DEBATT: Vidar Løfshus og Tomas Pettersson gjester Dagbladets langrennsprogram og snakker ut om tidligere feider sammen med programleder Øyvind Godø. Debatten stiger når Therese Johaug og ikke minst Petter Northug blir tema, mens Pettersson røper Sveriges spesielle syn på Heidi Weng. Løfshus og Pettersson slår også ... Vis mer

Reddet i Ruka: Johaug slipper handikap likevel

Therese Johaug er ikke innenfor FIS' sprintkrav og dermed ikke kvalifisert til å gå sprintrenn i verdenscupen. Likevel får hun en langt bedre startposisjon på Lillehammer enn sprintrankingen hennes tilsier.

LILLEHAMMER/BEITOSTØLEN (Dagbladet): Therese Johaug bykset opp fra 143. til 28. plass på FIS' distanseranking med sine seirer på Beitostølen og i Kuusamo. Det betyr at hun snart er tilbake på det seedingsnivået hun hører hjemme, men fortsatt gjenstår det altså litt før hun starter i samme pulje som verdens beste.

I Ruka fikk Charlotte Kalla og co. Johaugs tider å gå på og hadde sånn sett et konkurransefortrinn, som kan øke om forholdene endrer seg i løpet av konkurransen.

- Hvordan er det å starte i en annen gruppe enn når dine største konkurrenter starter?

- Jeg tror ikke det har så mye å si når startskuddet går. Da er det bare én ting som gjelder, og det er å fokusere på meg selv og mitt løp, sier Therese Johaug til Dagbladet.

- Men litt annerledes blir det vel å starte i useedet gruppe med helt andre løpere rundt deg?

- Ja, det er annerledes. Men jeg fokuserer på hva jeg skal gjøre og jobben jeg må legge ned.

- Hvor langt unna er du toppformen?

- Hadde jeg hatt svar på det, skulle jeg gjerne gitt deg det. Vi må nesten se an de kommende rennene.

BLIR SEEDET: Therese Johaug får likevel starte i seedet gruppe på sprinten i minitouren på Lillehammer. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
BLIR SEEDET: Therese Johaug får likevel starte i seedet gruppe på sprinten i minitouren på Lillehammer. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Seeding-trøbbel

Denne ukas minitour på Lillehammer innledes med en sprint. Der har Johaug ingen resultater de siste 12 månedene og dermed ikke noen registrerte FIS-punkter.

Johaug oppfyller ikke FIS' krav til å gå verdenscuprenn i sprint per i dag, men får dispensasjon til å gå sprinten i Lillehammer likevel, all den tid det er en del av en minitour.

Der er reglene i utgangspunktet slik: De best seedede sprinterne starter først og får dermed best forhold. Dernest kommer de nest best seedede, tredje best seedede og så videre på rekke og rad.

De siste som starter, får i utgangspunktet vanskeligst utgangspunkt.

- Du starter etter FIS-punktene. Normalt i sprint starter den med lavest FIS-punkter først og den med høyest FIS-punkter til slutt. Johaug må starte etter de FIS-punktene hun har, opplyste Vegard Ulvang, leder i langrennskomiteen i FIS, til Dagbladet forrige uke.

Reddes av Ruka-resultater og minitour-regler

Til tross for manglende FIS-punkter i sprint, unngår likevel Johaug å starte prologen sist,. Dermed unngår hun også å starte minitouren med et handikap i kraft av et vanskelig utgangspunkt og tyngre forhold.

Torsdag kveld kom nemlig FIS' startlister med Johaug som startnummer 9, selv om hun ikke har noen FIS-punkter i sprint.

Til Dagbladet forklarer nå FIS' renndirektør Pierre Mignerey hvorfor:

- Johaug ville i utgangspunktet måtte starte bakerst i en sprint, men havner i seedet gruppe her på Lillehammer grunnet resultatene hennes i Ruka og hennes gode sammenlagtplassering i verdenscupen, opplyser Mignerey til Dagbladet.

- Ettersom det er en minitour og ikke bare en vanlig sprint, kan vi legge sammenlagtcupen til grunn fremfor å se på FIS-punkter i sprint spesifikt, som i vanlige sprintrenn.

Spent Johaug foran sprintcomeback

Dermed unngår den norske langrennsstjerna å starte med et tungt utgangspunkt.

- Jeg er veldig spent på hvordan sprintformen er. Jeg har ikke testet den på lang, lang tid. Det blir spennende å se, sier Johaug, som har trent mer hurtighet enn tidligere i den siste toårsperioden.

- Jeg har forsøkt å bli bedre på områdene jeg har hatt som svakhet, blant annet styrke og hurtighet. Testene tyder på at jeg har blitt bedre her, sier Johaug til Dagbladet.

Kan du slå venner, rivaler, langrennsløpere og eksperter i Fantaski?

Dagbladet og Swix lanserer et nytt managerspill for langrenn. Her kan du sette opp ditt eget lag bestående av seks jenter og seks gutter foran hver verdenscuprunde. Du får poeng ut ifra hvordan dine utøvere presterer.

Spillet går over hele sesongen, men du vinner premier hver eneste runde.