Marit Bjørgen vinter-OL 2018:

Redd for å ta OL-plassen fra andre. Men så glad at hun gjør det likevel?

Akkurat her er Marit Bjørgen for følsom. Er du rask nok, er du ung nok.

GLIMT AV GAMMEL KLASSE: Marit Bjørgen staket inn et nytt NM-gull. Gir det lyst nok til å satse også på sprint i OL? FOTO: Bjørn Langsem/Dagbladet
GLIMT AV GAMMEL KLASSE: Marit Bjørgen staket inn et nytt NM-gull. Gir det lyst nok til å satse også på sprint i OL? FOTO: Bjørn Langsem/DagbladetVis mer

MARIT BJØRGEN er verdens beste kvinnelige skiløper. Lenge var hun også verdens raskeste, men det var før hun fikk et rykte på seg om at hun er usedvanlig treig til å komme i gang:

- Hun ser ut som en 100-åring i starten, fleipet trener Roar Hjelmeset da han vurderte skidronnings OL-muligheter på sprint før sesongen.

De få TV-bildene i vinter med Marit sprintende ut fra start, er ikke spesielt komiske.

Men heller ikke så veldig raske.

NETTOPP det er utfordringen i valget hennes om hun vil gå OL-sprint. Marit kan velge sånt, og hun bør gi seg tid.

Akkurat nå er det lett å si at det er klokt å konsentrere seg om de tre distanserennene og stafetten i OL, men det gjenstår over en måned med konsentrert trening før sprinten tirsdag 13.februar:

  • Det er i denne treningsperioden Marit tidligere har løftet nivået sitt så mye at hun har levert glimrende i hvert eneste mesterskap fra og med OL 2010.

Da skal hun være litt snillere i vurderingen av egne sprintsjanser.

FOR det var jo sprinter hun var. Først med gjennombruddet med VM-gull helt tilbake til 2003. Så med en serie prestasjoner på distansen etter at hun trente seg opp på et enda høyere nivå før OL 2010.

På de fem mesterskapene derfra hadde Marit Bjørgen følgende rekke:

  • Gull, gull, gull, bronse, gull.

Da denne rekken ble brutt i Lathi-VM i fjor, skyldtes dels et feil sporvalg og dårlig glid i kvartfinalen. Vanligvis kunne Marit ha rettet opp sånt, men ikke sist vinter. Da manglet hun treningsgrunnlag etter fødselen for å oppnå maksfart.

AKKURAT dette ekstra fysiske grunnlaget har hun skaffet seg i god tid før denne OL-sesongen. Det har gitt klare resultater. Jeg har sjelden sett beskjedne Marit skinne så fornøyd over egen framgang som da hun sist høst forsiktig fortalte meg om et par spurtseire på treningene i oppkjøringen. Det trigget henne å distansere småjentene der.

Den følelsen skal hun ta med seg inn i vurderingen av OL-programmet. Når hun først har brukt såpass med tid på å få tilbake esksplosivitet og toppfart, hadde det også vært moro for en eldre dame på 37 å se hva det kan gi av resultater i konkurranse.

DEN gleden så du i NM-finalen i dag idet hun staket ned Kathrine Harsem på oppløpet og vant NM-gull nummer 22. Hadde noen tippet 122 i en quiz, hadde de nok i farta fått rett svar på det og. Så lenge synes vi vel alle at Marit Bjørgen har vunnet store seire på ski.

Det er litt av det samme historiske suset over dette OL-uttaket, selv om Marit bryr seg minimalt om sånt. Hun vil jo nødig ta plassen på laget om hun ikke tror hun kan være med helt i toppkampen i finalen. Da føler hun at hun ødelegger for noen andre; for eksempel den samme Kathrine Harsem.

Det er i overkant følsomt.

FOR de eneste Marit Bjørgen risikerer å ødelegge noe for ved å gå OL-sprint, er Ole Einar Bjørndalen og Bjørn Dæhlie. De to er fortsatt litt bedre enn henne på oversikten over tidenes mestvinnende OL-utøvere.

Der viser statistikken at Bjørndalen har 8 gull, 1 sølv og en bronse; altså 13 medaljer totalt. Dæhlie en medalje mindre med serien 8 - 4 - 0, mens Marit Bjørgen før Pyeongchang på tredjeplass står med 6 gull, 3 sølv og en bronse.

I OL får hun maksimalt seks muligheter. Om hun bruker dem alle, trenger hun ikke å bestemme før etter den innledende skiathlon-distansen på 15km.

Da vet hun hvordan formen her, og gjør sitt eget valg.

Det blir nok det riktige.

FOTNOTE: Kathrine Harsem er med dette gode løpet klar for OL, mens den siste plassen på jentelaget er ganske åpen. Det samme gjelder guttas sprint med unntak av Eirik Brandsdal som nå viser bra nok form. Pål Golberg trenger litt mer tid etter sykeavbrekket, og får det. Med en bra konkurranse i verdenscupen i Planica neste helg er han klar. Det samme gjelder også for Sondre Turvoll Fossli, men nivået er så høyt hos utfordrerne at det siste uttaksrennet med klassisk sprint i Slovenia kan endre OL-laget.