Reddet landslagsplassen

ULLEVAAL (Dagbladet): Vålerenga skapte målsjanser, Vålerenga avsluttet og Ivar Rønningen reddet. Så mye og så bra at han reddet Brann og sannsynligvis også landslagsplassen i samme slengen.

- Jeg traff bedre enn på mange år og trodde ikke mine egne øyne da han reddet skuddet mitt fra 20 meter, sier VIF- trener Kjetil Rekdal.

- Jeg skjønner rett og slett ikke hvordan han fikk opp handa da ballen kom. Men jeg holder meg for god til å mene noe om hvem som bør stå i mål for Norge - det får andre gjøre.

Men:

- I denne kampen så jo alle hvor god han er.

Positiv Thorstvedt

I garderoben over gangen satt Ivar Rønningen og visste hvor god han er. Og hvilken kjempekamp han hadde spilt. Og fordi landslagets keepersjef Erik Thorstvedt i gårsdagens BT hadde vært ute og sagt at Brann-keeperen er høyaktuell for landslaget var det ikke mer å lure på. Eller?

- Han kan ikke si noe annet, sier Ivar Rønningen tørt.

- Og blir jeg ikke tatt ut, så begynner jeg ikke å grine av den grunn. Men blir jeg derimot tatt ut, vil jeg satse alt jeg kan på å overbevise slik at jeg får spille. Det er ikke noe mål å være med i landslagstroppen som reisegutt.

Ivar Rønningen har nå tre gode Brann-kamper på rad i hanskene. Det er en bra søknad i en keepernasjon hvis nære fortids første- og andrevalg ikke har overbevist. Men så lenge han ikke kan ta ut seg sjøl lar han seg ikke rive med. Og sier bare;

- Mener de Frode Grodås er bedre enn meg, må de for guds skyld ta ut han.

Hadde Kjetil Rekdal hatt myndighet ut over sitt eget lag i går kveld, ville derimot han tatt ut Ivar Rønningen. Tatt Brann-keeperen ut av kampen. For det var bare én mann som holdt Brann til ufortjent deling på Ullevaal. Det var Vålerenga mot Rønningen - ferdig med det.

- Da Brann tok ledelsen på noe som ikke var en sjanse engang begynte jeg å lure på om vi var forhekset, sier Kjetil Rekdal.

Alle ville avgjøre

- De hadde jo knapt et skudd på mål. Men jeg er glad for at vi kom tilbake, og det siste kvarteret var helt sykt. Sjøl om folk var helt tomme ville alle mann fram og avgjøre kampen.

Branns 1- 0-scoring viser Vålerengas store svakhet. Det begynte med en hjernedød pasning fra Tom Henning Hovi rundt midtstreken. Det ble utviklet gjennom én-mot-to-situasjonen som VIF-backen sjøl spilte seg opp i, og endte med at Morten Bakke fomlet ballen i mål. Men i motsetning til kampene mot Stabæk og Sogndal kom Vålerenga tilbake i går kveld. Og reddet humøret.

- Vi måtte sjølsagt jobbet oss gjennom et tap her også, men det ville ikke blitt enkelt, sier Kjetil Rekdal.

- Nå slipper vi heldigvis det. Og sjøl om det bare ble uavgjort var denne kampen noe av det beste vi har gjort i år. Akkurat det gjør meg glad.

Høst med langballer

Gjennom mange langpasninger skapte Vålerenga det som på fotballspråket kalles ettertrøkk mot Brann. Også det gjør Kjetil Rekdal glad. For etter at han prøvde og feilet da han ville spille rundt Stabæk, blir det direkte spill høsten ut. Ikke så pent kanskje, men sikkert langt mer effektivt.

- Vi har innlevelse, vi vil ta intiativ og vi ønsker å prege kamper både borte og hjemme, sier VIF-treneren.

- På sikt er jeg overbevist om at vi vil tjene på det. For skal du utvikle deg er du nødt til å våge. Og en dag blir vi helt sikkert belønnet.

30 poeng har vært - og er - Vålerengas mål til fornyet kontrakt. Det går, mener Rekdal. Og derfor er ikke lagene bak og nedrykkingsstriden et forstyrrende element. Sjøl den manglende effektiviteten på kjempesjanser lar han ligge.

- Vi ønsker ikke å prate på oss et problem, sier Rekdal.

- Personlige feil, som mot Sogndal og i dag, kan du ikke gjøre noe med. For fotballen er rar - det går opp og ned for et nyopprykket lag som oss. Og når vi snakker om at vi ikke scorer mål, må man huske på at vi scoret fire etter hverandre på fire skudd mot Start i Kristiansand, og fire mål på fem skudd da vi slo Brann i Bergen.

- Det er bare sånn det er.

Vålerenga - Brann 1 - 1

MÅL: 0 - 1 Petter Furuseth Olsen (53), 1 - 1 Knut Hovel Heiaas (73)

BB: Ivar Rønningen, Brann

MØTTE OVERMANNEN: VIF-trener og -spiller Kjetil Rekdal skulle gjerne hatt Ivar Rønningen på sitt lag i går. - Jeg trodde ikke mine egne øyne da han reddet skuddet mitt fra 20 meter, sier Rekdal.