SKUTT TRE GANGER: Oscar Pistorius er siktet for drap på Reeva Steenkamp. I dag ble det kjent at hun ble skutt tre ganger: I armen, hodet og hofta. Foto: EPA/FRENNIE SHIVAMBU
SKUTT TRE GANGER: Oscar Pistorius er siktet for drap på Reeva Steenkamp. I dag ble det kjent at hun ble skutt tre ganger: I armen, hodet og hofta. Foto: EPA/FRENNIE SHIVAMBUVis mer

Reevas tomme blære brukes som bevis

Pistorius-forsvarer slår tilbake mot politiets teorier.

(Dagbladet): Politietterforskeren Hilton Botha vitner i saken mot Oscar Pistorius (26) i dag. Den sørafrikanske friidrettsstjernen er siktet for drap på kjæresten Reeva Steenkamp (29).

Botha var på plass på åstedet natt til torsdag i forrige uke, og la fram påstander om at Pistorius visste at Steenkamp var på badet da hun ble skutt og drept.

Pistorius har hele tiden hevdet at han trodde han skjøt mot en innbruddstyv. Botha mener det er «ingen sjanse» for for at Pistorius skjøt i selvforsvar, og viste blant annet til at stjernen umulig kan ha unngått å merke at kjæresten ikke lå i senga.

Blære-bevis
Pistorius' forsvarer Barry Roux kom med kraftig kritikk av aktoratets påstander og mente blant annet at Steenkamps blære er et bevis.

ETTERFORSKER: Politiets Hilton Botha vitnet i retten i dag. Foto:AFP PHOTO / STEPHANE DE SAKUTIN
ETTERFORSKER: Politiets Hilton Botha vitnet i retten i dag. Foto:AFP PHOTO / STEPHANE DE SAKUTIN Vis mer

Ifølge Roux var Steenkamps blære tom da hun døde, noe som indikerer at hun nettopp har brukt toalettet. Blæren er vanligvis ikke tom klokka 03 om natta, hevdet forsvareren. Roux viste også til at obduksjonsrapporten ikke viste tegn til bruk av fysiske vold. Dette bekreftet Botha.

Forsvareren argumenterte også for at Steenkamp kan ha låst døra fordi Pistorius ropte at det var en innbruddstyv i huset. I Pistorius egen forklaring i går, forklarte han at han ropte til kjæresten, som han trodde lå i senga.

Et interessant bevis fra Botha er påstanden om vinkelen på de dødelige skuddene. Tre skudd traff og drepte Steenkamp, et i hodet, et i armen og et i hofta. Botha hevder at skuddene ble avfyrt diagonalt gjennom døra. Sårene til Steenkamp var på høyre side av kroppen, mens toalettet på badet står på venstre side. Det betyr, ifølge aktoratet, at Steenkamp ikke satt på toalettet, men gjemte seg på høyre side i rommet.

Doping, eller ikke?
Botha påsto også at skuddene var avfyrt så høyt på døra at Pistorius umulig kan ha klart det uten protesene. I går hevdet den siktede i sin forklaring at han skjøt uten protesene på beina.

Aktoratet la også fram påstand om funn av dopingmidlet testosteron. Dette ble krafig kritisert av forvareren.

- Det er ikke steroider og ikke et ulovlig middel, sa Roux i retten.

Botha fortalte videre i retten i dag at vitner skal ha hørt krangling i tidsrommet før drapet.

- Et vitne hørte pistolskudd, så lyset bli skrudd på, og hørte et kvinneskrik. Deretter flere skudd, sier Botha.

Dette argumentet ble møtt av forsvareren med at vitnet bor 600 meter fra Pistorius' hjem, og at personen hevdet det ble skutt seks skudd, og ikke fire som er funnet.

Høringen som egentlig skulle bli avsluttet i dag, blir utvidet med en ny dag i retten i morgen. Den starter klokka 10 norsk tid.