Redusert til tilskuere

ST. ANTON (Dagbladet): Totalt ydmyket av Mario Matt og østerrikerne må Hans-Petter Buraas og de norske slalåmgutta nå kjempe seg ut av snøsørpa. Det norske slalåmlaget har ikke gjort det dårligere i VM og OL siden Finken kjørte ut i OL i Calgary i 1988.

- Hekt er hekt, sier Burre.

Han kjørte ut i første omgang, og ble stående igjen i løypa for å se Mario Matt råkjøre ned til andreplass bak lagkamerat Benjamin Raich. Etter finaleomgangen byttet østerrikerne plass på pallen. Listefyllet Kjetil Aamodt (7. plass) og Ole Christian Furuseth (12. plass) var sjanseløse mot vertslandets unge ekstremteknikere. Harald Christian Strand Nilsen delte skjebne med Buraas. Sørgelig norsk laginnsats, slik det har vært altfor ofte denne sesongen. På seks renn siden v-cupåpningen i Park City 19. november har slalåmgutta fire pallplasseringer og åtte plasseringer blant de ti beste. I fjor var slalåmgutta ti ganger på pallen og 15 ganger blant de ti beste i 1998/99-sesongen var forholdet 8/15. 1997/98: 11/12 og 1996/97 (da Tom Stiansen ble verdensmester) 7/15.

Veldig mye å ta igjen på de tre rennene som står igjen i år.

- Vi må prøve nye ting. Realisere nye ideer. Dette må vi tenke gjennom etter sesongen, sier Hans-Petter Buraas.

Kritisk Burre

For tross hekten i går kjører Burre sin beste sesong siden OL-jubelen i 1998. 25-åringen er ustabil, men henger med i den rivende utviklingen på skiteknikk og utstyr. Veteranene sliter.

- Det er lett å låse seg i en posisjon når man tror at man har funnet noe bra, sier Burre.

Burre krever offensiv tenking:

- Skal vi ta østerrikerne neste år, må løperne sette seg inn i skiutviklingen. Vi må gjøre dette i samarbeid med skifabrikkene. Det gjelder å utfordre, sier han.

Treningen må også moderniseres.

- Jeg tror vi har mye å hente på barmarksdelen. Vi må gjøre den på en annen måte. Legge om slik at den passer bedre inn i slalåmteknikken.

Samtidig vet Burre at Furuseth og Strand Nilsen sterkt vurderer å gjøre som Finken. Han la opp i fjor.

- Betyr det noe for deg at de fortsetter?

- Det er veldig viktig at de er med.

Neste år er det OL. Og statistikken lyver ikke. Slalåmlaget gjorde i går sitt verste mesterskapsrenn siden sist det var OL på samme kontinent. For 13 år siden. Totalt har de norske herrealpinistene de siste to ukene levert det svakeste mesterskapet siden VM i Saalbach - 50 mil unna St. Anton - i 1991.

Dekker til krisa

Likevel gir alpinkomitéleder Per Lund følgende VM-vurdering:

- Som helhet absolutt godkjent.

Landslagssjef Atle Skårdal sier det slik:

- Jeg er 70- 80 prosent fornøyd.

Løperne hans vant to medaljer. 50 prosent av Skårdals målsetting om fire. For to år siden - da Lasse Kjus var frisk - vant gutta sju medaljer i Vail.

Tålte ikke presset

- Men jeg er skuffet over at vi ikke fikk alle løperne i toppform til VM. Det er grunn til å ta kritikk på det, sier Skårdal.

Om slalåmlaget sier han:

- I dette rennet ble vi satt ut av spill på grunn av press, folkemasse og kaoset rundt. Derfor klarte ikke løperne å prestere opp mot det de kan. De ble for redde for å gå på og passive i tankegangen. Da kommer man skeivt ut.

Skårdal erkjenner at slalåmlaget ikke henger med lenger. Men han vet foreløpig ikke hvorfor:

- Kanskje vi har trent for dårlig, kanskje vi har trent for lett. Kanskje vi har trent for lite, kanskje vi har trent for mye.

Slalåmtrener Steve Skavik:

- Det er ingen hemmelighet at østerrikerne har tilpasset seg det nye utstyret bedre enn vi har gjort.

- Har dere holdt igjen fordi det fungerte bra for de eldre løperne tidligere?

- Det er veldig lett å gå i den fella, og det har vi sikkert gjort - litt.

Feil innstilling

Kjetil Aamodt mener at innstillingen skranter.

- Jeg kan bli bedre på alt.

- Hva er viktigst å bli bedre på?

- Det er innstillingen. Å ha en profesjonell innstilling til alt vi gjør.

- Har det vært et problem?

- Nei, men det er ikke bra nok, tydeligvis.

Ole Kristian Furuseth drar mandag til Japan og løypene i Shiga Kogen der Burre og han vant dobbelt i OL. Kanskje den siste turen som aktiv:

- Kanskje det er på tide å gi seg, sier han.

- Hvorfor er vi dårlige i år?

- Jeg tror det er veldig viktig å være realistisk i en slik situasjon som denne. Mange sier at vi kjører bra på trening, men dette er veldig vanlig å si i idrett når man ikke lykkes. Man sier at det går bra på trening. Det sier hopperne. Nå sier vi også det.

<B>SE OG LÆR, BURRE:</B> Mario Matt fosser ned til seier i gårsdagens VM-slalåm, mens Hans-Petter Burassa prøver å lære noe av østerrikerens teknikk. Buraas hadde like før hektet og var ute av konkurransen.