Redd for Northugs helse

Typisk norsk å holde seg frisk til store mesterskap.

 MYE ALENE:  Petter Northug gjennomfører lange treningsperioder alene i tynnluft. Det gjør at skilederne er redd for at han ikke får den nødvendige medisinske oppfølgingen. Nå er han syk. FOTO: Tormod Brenna / Dagbladet.
MYE ALENE: Petter Northug gjennomfører lange treningsperioder alene i tynnluft. Det gjør at skilederne er redd for at han ikke får den nødvendige medisinske oppfølgingen. Nå er han syk. FOTO: Tormod Brenna / Dagbladet.Vis mer

DA debatten rundt  Petter Northug sin overgang fra landslaget til Coop var som friskest i våres, hadde skilederne egentlig bare en eneste alvorlig bekymring. Den dreide seg hverken om mulig framtidige fallende sponsorinntekter eller smitteeffekten av private lag som overtok de største landslagsstjernene. Til det står Norges Skiforbund som nasjonal merkevare alt for sterkt. Bekymringen var ganske enkelt og personlig knyttet til Petter selv:

•• For hva ville skje om Petter Nortug ble syk alene på treningsleir i tynnluft?

Nå har det skjedd. Riktignok ikke på verst mulig måte siden Petter følte seg slapp før han skulle dra til høyden i Seiser Alm, og var klok nok til å droppe turen. Men han er fortsatt ganske alene om å takle sykdommen som har vart hele denne måneden.

er flinkere enn Petter Northug til å få det maksimalt fysiske ut av kroppen sin. I årevis har han langt på vei vært sin egen trener. Petter har hatt lange sykdomsavbrekk før uten at det tilsynelatende har betydd noe som helst for resultatene etterpå, og han har selvdisiplin til å kutte ut trening som bare bryter ned en allerede redusert kropp. I så måte er han bedre enn de fleste toppløperne i stand til å mestre det å forberede seg på egen hånd.

Samtidig er denne OL-oppkjøringen noe ganske nytt. Et helt mesterskap i en vanskelig mellomhøyde setter andre fysiske krav. Allerede for et par år siden snakket Petter mye om hvordan han ville forandre hverdagslivet sitt i forhold til Sotsji-OL. Da var det blant annet aktuelt å melde flytting til Davos for å få en lang tilpasning til det å konkurrere på mellom 1 400 -og 1500 meter over havet.

SLIKE  forberedelser krever finstemt regulering underveis. Det er ikke tilfeldig at en dreven tynnluftmester som for eksempel Ole Einar Bjørndalen tidlig fortalte at han ville leie hus 150 meter høyere enn hjemstedet sitt i østerrikske Obertillach bare for å treffe snitthøyden i OL-løypene.

Nettopp det mestre slike detaljer har vært et kjennetegn ved den nyere norske toppidretten etter satsingen med en felles Olympiatopp fra tidlig på 1990-tallet. Disse resultatene fra mangeårig trening i tynnluft burde nok vært bedre skriftlig dokumentert, men erfaringene er uansett blitt overført fra landslag til landslag.

Det er denne felles kunnskapen Petter Northug frivillig har satt seg utenfor ved å gå over til Coop sitt nye privatlag. Nå er den daglige kontakten med Olympiatoppen brutt. Han har ikke lenger mulighet til å justere treningen sin på bakgrunn av rådene fra den medisinske ekspertisen der.

FØRST idet sesongen starter med vanlige landslagstropper til de ulike verdenscupløpene, er Petter Northug tilbake i systemet. I dagene rundt disse konkurransene får han i hvertfall den idrettsmedisinske oppfølgingen som historisk sett har vært sportens aller beste.

For det er bemerkelsesverdig hvor lite sykdom har preget norske OL -og VM-tropper i langrenn de siste tiårene. Mens for eksempel svenskene er blitt satt ut gang etter gang, konkurrerer våre stjerner helst i toppform.

Den forskjellen er kanskje det beste eksempelet på at Petter Nortug tar sjanser med helsen sin i OL-forberedelsene.

Alle håper at han nok en gang gambler rett, men innledningen til OL-sesongen har foreløpig bare gjort skilederne enda mer bekymret over at den beste herreløperen deres har brutt med landslaget.