Warholm om den nye planen, flat struktur og om livet etter karrieren

- Redd for det vanlige livet

Karsten Warholm fortsetter jakten på å sprenge grenser: Nå har han økt de allerede oppsiktsvekkende høye treningsmengdene ytterligere.

ØKER: Karsten Warholm er tidenes beste på 400 meter hekk. Likevel: Han har økt treningsmengdene ytterligere siden i fjor. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
ØKER: Karsten Warholm er tidenes beste på 400 meter hekk. Likevel: Han har økt treningsmengdene ytterligere siden i fjor. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Idrett er litt som å spille musikk. Det handler om å treffe notene. Hvis noen hadde stått og brølt til meg og sjefet over meg, hadde nok ikke det fungert. Det hadde nok tuklet så mye med mine verdier at jeg hadde blitt en dårligere versjon av meg selv, forteller Karsten Warholm til Dagbladet.

Mellom smil, latter, humor, oppbyggende visdomsord og filosofiske betraktninger fra suksesstrener Leif Olav Alnes, legger team Warholm hver eneste dag ned det særdeles dedikerte og systematiske arbeidet som allerede i en alder av 26 år har skapt en av norsk idrettshistorie desidert beste karrierer.

Dagbladet har tidligere fått overvære monsterøktene som tidligere varte fra kl. 10.00 til 18.00, som regel ukedagene mandag, onsdag og fredag.

Men det stopper ikke der: Etter OL-gull og verdensrekord på 400 meter hekk forrige sommer og kompletteringen av den allerede enestående CV-en, har Warholm nå faktisk skrudd opp treningsmengdene enda mer.

- Vi har økt treningene enda mer siden i fjor, faktisk. Vi har tatt opp mengden ytterligere. Men vi har periodisert det mer. Jo mer du tyner strikken, jo mer tid trenger man på å forvalte kvalitetene. Jeg konkurrerer sjeldnere enn før, men med mer kvalitet når jeg først stiller på startstrek. Det er i hvert fall målet, forteller Warholm til Dagbladet.

- Hvor mye har du økt treningene?

- På de lengste øktene har vi i hvert fall utvidet med 45 minutter til en time mer. Jeg springer mer enn før. Det er der vi har økt volumet mest, i tillegg til enda mer tid i vektrommet.

Resultatene av de økte treningsmengdene er gode, skal vi tro testresultatene.

VIL SPRENGE NYE GRENSER: Karsten Warholm. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
VIL SPRENGE NYE GRENSER: Karsten Warholm. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Godfot-teorien

Sunnmøringen var relativt tynn sammenliknet med 400 meter hekk-konkurrentene da han i 2017 slo igjennom etter overgangen fra mangekamp-karrieren. Men gradvis har 26-åringen bygd seg opp muskulært.

- Da jeg var yngre, var det ikke noe fokus på vekttrening. Etter hvert som man blir eldre og bedre, må man lenger og lenger ned i verktøyskrinet. Vi må tilføre nye ting hele tiden, samtidig som man holder på det som fungerer. Vi spiller på Nils Arne Eggens godfotteori og de tingene vi er gode på. Vi må spille på styrkene og luke ut svakhetene, forteller han.

Øktene gjennomføres på tre hovedarenaer: Olympiatoppen, i Vallhall og på Bislett, samt Ulsteinvik en gang iblant når sunnmøringen er på hjemlige trakter.

Å dra på treningsleirer utenlands er nedprioritert. I stedet for å bruke opp viktige treningsdager på reising, gyver Warholm løs på hver eneste dag i kjente omgivelser i Oslo med repetisjon og dedikasjon.

- Vi drar sjeldnere på treningsleir enn vi gjorde det før. Vi har ikke vært på treningsleirer siden pandemien startet. Vi reiser nok i sesongen. Høydetrening er ikke et tema for oss. Det startet med pandemien, men vi skjønte også at når man skal putte inn mye treningsmengde, er det best å være der man har de beste treningsfasilitetene, sier Warholm og legger til:

- Man blir litt hard også av å jobbe i kulden om vinteren her. Det er mørkt når man går inn og mørkt når man går ut.

POPULÆR: Karsten Warholm. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet
POPULÆR: Karsten Warholm. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet Vis mer

«Hva gjorde vi feil?»

De fleste idrettskarrierer inneholder både oppturer og nedturer, også for de respektive verdensenerne. Men i Warholms eventyrlige karriere, er det vanskelig å finne noen nedtur hittil.

- Har du egentlig hatt noen nedturer i din karriere?

- I 2018-sesongen hadde Abderrahman Samba balletak på meg. Året før, i 2017, var forventningene lave. Så kom framgangen veldig plutselig, hvor det gikk fra at folk var fornøyd med at jeg ble nr. 9 til at folk forventet at jeg vant. I 2018 fikk jeg en realitetsorientering. Det var en veldig viktig erfaring, forteller 26-åringen.

