Vinter-OL Beijing

Redd vinter-OL ryker

Sentrale amerikanske politikere krever at vinterlekene i Kina blir utsatt til 2023.

NORSK PARADEMARSJ ELLER KRISE-OL? Vinter-OL i Kina er i spill. Både pandemien og storpolitikken truer de konkurransene som det norske idrettspublikummet liker aller best. Nå foreslår sentrale amerikanske politikere å utsette vinter-OL med ett år for å presse Kina til å ta et nasjonalt oppgjør med sin egen menneskerettighets-politikk. FOTO: Lise Åserud / NTB
NORSK PARADEMARSJ ELLER KRISE-OL? Vinter-OL i Kina er i spill. Både pandemien og storpolitikken truer de konkurransene som det norske idrettspublikummet liker aller best. Nå foreslår sentrale amerikanske politikere å utsette vinter-OL med ett år for å presse Kina til å ta et nasjonalt oppgjør med sin egen menneskerettighets-politikk. FOTO: Lise Åserud / NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

VINTER-OL er den største begivenheten i norsk idrett, men nå er de neste vinterlekene i spill. De norske skistjernene kan fort bli aktører i et ribbet OL:

  • Bare et halvt år før åpningen i Beijing, er det svært usikkert hvilken type konkurranse dette blir.

Mens sommerlekene i Tokyo unngikk en politisk splittelse fordi kampen mot pandemien nå overskygger det meste, er det klare tegn på at det blir et stort politisk oppgjør i forbindelse med vinter-OL i Beijing.

Det kan i verste fall skje samtidig med en oppblussing av pandemien, og gjøre vinterlekene til noe helt annet enn en ufarlig sportslig norsk oppvisning på ski.

MED det kalde politiske klimaet mellom USA/EU og Kina/Russland er den olympiske bevegelsen mer presset enn på flere år. I tillegg kommer de økonomiske omkostningene i forbindelse med utsettelsen av Tokyo-OL og de tomme tribunene i Japan.

Den internasjonale olympiske komiteen (IOC) har mer enn nok av penger til å klare sin del av merutgiftene med et forsinket sommer-OL uten tilskuere, men er sårbare for den politiske konfrontasjonen inn mot vinter-OL i Kina.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer