Reddet av doktoren

Både Petter Northug og norsk langrenn forandret seg denne siste VM-dagen.

STYRTE BEGIVENHETENE: Petter Northug (nr. 2) og Tord Asle Gjerdalen (nr. 14) var de eneste nordmennene i feltet. Likevel kontrollerte de begivenhetene i avgjørende situasjoner under dagens femmil.
Foto: Håkon Mosvold Larsen / SCANPIX
STYRTE BEGIVENHETENE: Petter Northug (nr. 2) og Tord Asle Gjerdalen (nr. 14) var de eneste nordmennene i feltet. Likevel kontrollerte de begivenhetene i avgjørende situasjoner under dagens femmil. Foto: Håkon Mosvold Larsen / SCANPIXVis mer

|||TORD ASLE GJERDALEN er ikke helt ferdigstudert doktor, men kunnskapene holdt i massevis til å hjelpe kompisen da selv verdens beste langrennsløper ikke strakk helt til.

Mens Petter Northug famlet lengst nede i kjelleren etter de ekstra kreftene, tilbød Gjerdalen å ofre litt av sine egne sjanser.

Det var et vakkert stykke lagarbeid som reddet Norges femte VM-gull og som gjør guttas langrennsmiljøet enda sterkere.

FORANDRINGEN fra individuell idrett til lagsport har vært omdiskutert.

Fortsatt går flere av løperne med håp om at 5-mila i Holmenkollen under VM 2011 gjennomføres med individuell start, men det bør bli med håpet.

Fellesstarten har definitivt gjort langrenn til en mer tilgjengelig sport og dessuten utvidet kravene til det å gå fortest på ski.

I DAG var Petter helt på grensen.

Gutten som har pleid å hyle ut all sin overlegenhet i god tid før målstreken, lå i stedet med hodet i snøen og kavet etter luft:

- Jeg er så sliten, jeg er så sliten, pep det fra snøgropen, før han fikk krøket seg opp på beina og takket Gjerdalen for hjelpen underveis.

OM denne hjelpen avgjorde alt, får ingen svar på.

GRATULERTE HVERANDRE: Petter Northug blir gratulert av Tord Asle Gjerdalen etter at han vant femmila, men Northug var også snar med å takke Gjerdalen for all hjelp underveis.
Foto: Håkon Mosvold Larsen / SCANPIX
GRATULERTE HVERANDRE: Petter Northug blir gratulert av Tord Asle Gjerdalen etter at han vant femmila, men Northug var også snar med å takke Gjerdalen for all hjelp underveis. Foto: Håkon Mosvold Larsen / SCANPIX Vis mer

Det som uansett blir stående er bildet av Tord Asle Gjerdalen som i tet bremset farten på hele VM-feltet slik at Petter fikk skiftet tilbake til favorittskiene sine på absolutt siste mulighet.

Det var på dette nivået VM-gullet til slutt ble vunnet.

FOR plutselig hadde ikke verdens beste distansespurter noen spurt engang.

I den siste bakken der rykket skulle komme, stoppet krampen det meste av farta. Petter kom stokk stiv inn på VM-stadion og holdt bare unna fordi konkurrentene enten var like stive eller ikke skjønte hva som hadde skjedd med tempoet til den store favoritten.

Det var litt Dæhlie over øyeblikket. Som dengang på 5-mila i Nagano-OL 1998 da sportens store løper hadde passert sin egen grense og nådde mållinja på pur trass.

DET er dette trasset; den uforstålige viljen til å pine hver pust ut av seg selv som gjør Petter Northug til et fenomen.

Han går ikke penest, han har ikke de mest effektive takene og heller ikke det mest ekstreme oksygenopptaket. Men han har desidert den seigeste viljen til å hente fram de ressursene som øyeblikket krever.

Den egenskapen gjør ham tilnærmet uslålig mot avslutningen av enhver fellesstart.

DESSUTEN har det skjedd stor utvikling underveis. Igjen ble løpet en oppvisning i Northug-taktikk.

Han kontrollerte teten før hver kneik; passet på å ha tryggest mulig plassering langt framme foran de vanskelige utforkjøringene og var selvsagt i rygg da franske Vincent Vittoz prøve et avgjørende rykk.

Oppfatningen av Petter Northug som en primitiv hengeløper er definitivt brutt gjennom dette mesterskapet.

I Liberec har han behersket alle typer taktikk og bygget et image hos konkurrentene som hjalp da kreftene var slutt for tidlig i dag.

FOR ingen turde å angripe da Tord Asle Gjerdalen styrte feltet under Petters skibytte og ingen tolket svakhetstegnet da det lille norske norske tomannslaget side ved side bremset farten et par kilometer før mål.

Tidligere i vinter har Petter satset på Snåsamannen idet kroppen skrantet. Da han tok sin største seier, skjedde det ved hjelp av skolemedisin.

Sårbar er han uansett.

SÅNT er bra å se for norsk skiidrett som reiser fra VM som beste nasjon igjen. Resultatene er kommet gjennom skikkelig ledelse, mange flinke trenere og en imponerende bredde i samtlige av disiplinene.

Norge er det store vintersportlandet og forvalter tradisjonen godt.

I hvert fall så lenge vi husker at selv den beste trenger hjelp.

VM-KONGE: VM i Liberec ble Petter Northugs store mesterskap etter at han vant tre gull. Foto: SCANPIX/AP Photo/Matthias Schrader
VM-KONGE: VM i Liberec ble Petter Northugs store mesterskap etter at han vant tre gull. Foto: SCANPIX/AP Photo/Matthias Schrader Vis mer