Reddet håpet om VM-gull

Her jubler Kristine Lunde (23) for scoringa som redder Norges gullhåp. Men tross utlikning sju sekunder før slutt trenger Norge hjelp fra Ukraina for å nå semifinale.

RIJEKA (Dagbladet): Lunde visste ikke hvor avgjørende skuddet var. Norge var nemlig på vei ut av VM da Marit Breivik i siste desperate forsøk tok time out 11 sekunder før slutt i den høydramatiske maratonkampen mot Ungarn seint i går kveld.

Ungarn ledet 24- 23, og Norge måtte ha minst uavgjort for å holde liv i gulldrømmen. Like etter steg og steg Kristine Lunde til værs og hamret det knallharde skuddet inn i høyre kryss på frikast. Utagbart for Katalin Palinger. Uendelig verdifullt for Norge.

Men i tillegg til at Norge må slå Slovenia i kveld, må allerede semi- klare Ukraina ta poeng mot Ungarn. Det liker Cecilie Leganger dårlig.

- Fra vårt ståsted vil det usportlig, men var jeg ukrainer ville jeg nok spart de beste spillerne med tanke på semifinalen, sier Leganger.

Hun skal ta en alvorsprat med sine to klubbvenniner på Ukrainas VM- lag.

Ekstra viktig

Da Lunde reddet ett poeng var hun ikke klar over at det sto om et være eller ikke være for Norges videre gullsjanser i VM.

- Det fikk jeg høre etterpå. Hadde jeg visst det ville jeg kanskje jublet enda mer. For det var jo ekstra viktig at ballen gikk i mål.

Hun gikk med ispose på høyrehånda da hun snakket med pressen etter thrilleravslutningen. Krafthånda måtte simpelthen ises ned.

Taktisk timeout

Marit Breivik hadde lyst til å bruke timeout'en ved flere anledninger tidligere i andre omgang, men sparte den helt til slutt i tilfelle det skulle bli så jevnt mot slutten som det ble.

- Det viser bare hvor viktig det er å ha en timeout til de siste sekundene. Jeg tenkte tilbake til ekstraomgangene på Lillehammer i VM- finalen i 1999. Da ønsket jeg at jeg hadde igjen en timeout, sier Breivik.

I den korte pausen fikk Breivik roet ned jentene. Og så bestemte hun at nettopp Kristine Lunde skulle ta det skjebnesvangre skuddet.

- Normalt sett bestemmer jentene det selv. Dette er faktisk eneste gangen jeg har bestemt det, sier Marit Breivik til Dagbladet.

Og Lunde var ikke sein å be.

- Jeg hadde en del gode skudd i krysset mot Tyskland, og bestemte meg for å gjøre det samme.

Hun smilte godt da hun fikk se reprisen på TV etterpå.

Breivik hyller Kristine for måten hun har vokst i dette mesterskapet og tatt på seg skuddansvar.

- Det viser at man ikke trenger mange års erfaring for å få brukt de kvalitetene man har. Bare hun bestemmer seg så kan Kristine gjøre alt, smiler en rørt treneren.

På tribunen sto tvillingsøster Katrine og hoppet opp og ned da Kristine berget det ene poenget.

- Jeg fikk tårer i øynene da hun scoret.

Stolt av jentene

Norge lå under 11- 14 til pause. To og et halvt minutt ut i andre omgang gikk lyset i hallen. Og ble borte i en time og 20 minutter.

Først. Og så en snau halvtime til etter at lyset hadde vært tilbake i tre minutter. Men de norske jentene benyttet pausen bra.

- Vi holdt humøret opp med sang, dans og aerobic. Lyset var det uansett ikke noe vi kunne gjøre noe med.

Breivik var stolt av hvordan jentene taklet det lange avbruddet.

- Det ble en lang arbeidsøkt, sier Marit Breivik.

SÅ LYSET: Kristine Lunde sendte ballen i krysset sekunder før slutt. - Jeg hadde ikke truffet på noe særlig skudd tidligere i kampen, men jeg bestemte meg bare for at den ballen skulle i mål. Det var deilig å se den gå i mål, jubler Kristine.