- Vi gjorde jobben og tok store steg også fra 2017 til 2018, men jeg ble nr. 2 i alle Diamond League-løp. For meg kjentes det litt ut som motgang, selv om jeg var veldig fornøyd med tidene og framgangen, men det var en konkurrent som rett og slett var enda bedre. Men nei, det har ikke vært mange dårlige sesonger og nedturer.

- Til og med skader har du unngått, bortsett fra leggskaden i mai 2020?

- Jeg har hatt skader, men ikke mange. Den skaden i 2020 er den eneste større skaden jeg har hatt. Den varte noen uker. Ellers har det bare vært småskader som har vart noen dager.

- Det fine med ting som avviker fra normalen, er at det får en til å se seg selv mer fra utsida og kommer litt ut av sin egen boble: «Hva førte til skaden? Hva gjorde vi feil?» Så må vi unngå å gjenta den feilen.

SER SEG SELV I SPEILET: Karsten Warholm kan se seg selv i speilet og være stolt av det han har utrettet. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet.
SER SEG SELV I SPEILET: Karsten Warholm kan se seg selv i speilet og være stolt av det han har utrettet. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet. Vis mer

- Jeg gir ham friheten til å overkjøre

Warholm og Alnes jobber svært tett sammen med Amalie Iuel og Elisabeth Slettum i samme team. De er omtrent som en familie å regne, med all tiden de tilbringer sammen. Nettopp den gode kjemien er en viktig suksessoppskrift for å skape et miljø som motiverer.

Den flate strukturen i gruppa, er Warholm stor fan av.

- Mange prestasjonsgrupper i Norge er bygd av familier og tette grupper som meg og Leif for eksempel. Det er viktig at det er høyt under taket, slik at alle har noe de skulle ha sagt. I vår gruppe lytter også Leif til meg.

- Jeg gir ham friheten til å overkjøre mine beslutninger, fordi jeg stoler på kompetansen hans. Men til syvende og sist respekterer han at det er mitt liv og mine beslutninger – og motsatt. En flat struktur skal vi ikke kimse av, mener friidrettseneren.

KONGE-MØTE: Friidrettskongen Karsten Warholm var en av flere norske idrettshelter som ble invitert på middag av selveste Kong Harald og Dronning Sonja etter OL i Tokyo. Foto: Javad Parsa / NTB
KONGE-MØTE: Friidrettskongen Karsten Warholm var en av flere norske idrettshelter som ble invitert på middag av selveste Kong Harald og Dronning Sonja etter OL i Tokyo. Foto: Javad Parsa / NTB Vis mer

For den som overværer en trening med team Warholm, vil det være umulig å unngå filosofiske refleksjoner og visdomsord, gjerne på engelsk, fra Alnes.

Warholm håper Alnes vil skrive bok om alle sine gode refleksjoner om livet.

- Jeg ønsker at Leif skal skrive bok. Leif-boka. Den har jeg så lyst på. Han har så mye sykt å bidra med. Jeg håper noen foreviger Leifs tanker på et tidspunkt. Han er et leksikon.

YDMYKES: Karsten Warhom er blant verdens beste friidrettsutøvere, men han har talent innenfor andre idretter også. Reporter: Øyvind Godø. Video: Kristoffer Løkås Vis mer

Roser den norske idrettsmodellen

Warholm gikk inn i idretten med trivsel og lek som utgangspunkt. Han bare elsket det og prøvde ut en rekke ulike idretter og grener innenfor friidrett før han spesialiserte i voksen alder.

Det har skapt en verdensener i pakt med den norske idrettsmodellen – og til overraskelse for mer spesialiserte og autoritetsstyrte idrettsmodeller i andre nasjoner.

- Jeg liker veldig godt den norske idrettsmodellen. Det tror jeg egentlig alle gjør, også de som sier at de ikke liker den. Idretten er den største inkluderingsarenaen som vi har. Jeg håper den norske idrettsmodellen blir enda mer anerkjent, sier Dimna-gutten.

FYLLEANGST: Karsten Warholm rørte en hel nasjon da han holdt tale under idrettsgallaen, men alt gikk ikke som planlagt. Video: Kristoffer Løkås Vis mer

- Idretten er det viktigste barn og ungdom har. Og fra den arenaen er det så mange som får muligheten og kan bygge en indre motivasjon. Idretten er også flinke til å ta seg av de som faller utenfor.

Warholm understreker:

- Hvis jeg hadde begynt med idrett og ikke fått det til, hadde jeg fortsatt vært veldig glad for at jeg begynte med idrett. Idrettens hovedfunksjon er ikke å lage toppidrettsutøvere. Toppen er for de ytterst få.

