Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Reddet av øyeblikkene

Tre sjanser, to mål og uavgjort mot Australia. Åge Hareide er en landslagstrener med mye flaks og bare ett tap på 13 kamper.

LONDON (Dagbladet): Landslagsstatistikken 2004 forteller om 8 seirer, fire uavgjort og det ene tapet mot Italia i Palermo. At det nederlaget ikke fikk statistisk besøk i går kveld skyldes et frispark fra Morten Gamst Pedersen. Ikke av den typen som ble limt i krysset fra 20 meter - nei, Norges redning på Craven Cottage var en crossball ment for Steffen Iversens hode.

Som gikk rett i mål.

-  Vi øver faktisk på det, sier Åge Hareide. -  Det er viktig at den typen frispark blir slått hardt og inn mellom stengene. For alt som skal til da, er en liten berøring.

Mens dette gikk rett inn.

Et stort øyeblikk

At mål forandrer fotballkamper er en mosegrodd klisje. Som gikk i norske fotballsko på Fulhams hjemmebane i går kveld. For det tok 40 minutter før folk fikk noe annet å henge seg opp i enn et par høye spark opp på taket, en ballgutt som veltet en TV-mikrofon da han skulle kastet ballen til Alexander Ødegaard, og en linjemann som mistet flagget.

Fram til Norge tok ledelsen, var fotballkampen en meningsløs lidelse.

Men man glemmer fort i en idrett som handler om øyeblikk. Og Norges 1-0 var i tillegg et stort øyeblikk. Og akkurat slik landslagstrener Åge Hareide vil ha det. Og slik han har kjørt sine offensive skygger på treningene.

Morten Gamst Pedersen på kanten, Magne Hoseth i et glitrende og drepende løp inn mellom sideback og stopper, pasningens timede perfeksjon og Hoseths tidlige og gode skudd. Som Australias keeper Mark Schwarzer aldri fikk labbene på der han stupte ned og reddet ved den første stolpen.

Til en retur som fikk Steffen Iversen til å smile før han slo ballen i mål.

Dumt baklengsmål

Men vi holdt det ikke til pause. Etter et par markeringsglipper bak før Norge tok ledelsen - og spesielt da Liverpools Harry Kewell headet fram det beste i Thomas Myhre - kom feilen som ga Australia 1- 1. For Erik Hagen, som lå på Tim Cahill, slapp australieren da en ball ble løftet over den norske forsvarsrekka.

Og bak ryggen på en uoppmerksom Claus Lundekvam slo den samme Cahill inn 1- 1 på volley.

-  Dumt, sier Åge Hareide. -  Det baklengsmålet der var veldig unødvendig. Men vi var litt rustne i denne kampen. Og så gikk det for fort for mange av de yngre spillerne. Vi hadde en vanskelig kamp.

Preget av forfall

Australias fart og langt større pasningssikkerhet ga dem overtaket etter pause. Og ledelsen. Men 2- 1- scoringen til Josip Skoko skulle aldri nådd den foten som scoret.

Fordi Norge hadde sju mann i posisjon da australierne brakte ballen inn fra kanten.

Men ingen kom oppi. Før det var for seint. Og den som var nærmest var Hassan El Fakiri. Som i sekundet før målet felte Lucas Neill.

Hadde utfallet av duellen havnet et annet sted enn i beina til Skoko, ville det blitt straffespark.

-  Australia er bra, sier Åge Hareide. -  De hadde et lag fullt av spillere fra Premier League. Mens vi kom hit med en tropp med fem forfall.

-  Det tar tid for de nye spillerne å venne seg til tempoet.

Bahrain neste

Åge Hareide dro seg mye i ansiktet i går kveld. Sjøl om han var heldig. For bedre enn de fleste vet han at Norges nye menn trenger erfaring på dette nivået. Og når for mange spiller samtidig, blir laget svekket.

-  Det er greit at en sånn kamp komme når det er trening, sier han. -  Det tar tid å få erfaring i skrotten. Og vi trenger mer av det midt i banen - vi trenger mer styrke. I tillegg må vi slutte med å gi bort ballen så ofte som vi gjør.

Neste gang Norge spiller landskamp, skriver vi januar. Og motstanderne vil hete Bahrain og Jordan. Det vil ikke være mer erfaring med på den turen - tiltaket er for spillerne i Tippeligaen.

Men for lagene som stiller der, vil det være greit å vite at motstanderne ikke tjener til livets opphold i England.

<!--BTEK0--> TANKEFULL: Landslagssjef Åge Hareide syns Australia var bra, og at laget var fullt av Premier League-spillere, mens vi hadde fem forfall. - Det tar tid for de nye spillerne å venne seg til tempoet, sier Hareide. Til høyre John Arne Riise, Morten Gamst Pedersen og Harry Kewell.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media