- Redder Bislett med V-rekord

Maurice Greene eller en av de andre sprintkanonene redder framtida for Bislett Games om verdensrekorden på 100 meter ryker under skjebnestevnet i morgen kveld. Det er stevnegeneral Svein Arne Hansen skråsikker på.

Helt bevisst har Svein Arne Hansen betalt svindyrt for å samle et av de råeste 100 meterfeltene verden har sett utenom VM og OL. Han mener det er ei rein investering i framtida.

- Dette har vi gjort for ikke å bli et B-stevne i framtida, sier Hansen.

Med bare seks løpebaner og et anlegg i generelt forfall står Bislett Games i akutt fare for å tape kampen når Golden League-serien kuttes fra sju til fem stevner fra 2003. Oslo kommunes uavklarte holdning til byggingen av et nytt anlegg til over 600 millioner kroner hjelper heller ikke Bislett. Golden Leagues arbeidsgruppe møtes i Oslo i morgen for å diskutere saken.

- Derfor er dette stevnet et av de viktigste på Bislett noengang, sier Hansen.

Skryt fra Greene

For ett er ifølge Hansen sikkert: Løper en av gutta i morgen kveld klokka 21.10 raskere enn 9.79 sekunder - verdensrekorden Maurice Greene stormet inn til i Athen 16. juni for tre år siden - tør ingen tukle med Bislett Games plass i varmen.

- Ja, det er klart. Får vi en verdensrekord på 100 meter, er vi nesten sikre på å leve videre. Jeg har ikke snakket med sprinterne om dette ennå, men det kommer jeg til å gjøre før løpet, sier Hansen.

Dagbladet snakket med Greene før han dro på trening i går. Han er klar for å gjøre sitt beste.

- Jeg er opptatt av å løpe fort. Tenker på en rask tid, men er ikke bekymret for verdensrekorden, sier Greene.

I likhet med mange av superstjernene ser verdens raskeste mann på Bislett Games som et av de beste stevnene i verden.

- Ja, det er jeg enig i, sier han.

- Best i verden

Som sann Bislett-venn i fem sesonger er Greenes treningskompis og konkurrent, Ato Boldon, ikke i tvil om Bisletts posisjon og status:

- Monaco er best, men Bislett Games er ett av de beste stevnene i verden. Både fansen, stadion og atmosfæren er veldig bra. Jeg tror løperne vil komme tilbake hit selv om stevnet faller ut av Golden League, sier Boldon.

Hvis stevner må ofres, er det andre land på Boldons liste.

- Jeg ønsker ikke å fjerne stevner, men om noen må droppes, velger jeg vekk Paris og Berlin, sier Boldon, som var nummer tre på verdensstatistikken i fjor med 9.88 - fra Bislett.

I morgen kveld stiller seks av de åtte raskeste sprinterne i verden til start. Men i går valgte Boldon og Greene badstua foran piggskoa da det begynte å høljeregne like før treninga.

Det var i fjor Bislett plutselig ble en bane for sprint. Tim Montgomery blåste inn til 9.84 sekunder i nøyaktig to sekundmeters medvind. Bare Greene har løpt distansen raskere.

- Dekket på Bislett er gammelt og slitt. Derfor blir det hardt, og veldig bra for sprint, sier John Smith, treneren som har jobbet med Greene siden han slo gjennom med VM-tittelen i 1997.

Med en superstart, men i litt for mye medvind, løp Greene sist lørdag på 9.88, og vant USA-mesterskapet ett hundredel foran Montgomery. Men Cobb Stadium i Stanford, California, er ifølge Smith slett ingen sprintbane.

- Den er altfor myk. Passer best for distanseløpere. På Bislett med samme prestasjon hadde gutta løpt mellom 9.78 og 9.80 - selv med lite medvind, sier supertreneren.

Har trent annerledes

Det lover godt for i morgen. Samtidig er Smith usikker på hvordan Formel 1-musklene har tålt turen over fra Statene.

- Det er mulig 100-meteren i morgen er noe for tidlig. På den annen side dro Maurice rett fra Statene til Athen og satte verdensrekord, sier Smith, som mener Greene har kommet tilbake som en sterkere utgave av seg sjøl etter kneskaden han slet med i fjor.

- Det er ikke mesterskap i år. Det er bra etter tre strake år med VM og OL. Maurice har derfor hatt muligheten til å ta seg ned litt for så å bygge seg opp igjen steg for steg. Nå er han veldig lysten på å konkurrere, og det betyr også mye for de andre sprinterne. De løper alltid raskere når Maurice begynner å løpe raskt, sier Smith.

Som tror Greene har mange år igjen som verdensener.

- Han er ikke mer enn 27 år, og kan løpe til han blir 35 år - særlig om han etter hvert spesialiserer seg på 100 meter, og kutter ut 200 meter og stafetter, sier Smith og røper, og røper:

- Dessuten har jeg trent ham litt annerledes i år.

- Hvordan da?

- Nei, det sier jeg ikke til noen.