REDDET NORGE: Bjørn Maars Johnsen ble foretrykket på topp på bekostning av Joshua King i kveld. Spissen svarte med sitt fjerde og femte landslagsmål på 13 kamper. Foto: NTB/Scanpix
REDDET NORGE: Bjørn Maars Johnsen ble foretrykket på topp på bekostning av Joshua King i kveld. Spissen svarte med sitt fjerde og femte landslagsmål på 13 kamper. Foto: NTB/Scanpix Vis mer

Lars Lagerbäck og Norge imponerte ingen

Reddet Norge fra flause

En begredelig forestilling til tross; Norge sikret årets første trepoenger etter to scoringer av Bjørn Maars Johnsen mot Færøyene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
  • Færøyene - Norge 0-2 (0-0)

TORSHAVN/OSLO (Dagbladet): Etter fredagens nedtur mot Romania, måtte de norske landslagsspillerne levere en oppskriftsmessig seier på bortebane. Før kamp var Lars Lagerback med på resonnomentet om at om Norge leverer en profesjonell kamp, skal de være mye bedre enn vertene.

- Nøkkelordet i kveld er å være profesjonell. Man får ingenting fra verken publikum eller kunstgresset her, sa TV 2-ekspert Brede Hangeland før avspark.

- Det er spillernes plikt å levere, også når forholdene ikke er optimale, understreket den tidligere landslagskapteinen.

Slik ble det ikke.

Færøyene ga Norge kamp nesten helt til døra, men Bjørn Maars Johnsen reddet Lagerbäcks menn fra fadese med sine to scoringer etter hvilen.

- Jeg var bare glad for å starte. Jeg måtte ta sjansen, og jeg fikk mange gode baller inn i feltet. Jeg fikk til sterke headinger og satte to mål. Det var bra, sa Bjørn Maars Johnsen til TV 2 etter kampslutt.

- Jeg gjør jobben min bare. Nå må jeg bare spille når jeg kan. Akkurat nå har jeg kramper siden jeg ikke har spilt så mye, sa spissen videre.

Drillo var som de fleste andre som så kampen skuffet over det han fikk se.

- Det er dårlig jobbing og intensitet. Det skuffer meg, sa den tidligere landslangssjefen i TV 2s studio.

- Det er noe som ikke stemmer helt med forsvarsspillet. Det er en ubalanse der. Om de ikke får nok hjelp fra de foran eller om det er personellmessig. Har de ikke funnet det rette laget. Vi gir fra oss veldig mange sjanser, og det er urovekkende, sa Erik Thorstvedt i TV 2s studio.

Færøyene yppet seg

Og fra start av var det hjemmelaget som yppet seg. Kampens første sjanse kom etter at Sølvi Vatnhamar slo tunnel på Haitam Alesami, før han slo inn mot Klæmint Olsen. Han hadde stukket av fra Håvard Nordtveit, og dratt seg fri inne i feltet.

Heldigvis for både Norge og Nordtveit, fikk ikke tidnes mestscorende landslagsspiller fra Færøyene avsluttet ordentlig da fire minutter var passert.

Norges første sjanse kom da ti minutter var spilt. Martin Ødegaard forsøkte seg fra 23-24 meter på et frispark ute til høyre. Avslutningsforsøket var godt, men ballen snek seg like på utsiden av stolpen.

Bare minuttet etter var Bjørn Maars Johnsen farlig frampå etter en retur fra Teitur Gestsson, som gjorde en bra inngripen da Markus Henriksen fikk både tid og rom til å avslutte inne i hjemmelagets 16-meter. Headinga fra Maars Johnsen ble derimot for svak, og ballen ble enkelt klarert unna en liten meter fra målstreken.

Flere store sjanser for vertene

Men hjemmelaget fortsatte å vise at de absolutt var på høyde med Norge. Brann-spiller Gilli Rolantsson kom flere ganger rundt ute på høyrekanten, og fant flere ganger Olsen, som truet inne i feltet. Da 25 minutter var spilt, var storscoreren fryktelig nære å sende vertene foran.

Ting gikk absolutt ikke etter manus for Lagerbäcks menn.

Saken fortsetter under bildet.

VILLE SEG IKKE: Martin Ødegaard var den eneste som skapte farligheter for Norge før hvilen. Foto: NTB/Scanpix
VILLE SEG IKKE: Martin Ødegaard var den eneste som skapte farligheter for Norge før hvilen. Foto: NTB/Scanpix Vis mer

Norge sleit fortsatt med å skape ting, før Martin Ødegaard vendte opp og fant Bjørn Maars Johnsen inne i feltet. Spissen som vikarierte for Joshua King fra start, hadde slitt med å vinne hodeduellene tidligere i omgangen, men denne gangen steg AZ-spissen opp og kom først på ballen.

Headinga fra seks meter var god, men Gestsson vartet opp med ei strålende redning og hindret dermed 0-1 ni minutter før pause.

Et frustrert Norge-lag evnet ikke å skape mer enn ei kontring avsluttet med et fryktelig skuddforsøk fra Tarik Elyounoussi inn mot pause, og dermed gikk lagene i garderoben på stillinga 0-0.

- Vi er ikke fornøyd med denne omgangen. Det kan bli sånn i disse kampene, og vi visste at de kan forsvare seg. Nå må vi opp mange hakk, og først og fremst handler det om balltempo og mer trafikk i boksen, sa assistent-trener Per Joar Hansen til TV 2 etter pausepraten.

Kanonåpning

Og det virket som om det som hadde blitt snakket om i garderoben gikk rett hjem. Det var et helt annet tempo vi fikk se fra Norge de første minuttene, og det skulle ikke gå mer enn fire minutter før scoringa kom. Ole Selnæs fikk god plass og mye tid i mellomrommet, hvor han kunne sikte på Bjørn Maars Johnsen.

Innlegget var perfekt slått inn bak forsvaret, og der steg spissen til værs. Hodestøtet gikk rett på keeper, men denne gangen evnet ikke Teitur Gestsson å avverge.

Dermed var 1-0 til Norge et faktum.

Knappe åtte minutter etter var hjemmelaget nær ved å svare. Håvard Nordtveit mistet mannen sin inne i feltet, og igjen var Klæmint Olsen nære å score på André Hansen. Også denne gang på innlegg fra Sølvi Vatnhamar.

Like etter var Ola Kamara, som akkurat hadde kommet inn for Tarik Elyounoussi på topp, fryktelig nære å sette Norges andre. På sin første berøring på ballen, fikk Kina-proffen gå opp uforstyrret på fem meter på et Ødegaard-innlegg.

SVAK PRESTASJON: Det var nok få som hadde sett for seg at Færøyene skulle gi Lars Lagerbäcks menn såpass hard kamp om poengene i Torshavn. Foto: NTB/Scanpix
SVAK PRESTASJON: Det var nok få som hadde sett for seg at Færøyene skulle gi Lars Lagerbäcks menn såpass hard kamp om poengene i Torshavn. Foto: NTB/Scanpix Vis mer

Den tidligere LA Galaxy-spissen klarte ikke komme høyt nok over ballen, og dermed gikk avslutninga over tverrliggeren.

- Nå trenger vi klokskap

Men Norge klarte ikke å riste hjemmelaget av seg.

- Nå går vi inn i den perioden av kampen hvor Norge sviktet både mot Romania og Sverige, sa kommentator Øyvind Alsaker i det kampen gikk inn i de siste 20 minuttene.

- Det som kreves nå er klokskap og lederegenskaper. Det så vi ingenting av på fredag, svarte Brede Hangeland på TV 2.

Bare sekunder etter kom landslagskaptein Stefan Johansen inn for Markus Henriksen på midtbanen.

Byttet til tross, det var hjemmelaget som fortsatte å plage Norge. Lagerbacks mannskap ble for lav, og lot vertene styre. Kvarteret før slutt resulterte det nesten i katastrofe.

Soneforsvaret ble for passivt på et hjørnespark, og Odmar Faerø fikk fritt fram inne i feltet. Forsvarsspillerens hodestøt gikk på innsida av stolpen, og Norge var bare heldige som ikke fikk utligninga i fleisen.

Men mot spillets gang ga Bjørn Maars Johnsen Norge akkurat det de trengte.

Innlegget fra Omar Elabdellaoui var strøkent, og den høyreiste spissen kunne stige til værs å sette sitt femte landslagsmål i kamp nummer 13.

Dermed kunne Lagerbäcks menn senke skuldrene, og sikre årets første seier.

- Han slapp med skrekken her, Lars Lagerbäck, sa Alsaker like før sluttsignalet lød på Færøyene.

- Vi fikk det viktigste, nemlig de tre poengene, svarte Hangeland.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer