Spisevegring i norsk toppidrett:

Redd for feil fokus på slanking: Ber skiheltene kle på seg

Skilederne tar ansvar for løpernes helse.

NATURLIG ANTREKK: Skimiljøet jobber hardt for å forebygge spisevegring. I den forbindelse ber ledelsen om at eliteløperne er bevisste på hvilke bilder de legger ut på sosiale medier.  Som her fra en landslagssamling tilbake i 2013. FOTO: NTB Scanpix/Kristoffer Øverli Andersen.
NATURLIG ANTREKK: Skimiljøet jobber hardt for å forebygge spisevegring. I den forbindelse ber ledelsen om at eliteløperne er bevisste på hvilke bilder de legger ut på sosiale medier.  Som her fra en landslagssamling tilbake i 2013. FOTO: NTB Scanpix/Kristoffer Øverli Andersen. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

NORGES SKIFORBUND har de siste to årene gjennomført en tvungen helseregistrering av alle de aktuelle landslagsløperne over 16 år. Resultatene derfra er bakgrunnen for at skiledelsen nå ber de beste løperne å tenke seg om før de fotograferes eller publiserer bilder på sosiale medier av de halvnakne, veltrente sommerkroppene sine:

- De mest trente eliteløperne ser veldig spreke ut med mye muskler og lite underhudsfett. Det er ikke naturlig for yngre løpere å ha slike kropper. Da må rollemodellene deres være fornuftige i måten de viser seg fram på, sa Skiforbundets Brit Baldishol da hun sist uke presenterte resultatene fra den norske helseregisteringen på ledermøtet i det internasjonale skiforbundet (FIS).

Som utviklingssjef har Baldishol de siste årene hatt ansvaret for de yngre landslagene, og er opptatt av å få vekk all den feilaktige tenkningen om sammenhengen mellom lav vekt og gode resultater. På FIS-møtet i slovenske Portoroz vakte gjennomgangen av dette norske helsearbeidet med rette stor oppsikt.

Spiseforstyrrelser er en utfordring i all utholdenhetsidrett, men studier har vist at et systematisk forebyggende arbeid kan ha god effekt. Derfor er det avgjørende med idrettsledere som på dette høye nivået tydelig velger å beskytte løpernes helse framfor å jage resultater.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer