Qatar-VM

Redder NRKs VM-krise

NRK blir utspilt av TV 2 i kamp etter kamp. Men Åge Hareide limer det sammen i NRKs VM-studio.

Derfor dekker Dagbladet VM i Qatar

Når fotballkampen mellom Qatar og Ecuador sparkes i gang søndag ettermiddag, markerer det åpningen av et mesterskap som aldri skulle vært arrangert i ørkenlandet. Dette vet vi etter at brorparten av de 24 eldre mennene som tildelte Qatar mesterskapet så langt tilbake som i 2010, enten har vært fengslet eller suspendert i ulike sammenhenger for korrupsjon.

Qatar ble tildelt verdens største sportsarrangement etter omfattende korrupsjon.

Foto: Nina Hansen
Foto: Nina Hansen

I kjølvannet av denne skandaløse tildelingen har menneskerettighetsorganisasjoner og internasjonale medier som britiske The Guardian avdekket menneskerettighetsbrudd, utnytting av migrantarbeidere, dødsfall , løftebrudd og enda mer korrupsjon i Qatar.

Noen av våre lesere har tatt til orde for boikott av mesterskapet. At de ikke ønsker å se tv-sendingene fra Qatar, eller at en boikott er veien å gå. Dette er legitime synspunkter.

Det er også synspunktene til alle de som nå gleder seg til å se verdens beste fotballspillere konkurrere om tittelen verdens beste. Eller de som mener at omtalen av Qatars skyggesider både har bidratt til forbedring og vil fortsette å bidra til forbedring av forholdene for både kvinner, homofile, migrantarbeidere og andre minoriteter i landet.

Dagbladet tar mål av seg til å dekke alle sider av dette mesterskapet, slik vi har gjort grundig siden 2015.

For sju år siden var Dagbladet blant de aller første i verden som besøkte ofrene for byggeskandalene i Qatar. Vi reiste til familier i Nepal som hadde mistet sine fedre og ektemenn i arbeidsulykker og vi dokumenterte utnyttelsen av disse migrantarbeiderne på VM-anleggene vi nå skal se fotball fra.

Artikkelserien «Fotballskandalen» sjokkerte i Norge og førte blant annet til krav fra daværende fotballpresident Yngve Hallèn om at Qatar måtte miste mesterskapet om ting ikke endret seg.

Det er lite som tyder på at de endringene har kommet. Likevel har både Dagbladet og andres kritiske journalistikk lagt et enormt press på både qatarske myndigheter og det internasjonale fotballforbundet, FIFA.

Aldri før har et fotball-VM blitt utsatt for mer kritisk journalistikk enn nå. Og det skal vi i Dagbladet fortsette med gjennom hele mesterskapet.

Et fotball-VM er i seg selv et internasjonalt mega-arrangement. Vi kan ikke late som om det ikke finner sted, og vi kan ikke velge bort den sportslige siden av mesterskapet.

Dagbladet kommer til å dekke VM i Qatar på vanlig måte i alle Dagbladets flater og kanaler. Vi skal ha VM-studio på dbtv, live-service underveis i samtlige kamper, kampsaker, reaksjoner, ja, alt som vanligvis hører med til et fotball-VM.

Og så skal vi ha de andre fortellingene. Historien om hvordan Qatar har brukt uendelig mye penger på både å kjøpe seg dette mesterskapet, men også betydelig innflytelse i internasjonal fotball gjennom eierskap i Paris Saint-Germain og store sponsoravtaler med andre europeiske toppklubber.

Vi skal fortelle historiene til flere av de etterlatte og VM-ofrene, og vi skal stille de kritiske spørsmålene til FIFA på bakken i Qatar. Vi skal kort fortalt gi deg mer journalistikk av og rundt et VM i fotball enn vi noen gang har gjort.

Her kan du lese alle Dagbladets saker om Qatar-VM.

