Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Reddet OL-fakkelen - ble folkehelt

Nye opptøyer i India i dag.

(Dagbladet.no): Akkurat nå befinner OL-fakkelen seg i New Delhi i India.

Landet har verdens største koloni av eksil-tibetanere, og det forventes nye opptøyer når stafetten fortsetter i dag.

- Jeg kan ikke forutse hva som vil skje, uttaler Tsewang Rigzin, president i den internasjonale eksil-tibetanske organisasjonen Tibetan Youth Congress til CNN.

Myndighetene kjemper hardt for å unngå opptøyer som dem fakkelen er blitt møtt med i Paris, London og andre storbyer på sin vei.

Gatene i millionbyen er stengt av, og det meldes allerede om at politiet har arrestert illsinte demonstranter utenfor luksushotellet hvor OL-flammen oppholdt seg før stafetten i New Delhi ble løpt i gang i dag.

46 arrestert

Også i Mumbai er det bråk knyttet til OL-fakkelens inntog i landet.

Politiet i Mumbai har arrestert minst 46 tibetanere som forsøkte å storme det kinesiske konsulatet i den indiske byen, melder NTB.

REDDET FAKKELEN: I bakgrunnen den kinesiske paralympics-utøveren Jin Jing, som tviholdt på fakkelen i rullestolen da hun ble angrepet av en demonstrant i Paris 7. april. Nå feires Jin som folkehelt i Kina. Foto: AFP/SCANPIX
REDDET FAKKELEN: I bakgrunnen den kinesiske paralympics-utøveren Jin Jing, som tviholdt på fakkelen i rullestolen da hun ble angrepet av en demonstrant i Paris 7. april. Nå feires Jin som folkehelt i Kina. Foto: AFP/SCANPIX Vis mer

- Vi har arrestert 46 personer utenfor konsulatet og nær delstatsforsamlingen. Vi fortsetter å overvåke situasjonen og å trygge sikkerheten, sier en ikke navngitt talsmann for politiet i Mumbai til nyhetsbyrået AFP.

Den tibetanske eksillederen Dalai Lama bor i India, som også huser minst 100.000 flyktninger fra Tibet.

Helt i Kina

I OL-landet Kina har bråket rundt fakkelstafetten skapt en ny heltinne.

27 år gamle Jin Jing, som skal delta i fekting under Paralympics, ble kjent verden over da hun berget OL-fakkelen fra å bli stjålet av en tibetansk demonstrant i Paris 7. april.

I rullestolen sin tvilholdt hun på fakkelen mens demonstranten ble lagt i bakken, og nå hylles «den smilende engelen i rullestolen» som en nasjonalhelt i OL-landet.

Jing overvant en ondartet kreftsvulst i høyrebeinet, men måtte bøte med en del av foten for å få has på sykdommen.

- Min første, instinktive reaksjon var å beskytte fakkelen, sa Jin da hun landet i Beijing to dager etter dramatikken i Paris.

image: Reddet OL-fakkelen - ble folkehelt

- Jeg følte ingen smerter mens det sto på. Jeg tror ikke jeg gjorde en stor innsats, alle kinesere som elsker OL ville gjort det samme.

BEKJEMPER ILD MED ILD: En mer fredelig protestform blant indiske eksil-tibetanere - en gruppe har startet en alternativ fakkelstafett med en fredsild som løpes rundt i New Delhi.
46 ARRESTERT: Ifølge NTB er 46 demonstranter arrestert bare i Mumbai.
HELT PÅ HJEMMEBANE: Etter at Jin Jing kom hjem til Beijing fra fakkelstafetten i Paris, har hun blitt hyllet som «den vakre fakkelbæreren» og lovprist for sin innsats.
STOLT OG YDMYK: - De kinesiske studentene som omkranset løypa i Paris med kinesiske flagg og sanger, var modigere enn meg, sier Jin.
URO I INDIA: OL-fakkelen løpes akkurat nå rundt i New Delhi, og protestene er godt i gang. Her arresteres en Tibet-forkjemper utenfor det kinesiske konsulatet i Mumbai.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media