klubbens historie. Cristiano Ronaldo, som har knivet side om side med Lionel Messi på toppscorerlistene de siste ti årene, har plutselig sluttet å score mål. I alle fall i La Liga.

- Ronaldo har hatt fem prosent uttelling i høst. Det er dårligere enn de aller fleste midtstoppere i hele verden, sier Viasats ekspert.

- Men jeg tror ikke han plutselig har begynt å merke alderen eller blitt en dårligere fotballspiller. Dette har bare vært en høst hvor ingenting har stemt for ham.

- Likevel skal han ikke ha all skyld. Laget har underprestert, og han har fått for dårlig hjelp framover i banen, fortsetter Veland.

Saken fortsetter under bildet.

SJELDEN OPPTUR: Real Madrid-spillerne løfter pokalen i FIFA Club World Cup i desember. Foto: AFP PHOTO / KARIM SAHIB
SJELDEN OPPTUR: Real Madrid-spillerne løfter pokalen i FIFA Club World Cup i desember. Foto: AFP PHOTO / KARIM SAHIB Vis mer

Slår rekorder i Champions League

I Champions League fortsetter nemlig målene å renne inn. Ronaldo står med ni mål på seks kamper i gruppespillet. Grunnen til det skulle Veland gjerne hatt svar på.

- Der ble han jo historisk, og ble den første spilleren til å score i seks av seks gruppespillkamper. Og ikke var det svak motstand de møtte heller, forklarer han.

- Grunnen til at det er sånn er umulig å forklare. Hadde de visste det selv, hadde de nok endret det. Det blir spennende å se nå når Champions League starter på igjen, hvor de skal møte PSG. Kanskje viser de sitt ordentlige nivå igjen.

Allerede flere tap enn i hele fjorårssesongen

Real Madrid har også lekket som en sil defensivt i årets sesong. Laget har sluppet inn flere mål enn 13. plasserte Leganes, og det er krise i hovedstaden etter at Villareal vant på Santiago Bernabeu søndag. Det var sesongens tredje hjemmetap. De to andre kom mot Barcelona og Real Betis. Laget fra Madrid gikk igjennom fjoråret med tre tap i serien, og har allerede avgitt flere poeng hittil denne sesongen, enn de gjorde i hele 2016/2017.

- Ingen frykter å komme til Santiago Bernabeu denne sesongen. Bunnlagene lar seg inspirere av at de andre klarer å ta med seg poeng derfra, og får en ekstra «boost» av det. Hjemmelaget har alt for ofte også satt seg i posisjoner hvor det bare skal et mål til for å få med seg noe. Der man før har sett Real Madrid gå opp å score selv når de presses på tampen, slipper de heller inn andre veien, forklarer Veland.

Zidane sitter trygt – enn så lenge

Real Madrid har hatt for vane å sparke managere hyppig om resultatene uteblir, men det er annerledes med Zinedine Zidane. Han har mye «goodwill» hos president Perez, mener Veland, som tror franskmannen sitter trygt – i alle fall ut sesongen.

- Mye avhenger av det som skjer i kampene mot PGS i Champions League. Det som taler for at han skal bli er at han har tillitt i garderoben og fremdeles er svært populær i og rundt klubben. Samtidig har klubbledelsen begynt å skjønne at det lønner seg å tenke langsiktig. De forsøker å gå bort fra å sparke managere annenhver sesong, sier Veland.

- Men om de ryker ut av både Champions League og den spanske cupen i løpet av den neste måneden, kan det fort bli et voldsomt trykk utenfra om endringer. Da kan ting plutselig skje, understreker han.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!