TOK SØLV I 2003: Tidligere fotballpresident i Real Sociedad, Iñaki Badiola, hevder den spanske klubben kjøpte doping i seks år. Her jubler 2003-årgangen av fotballaget for seriesølv. Foto: NTB Scanpix
TOK SØLV I 2003: Tidligere fotballpresident i Real Sociedad, Iñaki Badiola, hevder den spanske klubben kjøpte doping i seks år. Her jubler 2003-årgangen av fotballaget for seriesølv. Foto: NTB ScanpixVis mer

- Real Sociedad kjøpte doping i seks år

Eks-klubbpresident drar klubben inn i «Operasjon Puerto».

(Dagbladet): Real Sociedad kobles nå til den spanske dopinglegen Eufemiano Fuentes, som under rettsaken mot han har innrømmet at han har hjulpet flere enn bare syklister med dopingbruk.

Bekrefter til spansk avis I dagens utgave av den spanske sportsavisa AS står Real Sociedads tidligere fotballpresident, Iñaki Badiola, frem og bekrefter at den spanske klubben i perioden 2002 til 08 kjøpte dopingprodukter, skriver sporten.dk.

Badiola var president i Real Sociedad i 2008.

I dopinglegens papirer nevnes forkortelsen RSOC, og Iñaki Badiola vil ikke avkrefte at bokstavene står for Real Sociedad. 

Badiola kuttet kontakten Den tidligere fotballpresidenten bekrefter derimot til avisa at den spanske klubben kjøpte ulovlige produkter, men sier videre at det er Eufemiano Fuentes som selv burde bekrefte opplysningene under den pågående rettsaken om Operasjon Puerto.

- Vårt styre gikk offentlig ut og distanserte oss fra legene Eduardo Escobar og Antxon Gorrotxategi. Men i de seks sesongene før vi kuttet kontakten, betalte de kontant med svarte penger for medisin og produkter som på den tiden ble klassifisert som doping, avslører Badiola.

- Og deres leverandør kan lett ha vært Fuentes. Dokumenter som vi har stemmer med at det skal ha vært Fuentes.

- Ikke spesielt overraskende Petter Veland, La Liga-ekspert i C More, synes det ikke er spesielt overraskende at avsløringer og påstander rundt doping i spansk fotball kommer likt med rettsaken mot Fuentes.

- Det at fotballklubber blir dratt inn i denne saken, er noe jeg egentlig har ventet på, sier Veland til Dagbladet.

Veland forteller at etter at Badiola sto frem med avsløringene i den spanske avisen, har en annen tidligere president i Real Sociedad gått ut og avvist påstandene.

Avviser kjennskap José Luis Astiazarán var president i klubben fra 2011 til 2005, og ifølge Veland hevder Astiazarán at han verken har kunnskap om at dopingkjøpene skal ha skjedd, eller at han var inneblandet i det.
  - Så det blir jo litt ord mot ord, sier La Liga-eksperten.

- Men ett eller annet sted må beskyldningene komme fra. Jeg tror ikke Badiola sier dette for moroskyld. Han må jo ha opplysningene fra et sted, sier Veland.

- Veldig overraskende Norske Bjørn Tore Kvarme spilte for den spanske klubben fra 2001 til 2004. I motsetning til Veland, er han veldig overrasket over opplysningene fra Badiola.

 RETTSAK:  Saken mot dopinglegen Eufemiano Fuentes startet i Spania i forrige uke. Fuentes står tiltalt for å ha drevet dopingbistand til syklister, men mange hevder også spansk fotball har sine linker til Fuentes. Foto:  EPA / JAVIER LIZON / NTB Scanpix
RETTSAK: Saken mot dopinglegen Eufemiano Fuentes startet i Spania i forrige uke. Fuentes står tiltalt for å ha drevet dopingbistand til syklister, men mange hevder også spansk fotball har sine linker til Fuentes. Foto: EPA / JAVIER LIZON / NTB Scanpix Vis mer

Han sier til VG Nett at han ble testet to-tre ganger i året, og sier det aldri ble snakket om blant spillerne å bruke ulovlige midler.

- Dette er nytt for meg. Jeg vet i alle fall ikke om at noe sånt skal ha foregått i klubben, sier Bjørn Tore Kvarme til NRK.no.