HELDIGVIS SENDT PÅ TV 2: Den unge Ronaldo-erstatteren Goncalo Ramos var glitrende med tre scoringer for Portugal i 6 - 1 i 1/8-dels finalen mot Sveits. Kampen ble vist på TV 2 der to fotballkjennere formidlet portugisernes vakre spill på en fin måte. Da er det verre i de VM-kampene som blir sendt på NRK. FOTO: Igor Kralj/PIXSELL.
HELDIGVIS SENDT PÅ TV 2: Den unge Ronaldo-erstatteren Goncalo Ramos var glitrende med tre scoringer for Portugal i 6 - 1 i 1/8-dels finalen mot Sveits. Kampen ble vist på TV 2 der to fotballkjennere formidlet portugisernes vakre spill på en fin måte. Da er det verre i de VM-kampene som blir sendt på NRK. FOTO: Igor Kralj/PIXSELL. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Alt om VM

Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.

MIDT i ei tid da Norsk Rikskringkasting (NRK) plutselig føler at de er i økonomisk trøbbel og kvitter seg med mange journalister, har statskanalen investert i den rutinerte landslagstreneren Åge Hareide i anledning av fotball-VM i Qatar.

Jeg vet ikke hva de betaler for å ha ham med i VM-studioet hver kveld, men uansett:

  • Dette er sportslig sett en meget god investering.

Der NRK framstår like sjanseløse på banen mot TV2 i kamp etter kamp, retter Hareide og resten gjengen i kanalens VM-studio opp mye av inntrykket.

I ET fotball-VM som aldri skulle vært arrangert i Qatar, er den vennskapelige feiden mellom NRK og TV 2 om kvalitet i dekningen et tilnærmet ikke-problem.

All diskusjonen i forkant av dette mesterskapet har jo gått på hvordan disse kanalene skal balansere de dyrekjøpte VM-rettighetene sine opp mot de politiske utfordringene som ligger i det å ha en president i det internasjonale Fotballforbundet (FIFA) som nettopp utnytter stillingen sin politisk.

Gianni Infantinos fotballmakt blir systematisk brukt å fremme autoritære regimer. Først Putin i VM 2018, og så kampen mot vestlige demokratiske verdier inn mot dette mesterskapet.

IKKE alle her hjemme får med seg denne rammen for kritikken av Qatar-VM:

- Jeg opplever at alt Qatar og FIFA foretar seg tolkes i negativ retning. Det norske samfunnets og pressens fokus på boikott av VM har vært såpass massivt at det nesten ikke er mulig å føre en normal diskusjon om innholdet i årets fotball-VM, sa NTNU-professor Jo Jakobsen til Dagbladet forleden.

- Jeg har aldri sett liknende, og det viser en grunnleggende mangel på respekt for fotball-VM som institusjon, fortsatte Jakobsen som om han leste høyt fra en av Infantinos pressemeldinger.

Dette innspillet er en oppsiktsvekkende kortslutning om FIFA-president langsiktige prosjekt fra en som er professor i fagfeltet «internasjonal politikk». Infantino ønsker jo en svekkelse av vestlige demokratier for å sementere egen makt.

FIFA-presidenten vil at vi bare skal prate fotball

Altså ha såkalte «normale diskusjoner om innholdet i årets fotball-VM».

MEN siden Jo Jakobsen i dette intervjuet presenterte seg selv som «fotballfanatiker», skal han også få sitt. Som for eksempel noen tanker om kvaliteten på TV-formidlingen av selve VM-spillet. For den er svært sprikende fra arenaene i Qatar:

  • Der TV2 har bygd opp sine lag på banen med to rutinerte fotballfolk, har NRK igjen valgt kombinasjonen en amatør og en fotballekspert pr. kamp.

Det har slett ikke gått bra.

DET er ingen ting i veien for at fotballamatører kan formidle denne sporten på en underholdende måte. Det gjelder bare å tilpasse tonen og huske på formatet.

På begge disse punktene glipper det for NRK. Her kunne denne pratsomme TV-formidlingen av VM-kampene i Qatar like gjerne vært kanalens radiodekning.

Og den er i seg selv plagsom nok å høre på for de som er vant med fotball.

DENNE gruppen er svært stor blant de seerne som følger akkurat dette mesterskapet. Der NRK kunne trekke over en halv million i seere i snitt i forrige fotball-VM, har diskusjonen om total norsk TV-boikott gitt et helt annet marked for dette FIFA-produktet:

  • Nå har snittet for NRKs kamper vært nede på lave 216 000 i gruppespillet, for så å stige til beskjedne 241 000 etter 1/8dels-finalene..

Det betyr sannsynligvis at dette produktet er for de spesielt interesserte.

DA gjelder det for fotballamatøren bak mikrofonen å være nøye med tonen. Altså ikke late som om det er du som har kunnskap til å formidle det rent sportslige fra VM-kampene.

NRKs to rutinerte journalister gjør det motsatte. De lar knapt et eneste sendeminutt passere uten at vi som TV-seere skal få høre at de har lest seg opp.

For det har de virkelig. Hver spiller blir til enhver tid koblet med statistikk. Det er en imponerende hukommelse, men mest av alt er dette misforstått fotballformidling.

Fordi opplesningen av innlært statistikk eller gøyal fakta så sjelden passer med det som akkurat da vises i TV-ruta, og fordi all denne tidvis intetsigende skravlinga gir et lydbilde som skjuler det som egentlig skjer på banen.

SJOKKERT: Mannen som var ansvarlig for USA sin VM-søknad for 2018 og 2022 ble mildt sagt satt ut da Qatar fikk tildelt VM i 2010. VIDEO/ INTERVU: Jonas Giæver Vis mer

NETTOPP det ser selvfølgelig NRKs to fotballeksperter Nils Johan Semb og Carl Erik Torp. Og de formidler det de kan på en god måte.

Semb med lang rutine bak mikrofonen, har fått utvikle seg til en av landets beste fotballkommentatorer. Den muligheten har også langt yngre og mindre erfarne Torp om NRK-ledelsen sjekker hvilke gode grep TV2 gjør i disse VM-kampene.

Det er til å lære av.

FOR på VM-arenaene for TV 2 har begge de utsendte solid fotballballast. Det preger sendingene fra teamene med ulike kombinasjoner i kvartetten Øyvind Alsaker, Morten Langli, Petter Myhre, Jesper Mathisen og Simen Stamsø Møller.

Alle har vært spillere eller trenere; en bakgrunn som gjør det lettere for dem å forbli i selve spillet; for så å bruke statistikk og annen fakta der det passer.

Eller for å si det med Petter Myhre; LSK-treneren som nå slutter i TV 2 for ikke å blande hattene når kanalen i 2023 overtar rettighetene til norsk toppfotball igjen:

- Det hjelper med kunnskap iblant.

DEN uttalelsen var ikke selvskryt, men et sukk fra kommentatorplass i går kveld om det tydelige valget som Portugals grundige trener Fernando Santos gjorde ved å vrake Ronaldo fra startoppstillingen.

Erstatter Gonçalo Ramos takket for tilliten og kunnskapen med å score hat trick i 6 - 1 seieren mot Sveits i en av VMs mest imponerende forestillinger.

Desto bedre var det å ha Petter Myhre sammen med Øvind Alsaker underveis i all moroa til å snakke uanstrengt sammen om hvorfor Ramos og portugiserne spilte ut et sveitsisk lag som er kjent for å kunne forsvare seg mot de aller beste.

DET er nettopp dette kunnskapsbaserte fellesskapet som har preget NRKs VM-studio. Der er Åge Hareide en bauta med all sin erfaring fra baner og garderober i Norge, Sverige, Danmark og England:

- Det er de beste som bommer, advarte han i god tid før den spanske veteranen Sergio Busquets bommet på straffe nummer tre helt på slutten av det tunge tapet mot eks-koloni Marokko.

Hareide kunne snakke om sånt og bli trodd, fordi han selv hadde stått i en tilsvarende straffekonk i sist VM med treneransvaret for Danmarks nederlag. I NRKs VM-studio blir han også hjulpet fram av et lekent team med passe ulik bakgrunn i fotballen, samt god sendetid uten reklameavbrudd.

Resultatet er blitt riktig bra. NRK kan når de vil. Det er bare å høre på hvordan de velger å prioritere naturlig sportsinnsikt i formidlingen sin av langrenn.

DETTE er snakk om å ta vare på kultur. Og det er det god grunn til å snakke om etter en kveld der også Marokko til slutt fikk betalt for sin sterke nasjonale fotballkultur.

Denne kvartfinaleplassen på bekostning av Spania etter straffekonk, er et sportslig løft for ethvert VM. I en global bevegelse truet av politisk splittelse, er hver ny framgang for Afrika et gode.

Nettopp fordi det hjelper verden til å ta vare på fotball som en sterk hverdagskultur.

Fotball-VM på Dagbladet TV

20 november - 18 desember

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer