Reddet festen til ungene

Norge imponerte ikke, men Frode Johnsen sørget i hvert fall for at de inviterte ungene som nesten fylte opp stadion gikk fornøyde hjem.

ULLEVAAL STADION (Dagbladet.no): Norge - Costa Rica 1-0. Da det gjensto 14 minutter av kveldens landskamp, så det ut til at de 22 251 tilskuerne kom til å måtte gå skuffet hjem etter 0-0 på hjemmebane. Rundt halvparten av dem var unge fotballspillere som var invitert av Norges Fotballforbund. De skapte en fin ramme rundt kampen, og så lenge ut til å bli snytt for festen.

Frode Johnsen reddet i hvert fall litt av festen for dem.

Da han headet inn det lange innkastet fra Morten Gamst Pedersen, sikret han i hvert fall ungene en seier på Ullevaal. Det var det minste de fortjente.

- Dødballene er viktige. Det er godt å ta med seg målet og en seier inn mot Italia, sier Åge Hareide på pressekonferansen etter kampen.

Også målscorer Johnsen får skryt av gamlesjefen i Rosenborg.

- Frode er flink til å komme til sjanser og oppfatte situasjoner. Han er mer arbeidssom enn Steffen Iversen i dag, sier Hareide om mannen som kom inn for Steffen i pausen.

Mislyktes med småspillet

Victor Cordero holdt derimot på å ødelegge alt tre minutter før slutt. Headingen hans gikk bare centimetre over tverrliggeren.

I førsteomgang lyktes ikke Norge med småspillet laget forsøkte på, og de lange, forløsende ballene var praktisk talt fraværende.

Dermed klarte ikke gutta skape noe som helst, bortsett fra en slapp heading fra Brede Hangeland rett på Costa Ricas keeper.

Bortelaget derimot, ledet av gode Jafeth Soto, spilte seg til situasjoner som kunne vært svært farlige. Jon Inge Høiland slet lenge med Soto, men fikk etter hvert bedre tak på ham. Høiland ble likevel byttet ut i pausen.

Muligens et planlagt bytte, som alle de andre, for Åge Hareide ønsket i kveld å teste spillerne - med tanke på Italia-kampen 4. juni. Troppen til VM-kvalkampen tas ut allerede klokka 12 i morgen.

Derfor er det bekymringsverdig at laget ikke presterer bedre, i en kamp alle spillerne burde vært interessert i å vise seg fram.

Gledelig med Gamsten

Etter hvilen klarte Norge å beholde kantspillerne høyere på banen, noe som resulterte i flere sjanser.

Bare fire minutter inn i omgangen var Ole Martin Årst nær ved å putte. Morten Gamst Pedersen slo inn i feltet, litt bak Tromsø-spissen, men en Costa Rica-forsvarer fikk kastet seg fram og klarert til corner.

- Det er gledelig når Gamsten kommer rundt og får slått inn, sier Hareide.

Kort tid etter prøvde Gamsten seg med et brassespark, som gikk utenfor.

I pausen kom også debutantene Marius Johnsen og Kristofer Hæstad inn. Sistnevnte har av Hareide blitt sammenliknet med Erik «Myggen» Mykland, og han viste seg som en terrier på midten som gjorde en god defensiv jobb.

- Viktig med entusiasme

Ut gikk Martin Andresen, som ikke imponerte så mange i rollen som kaptein og midtbanesjef.

- Jeg er fornøyd med hva Martin presterte. Han har hatt tett kampprogram den siste tiden etter skadeproblemene og skal spille igjen på søndag, sier Hareide.

Alt tyder dermed på at Hareide gir fornyet tillit til sin utpekte midtbanesjef.

- Det var viktig å skape entusiasme. Det var en mental prøvelse siden mange av spillerne spilte for bare et par-tre dager siden, sier Hareide.

Nå spørs det bare om kveldens 1-0-seier mot Costa Rica - nummer 21 på FIFAs rankingsliste - ga Åge Hareide noen svar. Han har nemlig bare denne natta på seg før han må ha Italia-troppen klar.

Og det var derfor han ønsket denne kampen.

Ville ikke avsløre

- Jeg synes det var veldig god innsats av spillere som var i aksjon i helga, sier Åge Hareide.

Det er skryt til hjemlige spillere, for å gjøre det litt klarere. Og av dem er Kristofer Hæstad.

- Hæstad tilførte mye aggressivitet på midtbanen, var attesten fra landslagssjefen.

Hæstad selv var middels fornøyd med innsatsen i debuten.

- Jeg var litt spent. Er fornøyd med kampen, selv om det selvsagt kunne vært bedre, sier midtbanetalentet til Start.

Det klareste svaret Hareide fikk i dag, var nok at Norge fortsatt har et problem på høyrekanten. Jan Gunnar Solli har ikke klart å fylle denne rollen.

- Vi jobbet lite med det offensive spillet før denne kampen. Vi fokuserte på å drille inn den bakre fireren og det defensive. Vi ville ikke vise Italia noenting i denne kampen, sier Hareide om det manglende offensive spillet.

Skryt til debutanter

Start hadde to debutanter i dagens kamp i ungguttene Kristofer Hæstad og Marius Johnsen.

- Begge to klarte seg godt. De er sterke og svært godt trent. Stor honnør til gutta for debuten, sier Hareide.

I morgen er uttaket til landskampen mot Italia 4. juni. Og det er som kjent den som betyr noe. Begge to bør ha gode muligheter til å få fornyet tillit i troppen etter det de leverte i dagens kamp og hva de har vist i Tippeliagen i vår.

Utbyttet av privatkampen oppsummerte Hareide på følgende vis:

- Vi fikk øvd oss på dødballer og overganger. Vi mistet ballen litt for enkelt noen ganger, det må vi rette opp før Italia-kampen. Det defensive er jeg fornøyd med.

TAKKET 22 000: Frode Johnsen klarte å bytte til seg en Costa Rica-drakt. Morten Gamst Pedersen og Ole Martin Årst foretrekker egen svette og norske farger på vei inn til garderoben.
FESTET: Det var mange unger blant de over 22 000 frammøtte.