Redknapp til storkjeftet fan: - Er du like god til å spille som til å prate?

Så sendte han Steve inn på banen.

KJEFTET FRA TRIBUNEN: Steve Davies kritiserte West Ham-spiss Lee Chapman - og Harry Redknapp som lot Chapman spille. Her snakker Redknapp med Steve (med hvit caps) og kompisene under treningskampen mellom West Ham og Oxford City sommeren 1994. Foto: Steve Bacon
KJEFTET FRA TRIBUNEN: Steve Davies kritiserte West Ham-spiss Lee Chapman - og Harry Redknapp som lot Chapman spille. Her snakker Redknapp med Steve (med hvit caps) og kompisene under treningskampen mellom West Ham og Oxford City sommeren 1994. Foto: Steve BaconVis mer

(Dagbladet): Blant West Ham-supportere er historien kjent: Legenden om Steve Davies - supporteren ble hentet ned fra tribunen og spilte en omgang i en treningskamp sommeren 1994.

Harry Redknapp, daværende assistentmanager og kampleder den dagen, har også elsket å fortelle historien. Mer fargerikt for hver gang, som da han delte den i tv-programmet «A league of their own».

Men er fortellingen sann? Hvem var egentlig denne Steve Davies? I 1994 hadde ikke alle på tribunen videokamera på mobilen. Det var ingen som hadde tenkt på en videodelingstjeneste som for eksempel Youtube.

Dokumentasjonen har vært begrenset. Historien levde først og fremst videre som en god, muntlig fortelling. Og med historiefortelleren Harry Redknapp som hovedleverandør, kan man med rette være litt i tvil om sannhetsgehalten.

Ivrig supporter Den USA-baserte journalisten Jeff Maysh hevder å ha lett i over ti år før han omsider fikk fatt i Steve Davies. Han forteller historien i amerikanske Howler Magazine, og denne uka ble artikkelen også publisert på nettsiden til engelske The Guardian.

Davies vokste opp i Rushden, men ble West Ham-supporter som guttunge etter å ha sett dem slå Fulham i FA-cupfinalen i 1975. Som ungdom og voksen ble West Ham-fanatismen stadig sterkere, og han dro på det han kunne av kamper - både hjemme og borte.

Sommeren 1994 reiste Steve Davies til West Hams treningskamp borte mot Oxford City - «lillebroren» til mer kjente Oxford United - sammen med kompisen «Chunk», hans kamerat «Bazza» og kona Kelly.

Skjelte ut Chapman Steve var den mest engasjerte bortesupporteren langs gjerdet bak innbytterbenkene. Verst gikk det ut over Lee Chapman, spissen som avsluttet karrieren med et kort opphold i Strømsgodset i 1996. Redknapp fikk også gjennomgå av Davies fordi Chapman fikk spille.

Da Howler Magazines journalist møtte Redknapp i England, parodierte manageren Steves skriking fra tribunen:

- Vi har ikke han derre Lee Chapman på topp, har vi? Jeg kommer ikke for å se på hver uke om han spiller! hermet «'Arry».

I pausen forteller Redknapp at han gjorde fem bytter.

- Jeg var i ferd med å gå tom for spillere. Så fikk vi enda en skade, så jeg sa til denne fyren i publikum: «Hei! Er du like god til å spille som du er til å prate?»

Forskjellige versjoner «Denne fyren» var altså Steve Davies, som klatret over gjerdet og fulgte Redknapp inn i garderoben.

- Jeg kunne ikke tro det. I garderoben satt spillerne og hvilte i pausen. Da sier Harry: «Lee, du går ut. Steve, du går inn», forteller Davies.

Her skal det sies at historien har litt forskjellige versjoner. Davies forteller altså at han var med i garderoben i pausen. Redknapp framstiller det som han hadde brukt opp innbytterne i pausen, og at han satte innpå supporteren da de fikk enda en skade.

Trevor Morley, som spilte den aktuelle kampen for West Ham, og nå er regelmessig studiogjest under Premier League-sendingene til TV 2, sier han husker episoden, men ikke alle detaljene.

- Var Davies inne i garderoben med dere i pausen?

- Jeg tror det, sier Morley til Dagbladet.

- Husker du hvordan spillerne reagerte på at Redknapp satte innpå Davies?

- Vi syntes det var morsomt.

Fikk drakt og støvler Gjermund Holt er leder i Scandinavian Hammers, den norske supporterforeningen for West Ham. Han husker episoden, og er litt skeptisk til at Davies spilte en hel omgang.

- Jeg tror han ble plukket fra tribunen og satt inn i andre omgang, men ikke la meg ødelegge en god historie, humrer Holt.

Vi lar tvilen komme den gode historien og Steve Davis til gode.

For uansett om det skjedde i pausen eller midt i andre omgang, fikk supporteren, som hadde kroppen full av West Ham-tatoveringer, et par fotballstøvler og drakt nummer 3.

Røkte og drakk Davies, som hadde drukket et par øl og tatt et par røyk i løpet første omgang, fikk kjapt merke tempoet på kroppen.

- Jeg spilte i angrep sammen med Trevor Morley, og lå og «fisket» på topp. Det var jævla kjapp fotball. Det var et steg opp fra Sunday league, for å si det mildt. Oxford spilte lørdagsfotball. Jeg spilte søndagsfotball, pøbfotball.

Spissmakker Morley tror innhoppet var en nyttig lærepenge for Davies.

- Det fikk ham kanskje til å innse at det ikke var så lett som han trodde.

Nettkjenning Men selv om Davies sleit med tempoet, fikk han vært borti ballen noen ganger, og plutselig var han alene med Oxford-keeper Colin Fleet. Han banket til det han kunne, og så ballen så vidt unnslippe keeperens utstrakte hånd og suse inn i hjørnet av målet.

- Det var som om tiden stoppet. Det var det største øyeblikket i livet mitt, sier Steve, som året før hadde blitt pappa for andre gang.

- Etter det var jeg utslitt. Jeg røyka 30 om dagen, forteller han.

Først mot slutten av intervjuet med Howler Magazine innrømmer Steve at målet hans faktisk ble annullert. Han fikk heller ikke beholde drakta han hadde spilt med, den trengte laget i sesongåpningen like etter.

Minutter etter at spillerkarrieren hans i West Ham hadde stoppet like brått som den startet, satt Steve i kø på vei hjem. I bilen til «Chunk», sammen med «Bazza» og kona Kelly.

PRØV SELV: Til slutt ble Redknapp såpass lei av kjeften til Steve at han sendte ham innpå for å vise om han hadde det også i beina. Foto: Steve Bacon
PRØV SELV: Til slutt ble Redknapp såpass lei av kjeften til Steve at han sendte ham innpå for å vise om han hadde det også i beina. Foto: Steve Bacon Vis mer