Reddet Drillo-statistikken på overtid

Men det så lenge stygt ut mot Finland.

UTLIKNET: John Arne Riise bidro til å redde statistikken til Drillo med sitt niende landslagsmål. Foto: Cornelius Poppe / SCANPIX
UTLIKNET: John Arne Riise bidro til å redde statistikken til Drillo med sitt niende landslagsmål. Foto: Cornelius Poppe / SCANPIXVis mer

||| ULLEVAAL (Dagbladet.no): Norge - Finland 3-2.

De norske landslagsgutta fikk seg en smell på haka i Sør-Afrika, da de landet brutalt etter den store oppturen Nye Drillos fikk i Tyskland for halvannen måned siden.

Moroa satt langt inne i kveld, men for noen sluttminutter det ble.

John Arne Riise sørget først for 1-1 etter en skuffende start - før Jon Inge Høiland trodde han ble matchvinner sekunder før ordinær tid var over. Men dengang ei.

Finland slo tilbake da Alexei Eremenko jr. skrudde inn 2-2, men i overtida ble det mål på alt. Morten Gamst Pedersen avgjorde med en vakker lobb etter 3-2.

- Når vi vinner til slutt får vi gi litt ros til gutta for at de ikke legger seg ned og depper, og i stedet står på og drar i land seieren, sier Drillo etter kampen.

- 1-1 føltes som en kalddusj, 2-1 føltes tung, så fikk vi 2-2. 3-2 gjør meg forbanna. Vi følger ikke med, med sekunder igjen. Unødvendig, men flott av Gamst Pedersen, sier Finlands landslagstrener Stuart Baxter.

30 på rad uten tap
Praten før og etter tapet for Sør-Afrika handlet om høyden, varmen, en vinglete ball og luggete gress.

I kveld var landslagsgutta tilbake på trygge Ullevaal, 98 meter over Oslofjorden. Det var kjølig, ballen var en velkjent en fra Umbro og gresset like humpete som 1. april-baner er i Norge.

Og ikke minst snakket vi om hjemmebane.

- Jeg er mer fornøyd med resultat enn prestasjonen. Det var ujevnt. Jeg trodde vi skulle få betalt for høyt press, men det funket dårlig. Vi måtte legge oss lavere for vi hadde problemer i mellomrommet, sier Drillo.

LENGE TUNGT: De norske gutta slet kraftig i starten, men John Carew kom seg til en stor sjanse han burde scoret på. Foto: Cornelius Poppe / SCANPIX
LENGE TUNGT: De norske gutta slet kraftig i starten, men John Carew kom seg til en stor sjanse han burde scoret på. Foto: Cornelius Poppe / SCANPIX Vis mer

- Det gikk fra det helt store til det bedrøvelige.

Norge hadde riktignok ikke vunnet på Ullevaal siden 2-1 mot Argentina i august 2007, men med Drillo som garderobesjef igjen var det duket for ny seier. Den satt langt inne - men Drillo-marginene spilte inn.

Landslagssjeflegenden har dermed ledet Norge i 30 kamper på rad på hjemmebane uten tap. Det er ikke mange i Europa som kan vise til en liknende statistikk.

- Jeg visste før kampen, siden Drillo hadde tatt over, at det ville bli snakk om mye aggressivitet og tempoforhøyning. Jeg visste det ville bli en tøff start. Vi kunne ligget med 11 mann bak ballen, eller vi kunne forsøke å spille ball. Jeg synes vi åpnet bra, og vi gjør en god kamp lenge, sier Baxter.

Helstad ville ha straffe
De norske gutta hang ikke sammen fra start. Finnene gjorde som de ville og var dyktige til å utnytte rommet mellom Norges forsvar og midtbane. Der herjet blant annet 38 år gamle Jari Litmanen.

Den finske fotballegenden debuterte på landslaget for 20 år siden, men viste i kveld at han er fotballsmartere enn de fleste.

Etter et snaut kvarter var Mikael Forssell bare en skotupp unna å score. Tore Reginiussen nådde ikke fram på en pasning på tvers og Forssell fikk stå helt alene. Han skjøt fra 10-11 meter, men Bjørn Helge Riise fikk ei tå på skuddet som førte til at ballen gikk rett på Jon Knudsen.

Bra jobbet av yngstebror Riise, som gjorde at Norge slapp med skrekken.

