Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Reality på sidelinja

Glem Farmen, Robinson Island og bondebryllup. Neste realitysesong spilles langs sidelinja på Tippeliga-banene, og den blir en gedigen suksess.

REALITY-BØLGEN

er for lengst blitt så utvasket at de vanlige menneskene vi skal underholde oss med i alle kvelders TV-serier, slett ikke er vanlige. De er nøye plukket ut for å få fram alt menneskelig sug og gørr vi kan kjenne oss igjen i.

Neste sesong trenger ikke Norges Fotballforbund å plukke hovedaktørene til sitt årlige Tippeliga-show. Den casting-jobben er allerede gjort av klubbene, og maken til besetning har du ikke sett langs sidelinja.

Med trenerkvartetten Egil Drillo Olsen i FFK, Nils Arne Eggen i RBK, Ivar Morten Normark hos Aalesund og Tom Nordlie i Start på plass i samme oppsetning kommer det ikke til å skorte på klare meldinger og utagerende livsstil.

Pluss på med en Åge Hareide i frisk medvind som landslagssjef, og vær sikker på at i 2005 faller alle seerrekorder i norsk toppfotball.

Denne fotball-realityen har nesten alt.

UNNTAKET ER

damer i garderoben og Nils Arne Eggen fast på sidelinja for RBK. Det første har ikke vært nødvendig for få litt kjønslig pirring rundt et par av trenerprofilene; det andre er en umulighet:

 Så lenge Nils Arne Eggen utfører en trenerjobb for RBK, kommer han til å være i sentrum.

Hovedtrener Per Joar Hansen har forlengst sagt at han skjønner det. Da går det an å skjønne at den samme Hansen har alle forutsetninger for å bli en vellykket sjef på Lerkendal.

Neste sesongs reality-stjerner har nemlig en ting til felles:

 De trenger en stor porsjon raushet og fornuft fra omgivelsene.

Til gjengjeld kan de alle levere solide trenerresultater.

SELVSAGT ER

det klasseforskjell fra Drillo og Eggen ned til resten av det norske trenerfeltet. Det har mer enn med alder å gjøre.

De to veteranene har hver på sin måte revolusjonert norske fotball gjennom glitrende kunnskapsformidling. Læresetningene har variert, men den pedagogiske kraften har vært den samme:

  Drillo og Eggen har begge i år etter år fått spillerne til å gjennomføre trenernes fotballfilosofi på en tilnærmet perfekt måte.

Det ligger stor pedagogikk bak slike resultater.

NOEN SYNES

de to også tar en stor sjanse ved å stige ned fra seierspallen for å konkurrere igjen. Det er en trist måte å se fotballivet på.

Tilfredsstillelsen for alle livsglade trenere ligger i spenningen langs sidelinja der og da. Underveis i den nye kampen teller ikke gårsdagens resultater. Å trene fotballag er risikosport, og belønner sine utøvere deretter.

Vi unner begge de gamle heltene nye gleder.

OM SEIRENE

kommer, er en annen sak. Det er foreløpig ikke gitt at den stadige hakkingen i RBK-maskineriet skyldtes for slapp terping av gamle klubbprinsipper. Kanskje var seiersrekken like mye resultat av de spesielle spilletypene som ble trent fram?

Nå får Nils Arne Eggen sjansen til å gi noe av svaret selv. Siden Ola By Rise forlengst er sparket, har svaret bare teoretisk interesse. RBK-miljøets treneravvikling handlet uansett aldri om teori; bare om stusselig medmenneskelig praksis.

DRILLO ER

mer i angrepsposisjon. Etter den strålende landslagstida, kom et par adskillig mer moderate år som klubbtrener. Det var helst tilfeldig, men pirret nok en konsekvent sannsynlighetsberegner såpass at det hjalp ham tilbake til trenerbenken.

Moro blir det uansett.

Med Drillo i Fredrikstad er stildebatten tilbake i norsk toppfotball. I første omgang kommer det til å gi FFK om mulig enda bedre resultater; dernest vil Drillos tilstedeværelse presse fram tydeligere stilvalg fra de andre Tippeliga-trenerne.

DENNE TYDELIGHETEN

har vært klarest hos Tromsø og Ham-Kam i år, og begge klubbene har prestert langt over forventning.

Så store krav går det knapt an å ha til neste års Tippeliga.

Fem måneder før start er den allerede en stor suksess.

DOBBEL SALTOM: Tom Nordlie, tilbake i Tippeligaen med Start.
DRILLO-STILEN: Egil Olsen, tilbake i Tippeligaen med FFK.
USTOPPELIG: Nils Arne Eggen, tilbake i Tippeligaen med RBK.
GLA'GUTT: Ivar Morten Normark, tilbake i Tippeligaen med Aalesund.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media