Redningen som fikk Nadderud til å måpe

- Skjønner ikke hvordan han fikk hånda på den. Se høydepunktene.

Stabæk - Hønefoss 0-2

NADDERUD (Dagbladet): Vinteren 2010 var Steve Clark på prøvespill hos Stabæk.

Han fikk ikke tilbud om kontrakt - konkurrentene var tross alt landslagskeeper Jon Knudsen og U 21-keeper Iven Austbø - og amerikaneren endte i stedet opp i Hønefoss.
 
Siden den gang er han, etter eget utsagn, blitt en mye bedre keeper. Og basert på det han viste på Nadderud mandag kveld, ville nok Stabæk aldri sagt nei igjen.

Clark vartet opp med flere kvalifiserte redninger, hvorav den ene kan kalles en ren matchvinnerredning på skuddet fra Christer Kleiven.

- Den redningen var for gutta
På stillingen 1-0 til Hønefoss, og med 20 minutter igjen å spille, fikk Stabæk-spilleren tid til å sikte fra ti meter. De aller fleste så ballen i mål - deriblant flere av Kleivens lagkamerater som allerede var i ferd med å starte jubelen.

Men amerikaneren lå i full strekk og bokset ballen unna, en feberredning fra øverste keeperhylle.

- Det var en fantastisk redning. Jeg kan ikke skjønne hvordan han fikk ei hånd på den. Jeg var helt sikker på scoring, når Christer lader upresset på ti, elleve meter blir det som regel mål, sier Stabæk-spiss Mads Stokkelien.

- Vi vet hva Clark er god for. Redningen hans på Kleiven-skuddet var av ypperste klasse, den så vi alle i mål. Han er god til å lese situasjoner. Det var en matchvinnerredning han gjorde for oss, sier Hønefoss-kaptein Frode Lafton.

Clark selv hans eneste sjanse var å gamble.

- Det føltes godt å redde den for gutta, å være der for dem. Jeg tok en kalkulert risiko, men jeg er en smart gambler. Jeg visste jeg hadde to forsvarere som dekket mye av mitt høyre hjørne, og at åpningen var til venstre for meg. Da måtte jeg bare satse på at ballen kom dit. Var det én ting jeg manglet av ferdigheter før, var det dette med å lese spillet. Jeg liker ikke å gamble så ofte, men noen ganger må man, forklarer han til Dagbladet.

- Har sluppet inn ti mål fra ham
Dagens nest beste redning gjorde han noen minutter før pause: Stian Sortevik, som spilte i Hønefoss forrige sesong, klinket til med strak vrist fra vel 25 meter. Skuddet fikk en slik dupp keepere hater, men Clark fikk opp høyrearmen og slo til corner.

- Stian scoret på meg ti ganger med det skuddet i fjor, så det kjenner jeg ut og inn. Jeg greide å få en god vinkel i forhold til ballen, og fikk skjøvet den vekk helt oppe ved krysset. Ballen vinglet også. Det er det morsomme med fotball - når en motspiller gjør sitt beste og du gjør ditt beste, og se hvem som er best. Den konkurransen elsker jeg, sier han.

- Hva med situasjonene der Stokkelien og Hammer kom alene mot deg før pause?

- De hadde jeg helt glemt. I den første av dem sleivet spissen deres, og i den andre gjorde jeg meg stor. Der gamblet jeg ikke, og det var nøkkelen der. Han prøvde å sette den mellom beina mine, men jeg holdt dem samlet og han traff meg. Noen ganger handler det å redde om å få spilleren til å treffe deg, forklarer Clark.

Stor fisk i liten dam
Selv om han ikke ble satset på av Stabæk, har han bare positive ting å si om klubben.

- Det var en flott erfaring for meg. Stabæk er en fin klubb, og jeg snakker fortsatt med en del av dem som jobber der og et par av spillerne, selv om mange av dem er borte.

Han er fra Detroit, og innrømmer at overgangen til lille Norge og Hønefoss var stor. Men ikke verre enn at han stotrives nå.

- Jeg har tilpasset meg. Det er utfordrende, men jeg liker meg virkelig her. Det er små forhold, men det er godt å være en stor fisk i en liten dam, hvis du skjønner hva jeg mener, gliser Clark overfor Dagbladet.