- Redd for å blottlegge for mye

Hareide forklarer laguttaket.

MOLDE/OSLO (Dagbladet.no): Tidligere i dag offentliggjorde Åge Hareide Norges lag til lørdagens EM-kvalifiseringskamp mot Bosnia-Hercegovina.

Nå forklarer landslagssjefen hvorfor han tok de valgene han gjorde, og da særlig når det gjelder de tre posisjonene det var tvil om fram til i dag.

• Høyreback, hvor Jarl-André Storbæk blir foretrukket foran Anders Rambekk.

- Vi har sett, både i Manchester og her, at han har en bra innleggsfot. Han har fysisk kraft til å ta seg framover på banen og en god løpskapasitet, skryter Hareide.

På samme tid er han opptatt av å understreke at Rambekk ikke har gjort seg bort, tross at han spilte dårlig i forrige landskamp, mot Kroatia.

- Dette er uten forkleinelse for Anders Rambekk, som har spilt godt i de kvalifiseringskampene han har gjennomført. Men Storbæk har mer praksis som back, begrunner Hareide.

• Sentral midtbane ved siden av Martin Andresen, hvor Kristofer Hæstad starter i stedet for Christian Grindheim.

- Jeg var mest i tvil om den sentrale plassen. Doffen går inn på midten. Vi trenger balanse, og vi må ta ut en playmaker som Bosnia har sentralt. Vi satser på at Doffen gjør det. Dessuten vil jeg løfte Martin litt høyere i banen, slik at han får bruke kreativiteten sin på siste tredel av banen, sier sjefen.

FORKLARER: Kristofer Hæstad blir foretrukket på sentral midtbane fordi han er bedre defensivt. Men kreative Christian Grindheim kan komme inn etter hvert, understreker Åge Hareide. Foto: GORM KALLESTAD/SCANPIX
FORKLARER: Kristofer Hæstad blir foretrukket på sentral midtbane fordi han er bedre defensivt. Men kreative Christian Grindheim kan komme inn etter hvert, understreker Åge Hareide. Foto: GORM KALLESTAD/SCANPIX Vis mer

Samtidig gjentar han antydningene om at mer kreative og offensivt anlagte Grindheim kan komme inn etter hvert.

- Jeg er redd for å blottlegge for mye. I bakhånd har vi Christian Grindheim, som er spesielt god offensivt. Får vi mørnet Bosnia litt, så kan vi få inn Christian, sier han.

• Hengende spiss bak John Carew, hvor Frode Johnsen blir foretrukket foran Steffen Iversen.

- Med Frode og John foran håper vi å skape sjanser, fastslår Hareide enkelt.

Men om laget hans lykkes med det, er ikke det nok. Ballen må også i mål. 

- Vi må gå ut hardt og prøve å kaste oss over dem så tidlig som mulig - ikke hals over hode, men kontrollert legge et trykk på dem fra første stund. Problemet vårt har vært at vi ikke har vært effektive nok så langt, mener Hareide.

Har fått en del info om motstanderen

I tillegg til uttaket til disse tre posisjonene, har det største usikkerhetsmomentet vært motstanderen, som på grunn av boikotter stiller med en ganske så nykomponert tropp. Men nå begynner landslagsledelsen å få en viss oversikt.

- Redd for å blottlegge for mye

- Bosnia spiller typisk Balkan-fotball. De er gode ballspillere, veldig gode i medgang - ikke så gode i motgang. Vi har fått info litt herfra og derfra i Europa, opplyser Hareide. 

- Ut fra troppen har vi en viss peiling. De har samme backer og kanter som før, og midtbanespilleren (Zvjezdan) Misimovic kjenner vi. Han er en god spiller, legger han til-

Hans eneste skadebekymring foran hjemmekampen er Tommy Svindal Larsen.

Men landslagslege Thor Einar Andersen sier at den foreløpige Odd Grenland-spilleren vil bli klar til bortemøtet med Tyrkia neste uke.