Før dette skjedde følte Thorstein Helstad seg snytt for straffe. Ari Nyman forsøkte å trenge seg gjennom Helstad for å nå ballen, og dommer Rob Styles burde nok pekt på krittmerket.

Volleyscoring
John Carew burde utliknet rett før halvtimen var spilt, da han etter litt flipperspill i feltet forsøkte å pirkte ballen forbi Finland-keeper Niki Mäenpää, men forsøket til Villa-spissen strøk stanga.

I stedet var det finnene som tok en fortjent ledelse etter 39 minutter, og her var Norge på hæla hele veien. Markus Heikkinen fikk fritt spillerom på høyresida og han slo et høyt og dalende innlegg mot bakre stolpe. Jon Inge Høiland så bare på ballen og kom seg ikke tett nok opp i Jonatan Johansson.

Hibernian-spilleren klinket til på hel volley og smalt ballen opp i nettaket fra død vinkel.

Drillo lovet større agressivitet i kveld enn det vi så i Sør-Afrika, men det tok tid før de norske gutta fikk fart på beina og strammet musklene. Finnene fikk det lenge altfor lett på Ullevaal.

- Det var veldig spesielt, men det ga oss noen svar også. Det frister ikke til gjentagelse å spille 4-4-2 mot sterk motstand på bortebane. Jeg fikk et svar på det. Vi må spille 4-5-1 for å få bedre kontroll på mellomrommet, sier Drillo.

Riises niende
Johansson var nær ved å doble ledelsen like etter pause, men skuddet hans fra skrått hold gikk like utenfor stolpen til Knudsen.

Elleve minutter ut i andreomgangen fikk Drillo endelig noe å smile for.

Jon Inge Høiland kom seg rundt på høyrekanten og slo inn i feltet. Mohammed Abdellaoue (som kom inn for en skadd Helstad) ble vippet bort - men John Arne Riise klarte finnene ikke gjøre noe med.

Han øynet en mulighet, lurte på bakre stolpe og banket ballen i mål rett innenfor stanga.

0-1: Jonatan Johansson sendte Finland i ledelsen med et vakkert volleyskudd fra skrått hold. Foto: Håkon Mosvold Larsen / SCANPIX
0-1: Jonatan Johansson sendte Finland i ledelsen med et vakkert volleyskudd fra skrått hold. Foto: Håkon Mosvold Larsen / SCANPIX Vis mer

Dette var Riises niende scoring på landslaget, i hans 78 kamp med flagget på brystet. Ikke verst for en venstreback.

For en avslutning
Norge fikk demmet opp bedre for mellomromsspillet til finnene etter hvert, men de helblå var slettes ikke ufarlige. Roni Porokara fikk tid og plass etter at Høiland rotet bort ballen, men skuddet fra 25 meter ble flott slått i tverrliggeren av Knudsen.

Publikum viste stor misnøye, da de i andreomgangen pep flere ganger mot de norske spillerne.

Rett før slutt dukket imidlertid Jon Inge Høiland opp på bakre stolpe, og han scoret sitt første landslagsmål etter et Gamsten-innlegg. For et drama.

Som på langt nær var over.

Pen Gamsten-scoring
Høiland ga Alexei Eremenko jr. for god plass rett før slutt, og finnen skrudde inn 2-2 halvannet minutt inn i forlengningen. Skulle det virkelig ikke bli Drillos kveld likevel?

Jo.

For tre minutter på overtid grep Gamsten sjansen, da han fikk den snaut 25 fra mål. Etter en svært variabel kamp, løftet han blikket og også ballen over en Finland-keeper på halvdistanse.

- Det virker som Drillo fortsatt har litt flaks, men det er ikke flaks å ha en flink spiller som kan score sånne mål. Men vi skal ikke la en prikkskytter få så mye rom, sier Baxter om vinnermålet.

INN FOR HELSTAD:
INN FOR HELSTAD: Vis mer

- Flaks og uflaks kan du ha i 1-3-5-10 kamper, men ikke i 88 stykker, fastslår Drillo.

Pipekonsertene ga seg raskt på overtid - og ble erstattet med «Drillo, Drillo, Drillo».

Diskutèr kampen i Dagbladet.nos livesenter!

Dagbladet.no kommer tilbake med mer.