Reddet sesongen

Mens Espen Johnsen hentet fram den ene kjemperedningen etter den andre fikk Per-Mathias Høgmo taktiske disposisjoner per sms. Slik reddet RBK seieren og trua på resten av sesongen.

ATEN (Dagbladet): -  Jeg satt her på mandag og sa at vi kunne gjøre det, sa Per-Mathias Høgmo på pressekonferansen etter kampen.

-  Sjøl om vi ikke har tatt poeng i de to siste Tippeligakampene har vi vist et potensial som gjorde at jeg trodde det.

For å være helt presis kom Rosenborgs sjokkåpning i Mesterligaen etter fem strake tap i Tippeligaen. I tillegg kom den etter at laget kom under på et sjølmål etter 19 minutter. Og der og da noterte jeg «motgang uten grenser» på et klamt ark i den varme Aten-kvelden.

da alt så ut til å gå den veien hele RBK-sesongen har gått dukket debutant og 18 år gamle Per Ciljan Skjelbred opp og gjorde 1-1.

Ikke ta av

-  Dette var guttedrømmen som gikk i oppfyllelse, sier unggutten.

Resten handlet om et meningsløst Olympiakos-sjølmål tidlig i andre omgang, en tvers gjennom fenomenal Espen Johnsen og en strøken kontring på overtid.

-  Espen gjorde en grei jobb - han gjorde et par veldig gode redninger, sier Per-Mathias Høgmo .

 REDNINGSMANN:  RBK-keeper Espen Johnsen storspilte i Aten i går kveld, og fikk en meget fortjent oppmuntrint etter mye kritikke. Forfjamsede Olympiakos-tilskuere ser ned på den umulige nordmannen.
REDNINGSMANN: RBK-keeper Espen Johnsen storspilte i Aten i går kveld, og fikk en meget fortjent oppmuntrint etter mye kritikke. Forfjamsede Olympiakos-tilskuere ser ned på den umulige nordmannen. Vis mer

Slik snakker bare en trener som ikke vil at spillerne skal ta av etter en seier fra den øverste av de psykologiske skuffene. For Espen Johnsen gjorde mer enn det i går kveld.

Godt fotballag

Han var like god som han var for Norge på Mestalla i Valencia for to år siden (1-2 mot Spania i EM-playoff) og da vi tapte med de samme sifrene mot Italia i Palermo i fjor.

-  Og derfor er det veldig godt at vi vant denne kampen, sier Espen Johnsen til Dagbladet.

-  Selvfølgelig trengte vi den som lag. Men jeg er ikke enig med dem som sier at vi har tvilt på oss sjøl denne sesongen. Vi har hele tida visst at vi er et godt fotballag.

Rosenborg har fått juling både på og utenfor banen denne sesongen. Espen Johnsen har fått det samme som keeper. Og derfor var det en kjærkommen revansje han sprellet seg til i går kveld.

Bygger sjøltilliten

Der han reddet alt bortsett fra Lagos umulige sjølmål.

-  Det var et helt lag som vant denne kampen. Ja, jeg gjorde noen meget gode reninger, men foran meg var det 10 mann som jobbet for livet. Og de gjorde det - og orket det - helt til slutt.

Espen Johnsen er som keepere flest. Han liker seg på jobben når det er hektisk.

-  Det er fint å ha mye å gjøre, sier han.

-  Når du kommer godt i gang bygger sjøltillitten seg for hver redning. Og i dag følte jeg faktisk at jeg kunne ta alt. Fordi jeg hele tida var maksimalt konsentrert og visste at Olympiacos ville komme til flere sjanser.

Men Espen Johnsen våget ikke å tro på seier. Ikke før det var to minutter igjen.

-  Men da skjønte jeg at det kom til å gå, sier han.

Vant fortjent

Og da Daniel Braaten vant en umulig ball og slo Øyvind Storflor solo gikk det i tillegg så det sang.

-  Det viktige nå er å fokusere på kampem mot Molde til lørdag, sier RBK-trener Per-Mathias Høgmo.

-  Vi har gjort jobben vår her - neste oppgave har vi i Tippeligaen. Men jeg skal ikke nekte spillerne å være stolte av denne jobben, de har all grunn til å være det.

Og:

-  Jeg mener vi vant kampen fortjent.

-  Hvor kom alle tekstmeldingene fra under kampen?

-  Fra to kloke fotballhoder oppe på tribunen - Rune Bratseth og Rune Skarsfjord. Og de hjalp oss til å gjøre de taktiske disposisjonene vi trengte underveis.

BRASSESPARK: Espen Johnsen gliser, Rivaldo tusler misfornøyd forbi.