Redd for terror under London-OL

Frykter at «ensomme ulver» skal angripe.

FRYKTER ALENETERROR: Såkalte «ensomme ulver» er mye vanskeligere å oppdage på forhånd enn organiserte terrorgrupper. - Det er umulig å garantere for at alt blir fullstendig risikofritt, slik er det rett og slett ikke, sier sikkerhetsanalytiker Margaret Gilmore. Foto: REUTERS/Toby Melville/SCANPIX
FRYKTER ALENETERROR: Såkalte «ensomme ulver» er mye vanskeligere å oppdage på forhånd enn organiserte terrorgrupper. - Det er umulig å garantere for at alt blir fullstendig risikofritt, slik er det rett og slett ikke, sier sikkerhetsanalytiker Margaret Gilmore. Foto: REUTERS/Toby Melville/SCANPIXVis mer

Britene frykter at «ensomme ulver» skal angripe sommerens OL i London. Terrorister som opptrer alene er mye vanskeligere å oppdage på forhånd, enn organiserte grupper.

Sommerlekene i hovedstaden omgis av den største sikkerhetsoperasjonen Storbritannia noen gang har opplevd i fredstid. Avansert overvåking skal sette mer enn 40.000 sikkerhetsfolk i stand til å avsløre og avverge eventuelle terrorplaner.

Men enkeltpersoner kan likevel greie å omgå overvåkingen og sette i verk aksjoner. Det ble bevist under årets kapproing mellom lag fra universitetene i Oxford og Cambridge 7. april, som ble avbrutt da en svømmende mann dukket opp nær båtene på elva Themsen.

Forberedt Arrangørene og myndighetene i London er forberedt på det meste som kan gå galt. De vet hva de skal gjøre hvis væregudene slår seg vrange, hvis det bryter ut opptøyer eller hvis noen trenger inn i datasystemene og skaper elektronisk kaos.

Likevel kan man ikke gardere seg mot enhver fare.

- Det er umulig å garantere for at alt blir fullstendig risikofritt, slik er det rett og slett ikke, sier sikkerhetsanalytiker Margaret Gilmore ved tankesmia RUSI til nyhetsbyrået AFP.

- Men man kan komme temmelig langt i å avskrekke alle som ønsker å forstyrre eller angripe lekene. Man kan også sette i verk tiltak som vil redusere skadeomfanget, hvis et terrorangrep først finner sted, fortsetter Gilmore.

Aksjoner Ifølge nyhetsbyrået Bloomberg varsler aktivisten Colin Toogood aksjoner under OL i London.

- Vi må gripe muligheten, og begynne å trappe opp virksomheten, sier Toogood, som er en av personene bak en kampanje mot den amerikanske kjemigiganten Dow Chemical.

Toogod er en av over 40 aktivister som tidligere denne måneden deltok på et møte i den britiske hovedstaden der planer om mulige aksjoner ble drøftet. Møtet fant sted i regi av en paraplyorganisasjon som kaller seg Nettverk mot OL, Counter Olympics Network.

London-lekene er kostnadsberegnet til 9,3 milliarder pund eller over 85 milliarder kroner. Av dette er rundt fem milliarder kroner satt av til sikkerhetstiltak - mer enn dobbelt så mye som opprinnelig budsjettert.

(NTB)