NY JOBB: Julen Lopetegui tar over Real Madrid etter VM. Foto: AP Photo/Miguel Morenatti
NY JOBB: Julen Lopetegui tar over Real Madrid etter VM. Foto: AP Photo/Miguel MorenattiVis mer

Julen Lopetegui ny Real Madrid-trener

Real Madrids overraskende valg: Han er storklubbens nye trener

Julen Lopetegui blir Real Madrid-trener etter VM-sluttspillet.

Julen Lopetegui (51) er Real Madrids nye trener. Det melder klubben på sine nettsider.

Men aller først skal han lede Spanias landslag gjennom VM-sluttspillet i Russland. Hans nye jobb trer da i kraft rett etter sommerens store mesterskap.

Lopetegui signerte en treårskontrakt.

Petter Veland, ekspert på spansk fotball, mener ansettelsen er overraskende.

- Den kommer overraskende, for Lopetegui har ikke vært et navn som har figurert i ryktespaltene. Det har først og fremst handlet om Mauricio Pochettino som førstevalget, sier Veland til Dagbladet.

Spania-kontrakten

Etter at Zinedine Zidane overraskende nok trakk seg for et par uker siden, etter tre strake Champions League-seiere, er det Tottenham-trener Pochettino som har blitt hyppigst nevnt i ryktespaltene.

Men Chelsea-trener Antonio Conte og Juventus-trener Massimiliano Allegri ble også nevnt.

Ansettelsen kommer også overraskende på Veland fordi Lopetegui så sent som i slutten av mai signerte en forlengelse med Det spanske fotballforbundet, som strakk seg til 2020.

- Da var det liksom klappet og klart at han skulle lede Spania i VM og mot EM-sluttspillet i 2020. Derfor fremsto han aldri som en kandidat. Men for han som er spansk, kan man nå i retrospekt tenke at det ikke var så rart at han hoppet på denne sjansen likevel, sier Veland.

Spansk trener

Lopetegui har stor erfaring som trener på landslagsnivå, og ledet blant annet Spanias U21-landslag til gull i U21-EM i 2013.

- Det var på mange måter bedriftene som trener for ungomslandslagene som gjorde at han fikk landslagsjobben etter at Vincente del Bosque ga seg. Men han oppfyller også et viktig kriterie for Real Madrid: De vil gjerne ha en spansk trener når det lar seg gjøre, sier Veland.

Veland forteller også at Real Madrid og fotballforbundet er linket opp mot hverandre, på den måten at det finnes mange i systemet som har hatt jobb begge steder.

Den siste spanske treneren som har sittet ved roret i klubben, er Rafael Benitez, som trente klubben i et drøyt halvår, fra sommeren 2015 til vinteren 2016. Så må vi tilbake helt til 2009 for å finne den forrige spanske treneren.

Ellers har store navn som Zinedine Zidane (fransk), Jose Mourinho (portugisisk) og Manuel Pellegrini (chilener) vært trener for storklubben de siste ti årene.

Utfordringene

Men det å være fotballtrener for en av verdens største klubber, medfører et visst press. Zinedine Zidane trakk seg nå for eksempel etter å ha vunnet tre strake Champions League-titler.

- Det har blitt sånn i det øverste sjiktet i fotballverdenen, at uansett hvor man er sitter man maks to, tre eller fire år. Presset øker, interessen øker, arbeidsmengden øker... man er trener 24 timer i døgnet. Man tar aldri fri, man må alltid svare på et aller annet, det er alltid et arbeid man føler man ikke har gjort, en kamp man burde sett, valg som må tas og fakta som må diskuteres. Det å være fotballtrener på aller høyeste nivå krever såpass mye, sier Veland.

Derfor tror fotballeksperten at det blir sånn for Lopetegui også.

- Med mindre han er skrudd sammen på en måte ingen andre trenere er. En ting som er sikkert, er at han får noen utfordringer han ikke har fått smake på før, sier Veland.

Blant annet er Lopetegui vant til å være landslagssjef, og bestemmer derfor over spillerne i den korte perioden de ofte har sammen. Nå blir han trener på klubbnivå, der alt skjer.

- Real Madrid står overfor noen utfordringer når VM er over. Blant annet er ikke Cristiano Ronaldos framtid avklart. Jeg er også spent på å følge med under VM, for dette kommer garantert til å påvirke. Real Madrid-jobben tenker han på allerede nå. Uansett om han tenker 5 % på det og 95 % på landslaget, er det ikke positivt. Han blir ikke plutselig en bedre trener med mer fokus på Spania nå, sier Veland.

- Det er ikke sikkert det har noe å si, men om han får noen form for effekt etter dette, er det negativt.