TOPP TO: Lionel Messi scoret et av målene da Barcelona slo Manchester United og vant Champions League i mai. Også på den kommersielle siden er Barcelona bedre enn britene. Foto: REUTERS/Eddie Keogh (BRITAIN  - Tags: SPORT SOCCER)
TOPP TO: Lionel Messi scoret et av målene da Barcelona slo Manchester United og vant Champions League i mai. Også på den kommersielle siden er Barcelona bedre enn britene. Foto: REUTERS/Eddie Keogh (BRITAIN - Tags: SPORT SOCCER)Vis mer

Real og Barca stikker fra United i pengeligaen

Se topp 20-lista.

(Dagbladet): I fjor mistet Manchester United andreplassen på lista.

I år er Premier League-mesterne distansert ytterligere av de to spanske storklubbene Real Madrid og Barcelona på toppen av Deloittes pengeliga.

Revisjonsfirmaet publisert hvert eneste år ei liste over de 20 rikeste fotballklubbene i verden, basert på anslåtte omsetningstall.

Real Madrid topper årets liste med omlag 480 millioner euro i inntekter, summen tilsvarer 3,8 milliarder kroner. Barcelona følger med en kvart milliard kroner mindre.

Så følger Manchester United med 2,9 milliarder kroner, på tredjeplassen. Uniteds omsetning øker kraftig, bare ikke så kraftig som pengemaskinene Real og Barcelona.

Spansk TV-avtale Årsaken er hovedsaklig at de spanske klubbene kan forhandle fram egne TV-avtaler, mens United deler med andre Premier League-klubber.

Deloitte ser for seg at United - som ledet pengeligaen fra 1997 til 2004 - er over 100 millioner euro bak de spanske gigantene neste år. Det skyldes blant annet klubbens Champions League-exit.

- Manchester Uniteds konstante suksess på banen har ført til at de er en gjenganger på topp 3 i pengeligaen, men de siste årene har gapet mellom dem og de spanske gigantene økt. I år er avstanden vokst til 83,7 millioner euro, skriver Deloitte.

Av topp 10-lagene mister Liverpool én plass, og igjen er det manglende e-cupspill som får skylda.

SEKS ÅR PÅ TOPP: Real Madrid, her ved Cristiano Ronaldo, har toppet pengelista siden de dyttet Manchester Untited ned fra toppen i 2005. Foto: REUTERS/Albert Gea
SEKS ÅR PÅ TOPP: Real Madrid, her ved Cristiano Ronaldo, har toppet pengelista siden de dyttet Manchester Untited ned fra toppen i 2005. Foto: REUTERS/Albert Gea Vis mer

- Klubben trenger europeiske fotball hvert eneste år dersom de skal forbli i topp 10 i pengeligaen framover, heter det i rapporten som også oppmuntrer de helrøde til å gjøre noe med stadionsituasjonen,

- Det må skapes en gjennomførbar plan om enten å utvikle Anfield, eller å flytte til et nytt hjem slik at omsetningen på kampdagen kan økes.

City ned - og opp Tottenham rykket opp til 11. plass takket være Champions League-kvartfinalen forrige sesong. Spurs passerte med det Manchester City, men posisjonsbyttet er ifølge revisjonsselskapet bare midlertidig.

- Klubbens store spillerinvesteringer ga Champions League-fotball i 2011/12. Når det kombineres med den enestående tiårsavtalen med Etihad, så skapes det vekst på alle omsetningsområder - og vil føre til at City klatrer til topp 10 neste år, skriver Deloitte.

Dortmund, Valencia og Napoli er helt nye på lista i 2011, de erstatter Atletico Madrid, Stuttgart og Aston Villa.

Ingen sørarmerikanske klubber er med, men Deloitte anslår at de brasilianske gigantene Corinthians og Sao Paulo knapt kvalifiserer til en plass blant de 50 beste.