- Redd for det vanlige livet

Men selv har han ikke planer om å følge i Leif Olav Alnes trenerfotspor.

- Jeg tror ikke jeg blir trener med det første. Jeg ser ikke for meg det. Jeg har ikke tålmodigheten til Leif. Jeg har ikke noen plan for etter idrettskarrieren. Jeg tenker ikke på hva som skal skje etterpå, fordi jeg er mer opptatt av hva jeg skal gjøre her og nå med karrieren min. Jeg lever i nuet, forteller han.

Warholm aner ikke hva han skal gjøre etter egen utøver-karriere.

- Om jeg hadde lagt opp nå, hadde jeg ikke visst hva jeg skulle gjøre. Det er kanskje det som holder meg gående, fordi jeg er så redd for det vanlige livet, sier han og legger smilende til:

- Det er litt motivasjon i den frykten også.

DREAM TEAM: Samarbeidet mellom Karsten Warholm og trener Leif Olav Alnes er en symbiose. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
DREAM TEAM: Samarbeidet mellom Karsten Warholm og trener Leif Olav Alnes er en symbiose. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

Gen-mysteriet

Etter gjennombruddet med det da overraskende VM-gullet i London i 2017, har Warholm klart den nærmest utenkelige bragden om å ta nye og store utviklingssteg i rett retning i samtlige år også etter at det første VM-gullet var innkassert.

2017, 2018, 2019, 2020 og 2021 er alle år preget av solid utvikling fra et allerede skyhøyt nivå.

Og i fjorårssesongen toppet alt seg med både OL-gull og verdensrekord. Karrieren er allerede komplett, med både VM-gull og EM-gull fra før av. Warholm ble også kåret til årets mannlige friidrettsutøver i verden og har skapet full av gjeve priser fra den norske idrettsgallaen. 26-åringen fra Ulsteinvik har rett og slett oppnådd alt en 400 meter hekk-løper kan oppnå.

FRIIDRETTS-TV: Karsten Warholm farget håret blondt - og lurte svenskene trill rundt. Programleder: Øyvind Godø. Video/redigering: Kristoffer Løkås Vis mer

Hvordan er det mulig? Og hvor kommer egentlig disse gode genene fra?

- Vi har ikke klart å finne det ut med 100 prosent sikkerhet. Ingen i min familie har tidligere satset slik jeg har satset. Men jeg vet at mine besteforeldre, for eksempel farfar, var en som satte seg på fiskebåt og var borte et år og ungene kjente ham ikke igjen, fordi han var så lenge borte, sier Warholm til Dagbladet og fortsetter:

- Å ha slike gener, med så tøffe folk bak seg og forfedre som var ishavsfiskere … Jeg blir jo en pyse sammenliknet med dem. Den mentaliteten har jeg åpenbart derfra. Også vet jeg at det har vært en del raske folk i familien som har vist det på fotballbanen, men få har testet det ut på friidrettsarenaen, sier friidrettsstjerna fra Ulsteinvik.

- Det henger et stort bilde hjemme med en av mine forfedre med en stor isbjørn. De var nede og herjet, legger han til.

«ELEKTRISK STOL: Karsten Warholm benytter ekstreme treningsmetoder for å kjempe i toppen av internasjonal friidrett. Det fikk Dagbladets journalist ,Øyvind Godø, kjenne på kroppen. Video: Kristoffer Løkås Vis mer

Warholm påpeker at hans onkel var en hurtig og god fotballspiller i storhetstida til Hødd, blant annet på samme lag som Jan Åge Fjørtoft.

- Min mor var litt mer involvert i friidretten. Det var på kretsnivå. Min far spilte litt fotball, men var mer interessert i biler og den type ting, forteller 26-åringen.

Han har vist at familien Warholm har svært gode idrettsgener, gitt at de kombineres med mye og ikke minst riktig trening. Det kan samtidig legge et press på Warholms to lillesøstre, Sigrid og Margrete.

- Jeg tror de kunne blitt gode, men de har mye å leve opp til. Jeg tror det jeg har fått til, jobber mer imot dem enn det gir motivasjon, erkjenner han.

- Det har aldri vært min intensjon å gi de store sko å fylle. Men jeg digger at de er avslappet til det og gjør det de måtte ønske.

Selv kjenner han også på et press. Fallhøyden kunne ikke vært større etter OL-gull og verdensrekord forrige sesong. Men det presset trives Warholm med.

- Vi idrettsutøvere levere i bransje hvor det forventes at vi skal være best eller blant de beste i verden. Det er få andre yrker i verden hvor man må være topp 5 eller 10 i verden for å bli anerkjent. Det medfører et press, men det presset tror jeg er bra. Det skal være press, og det skal være tvil.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer