Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Reddet av bjørketrær

OSLO/LILLEHAMMER (Dagbladet): Skihopperen Kristian Brenden ligger hardt skadd på Lillehammer fylkessykehus etter en dramatisk paraglider-ulykke i Gudbrandsdalen i går ettermiddag. - Brenden hadde hellet med seg. Trolig har bjørketrær redusert farten før han traff bakken, sier redningsmann Sondre Bjartland ved Norsk Luftambulanse.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I natt lå Brenden på intensivavdelingen. Han har pådratt seg bruddskader i ryggen, albue-, bekkenben- og ankelskader. Brenden skal i dag undersøkes videre for indre skader i brysthulen.

Svevde i lufta

Dramaet i Vågå i Gudbrandsdalen startet ved 14.15-tiden i går ettermiddag: Daglig leder Geir Flo ved ved Rikssenteret for hang- og paragliding i Vågå svevde i lufta da Brenden løp utfor.

- Da han sprang ut, ble jeg glad for å se at jeg ikke var aleine i lufta. Alle de andre hadde seilt nedover Gudbrandsdalen mot Lillehammer. Men da jeg så etter ham kort etter, var det ikke lenger noen i synsfeltet. Jeg ble urolig, og begynte å saumfare terrenget. Fra lufta oppdaget jeg plutselig en unormal fargeflekk på bakken mellom trærne. Jeg fløy så lavt jeg torde uten å berøre tretoppene, forteller Geir Flo til Dagbladet.

Bevissthet

Først forsøkte Flo å kommunisere med Brenden, som han skjønte lå der. Men da han ikke hørte noe svar, begynte Flo å rope høylydte beskjeder i stedet:

- Jeg ropte at han skulle krabbe opp på en snøflekk like i nærheten, dersom han klarte. Men mannen ble liggende uten å røre på seg. Da fløy jeg tilbake til landingsplassen, vrengte av meg utstyret og løp nedover mot stedet jeg hadde sett ham.

- Han var ved bevissthet da jeg nådde fram. Han bar ingen ytre tegn til skader, men klagde over at han var omtåket.

- Den skadde piloten lå med armen bendt bakpå ryggen. Han ba meg flytte armen slik at han kunne se den. Jeg gjorde som han ba om, og det må ha gitt ham fryktelige smerter, sier Flo.

Flo sprang opp på toppen og fikk kontaktet politiet via mobiltelefon.

En time aleine

Klokka 15.11 gikk alarmen ved Norsk Luftambulanse på Ål i Hallingdal. Lege Jørgen Andersson og redningsmann Sondre Bjartland setter seg ombord i helikopteret. Mens luftambulansen er på vei, klarer ambulansepersonell fra Vågå å komme frem til den skadede skihopperen i det bratte terrenget.

I vel én time lå Kristian Brenden alene i fjellsiden. Han hadde svært vondt i ryggen og beina.

Noen minutter før 16.00 begynte den vanskelige redningsaksjonen i fjellsiden ved Riksenteret for hang- og paragliding nord for Vågå sentrum.

- Brenden lå på en ganske stor stein og hadde smerter i ryggen og beina, men vi hadde en relativt munter tone oss i mellom, sier redningsmann Sondre Bjartland ved Norsk luftambulanse til Dagbladet.

Hadde flaks

- Utifra omstendighetene, hadde Brenden hellet med seg. Det var en del steiner i fallområdet. Trolig har bjørketrær redusert farten før han traff bakken. I tillegg har det det skråe terrenget dempet fallet, forteller Bjartland.

- Kunne han fortelle noe om ulykken?

- Han kunne ikke antyde hvor høyt han hadde falt og hva som hadde skjedd, svarer Bjartland.

Liggende på en spesialmadrass, ble Brenden heist opp i redningshelikopteret. Lege Jørgen Andersson overtok pasienten:

- Jeg snakket en del med ham og tok en klinisk undersøkelse og vurdering. Han var stabil, men det var nødvendig med en røntgenundersøkelse for å fastslå skadene, forteller Andersson.

35 minutter seinere ble Brenden innlagt på Lillehammer fylkessykehus. Han ble umiddelbart operert i albuen. Sykehuset opplyste i går kveld at tilstanden til skihopperen er stabil, men at han skal opereres i ryggen.

I morgentimene i dag meldes det at Kristian Brenden brakk ryggen i fallet.