Reddet Semb fra ny fiasko

ULLEVAAL (Dagbladet): Norge-Bulgaria 2-1. - Norge trenger en type som meg - det er det ikke tvil om, sier tomålsscorer Øivind Leonhardsen. - Jeg vil fram, jeg jobber hardt for å komme i scoringsposisjoner og jeg er ikke fornøyd hvis jeg ikke får det til.

Leos 17. og 18. mål for Norge vant landskampen på Ullevaal. Det gir oss ingen VM-poeng, men det gir oss håp for framtida. For med Tottenham-spilleren skikkelig tilbake har i hvert fall Nils Johan Semb fått et klart og positivt svar:

Leo spiller hvis han er frisk.

Derom hersker ingen tvil.

- Det er ikke tilfeldig at det var Leo som scoret mål, sier Semb til Dagbladet. - Han har en ekstra dimensjon. Han orker mer enn andre - han er rett og slett forbilledlig.

- Jeg vet ikke hvor han tar det fra, men har det i ryggmargen.

Fire av seks sjanser

Seks målsjanser skapte landslaget mot Bulgaria. Øivind Leonhardsen var i enden av fire av dem. Og der har du det - viljen, orken og evnen. Til å løpe de skrittene ingen andre makter.

- Den store sjansen før pause irriterte meg kraftig, sier Leo. - Den skulle jeg scoret på. Men ballen var ikke der da jeg skulle skyte. Jeg sparket bare i tomme lufta.

Norge var i sjokktilstand da Bulgaria scoret på en gave fra Christer Basma etter bare 42 sekunder. Det man hadde snakket om på forhånd, og som spillerne sjøl hadde tatt opp - kynisme i spillet på egen banehalvdel - sviktet kapitalt. Og så ble det den kampen vi ikke ville ha, med jag, jag og atter jag.

Mot et kontringsfarlig lag med defensiv trygghet dypt nede på egen banehalvdel.

Alltid i angrep

- Vi sleit veldig, sier Leo. - Og etter det tidlige baklengsmålet spredde usikkerheten seg. Og jeg er ikke fornøyd med min egen innsats sjøl om jeg scoret to mål.

Men:

- Det hjelper.

Og det hjelper for laget også.

- Sjøltillit er viktig i fotball, sier Leo. - Du så jo hva som skjedde etter at vi fikk 1-1. Plutselig kom åpningene, plutselig kom bevegelsene og plutselig kom entusiasmen.

- Derfor var denne seieren veldig viktig.

1-1 headet Leo i mål etter strålende forarbeid av debutant Magne Hoset. Seiersmålet sleit han seg til som bare Leo kan. For da den norske overgangen gikk ved Ole Gunnar Solskjær var Leo 30 meter bak ballen. Da John Carew slo pasningen på tvers inn i Bulgarias straffefelt var han der og limte ballen i mål.

- Det er viktig å vise vilje, sier Leo. - Går vi i angrep, så vil jeg være med. Sånn har det alltid vært - det er liksom meg det. Det er sånn jeg er som fotballspiller.

Passerte Rekdal

Med 18 scoringer gikk Leo opp til åttende plass og passerte Kjetil Rekdal på statistikken over landslagsmål. Det siste er han spesielt fornøyd med.

- Veldig godt å være ferdig med akkurat det der, sier han og gliser. - Og han Kjetil har vel minst åtte mål på straffer også.

Orker mer

Spør du meg, kom det beste etter kampen. Fra han som leverte det beste i løpet av de 90 minuttene.

- Jeg er ikke i toppform, sier Leo. - Jeg orker mer. For jeg har ikke spilt mer enn én hel kamp siden jeg kom tilbake etter den siste skaden.

Og:

- Får jeg en lang periode nå uten skader, er jeg helt sikker på at jeg vil bli en enda bedre fotballspiller, sier Øivind Leonhardsen.

<B>REDNINGSMANNEN:</B> Da det så som svartest ut for Norge mot Bulgaria i går kveld, dukket Øyvind Leonardsen opp med to lekre scoringer.