Britisk langrennsprofil måper: Hyller Bjørn Dæhlie og Thomas Alsgaard

- Reddet meg

- Helt sykt, sier Andrew Musgrave om hjelpen han har fått fra Thomas Alsgaard og Bjørn Dæhlie. - Langrennssporten trenger flere nasjoner i toppen, sier Bjørn Dæhlie til Dagbladet.

ROSES: Thomas Alsgaard og Bjørn Dæhlie høster mye ros fra Andrew Musgrave. Foto: NTB Scanpix
ROSES: Thomas Alsgaard og Bjørn Dæhlie høster mye ros fra Andrew Musgrave. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

At en av verdens beste langrennsløpere er britisk, ville vært en utopi for noen år siden.

Men Andrew Musgrave (33) har gjort «det umulige» mulig.

Snø er det særdeles lite av på den britiske balløya, men det hender det kommer nok til å lage skiløyper med scooter på det lille tettstedet Huntly nordøst i Skottland. Der bor det rundt 4000 mennesker. Likevel står dette lille stedet for Storbritannias største langrennsmiljø.

Musgrave bodde i Alaska fra han var fem til elleve år og gikk noen barneskirenn der. Så flyttet familien hjem igjen til Skottland. Der begynte han i skigruppa i Huntly for å skaffe seg venner.

TAKKER LEGENDER: Andrew Musgrave. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
TAKKER LEGENDER: Andrew Musgrave. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Nå er skotten blant verdens beste langrennsløpere. Musgrave var foregående sesong én av ytterst få ikke-nordmenn som var på pallen i distanserenn i verdenscupen.

Takker Dæhlie og Alsgaard

33-åringen har mange å takke, ikke minst sine nærmeste lagkamerater, trenerne Jostein Vinjerui og Hans Kristian Stadheim, kjæresten Emilie Fleten, men også to av langrennssportens aller største legender:

Bjørn Dæhlie og Thomas Alsgaard.

Overfor Dagbladet sier Musgrave at det er uvirkelig å ha fått hjelp fra to av de aller største legendene.

- Jeg har vært heldig der med så store legender i ryggen. De gamle legendene redder skikarrieren min, sier Andrew Musgrave når han gjester Dagbladet-programmet «MaxPuls».

Andrew Musgrave avslører hysterisk fest-blemme. Programleder: Øyvind Godø. Klipp: Kristoffer Løkås. Vis mer

- For 15 år siden ville jeg tenkt at det var helt sykt bare å møte dem. Og nå har jeg vært på lag med Thomas, mens Bjørn kommer og redder britisk langrenn.

- Ekstremt viktige

Dæhlie og Alsgaard har hjulpet Musgrave i to ulike omganger og på to ulike måter. Briten ble først en del av Alsgaards langløpslag Team LeasePlan GO og utviklet seg mye der.

- Jeg lærte sykt mye av Thomas. Jeg ble en sykt mye bedre skiløper der. Jeg hadde ikke vært en så god skiløper i dag uten å ha vært på laget til Thomas, sier briten.

TAKKER THOMAS ALSGAARD: Andrew Musgrave sammen med Thomas Alsgaard i Team LeasePlan Go. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
TAKKER THOMAS ALSGAARD: Andrew Musgrave sammen med Thomas Alsgaard i Team LeasePlan Go. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer

Han fortsetter:

- Og uten Dæhlie på laget i fjor, er det ikke sikkert at jeg hadde fått gått flere skirenn. Så de er begge ekstremt viktige for den skiløperen jeg er i dag.

I fjor gikk Team Aker Dæhlie - Bjørn Dæhlie og Kjell Inge Røkkes langløpslag - som ny sponsor til Storbritannias langrennslandslag og reddet dem i en vanskelig og meget usikker økonomisk tid, hvor hele satsingen var i fare.

- Aker Dæhlie reddet sesongen i fjor da de kom inn og ga oss støtte i oktober. Da fikk vi midler til akkurat å komme oss gjennom sesongen.

Dæhlie: - Stolt

I en SMS til Dagbladet skriver Bjørn Dæhlie:

- Å støtte opp om Andrew Musgrave og det britiske skilandslaget er en glede og helt i tråd med strategien til Team Aker Dæhlie. Langrennssporten trenger flere nasjoner i toppen og vi er svært stolte av å støtte Andrew og resten av landslaget og ønsker de lykke til med oppkjøring til ny sesong og et VM i Trondheim etter hvert, sier Bjørn Dæhlie til Dagbladet.

STOLT: Bjørn Dæhlie sier at han er stolt over å være på lag med Andrew Musgrave. Foto: Terje Pedersen / NTB
STOLT: Bjørn Dæhlie sier at han er stolt over å være på lag med Andrew Musgrave. Foto: Terje Pedersen / NTB Vis mer

Musgraves plan var egentlig å studere kjemi i Storbritannia, men han reiste i ungdomstiden i stedet til Skandinavia og Mellom-Europa for å gå skirenn.

Det ble starten på et eventyr.

- Ringrev

Og da ble hans talent oppdaget. Tidligere kvinnelandslagstrener Roar Hjelmeset kom på banen og inviterte Musgrave til å begynne på Hovden Skigymnas. Seinere ble han del av Alsgaards langløpslag.

- Hva lærte du av åra du var en del av laget til Thomas Alsgaard?

- Mye om teknikk, prioriteringer og nysgjerrighet. Å lære fra alle rundt og finne ut hva som gjør den og den utøveren til gode skiløpere. Thomas er en ringrev som vet hva man skal gjøre og ga så mange gode råd, basert på hans erfaringer, sier Musgrave til Dagbladet.

VEKTSJOKK: Andrew Musgrave fikk hakeslepp da han gikk på vekta etter Tour de Ski. Langrennsprofilen gikk plutselig opp 10 kilo - uten å forstå hvordan det kan ha skjedd. Video/reporter: Kristoffer Løkås/Øyvind Godø Vis mer

- Litt misunnelig

- Hvordan er det å være fra en mindre skinasjon i møte med Norge og skinasjonene med vesentlig mer ressurser?

- Det er både fordeler og ulemper ved å være på et mindre lag. Vi er en kompisgjeng som kjenner hverandre veldig godt og har bra samhold. Logistikkmessig er det enklere med så få utøvere som skal forholde seg til én smører og trener. Samtidig er det andre ganger at man ser på den norske smørebussen og støtteapparatet og man blir litt misunnelig

- De har en fordel der, men jeg synes vi klarer oss bra. Og vi har et lite samarbeid med Norge når det gjelder smøring og ski, sier Musgrave.

- Ei rå dame

Hans store gjennombrudd kom i ski-NM i 2014: Skotten banket all motstand i NM-sprinten og utklasset Ola Vigen Hattestad, som ble olympisk mester på samme distanse i Sotsji noen uker seinere.

- Jeg har aldri hatt en så god dag. Jeg skjønte ingenting av hva som skjedde. Jeg er jo ingen sprinter. Det er en sånn dag man kanskje bare har én gang i livet, sier 33-åringen.

Men skiinteressen har aldri tatt av i Storbritannia. Musgrave er langt mer profilert i Norge, hvor han også bor, nærmere bestemte i Trondheim. Dermed er han på hjemmebane når VM arrangeres der i 2025. Musgrave har en rekke ganger vist at han er god til å finne formen i mesterskap, selv om det ble stang ut i Planica i vinter.

Med på laget har han kjæresten Emilie Fleten, som var i praktslag i langløpssesongen i vinter og gikk blant annet helt til topps i Vasaloppet.

- Hun er ei rå dame, sier Musgrave.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer