Referat fra cupkampene

Rosenborg fortsetter nedturen, og ble slått ut av Hødd i dagens cuprunde. Les referat fra alle cupkampene med eliteserielag.

Hva er galt med RBK? Si din mening!

Hødd - Rosenborg 2-2, 4-1 på straffer.

Rosenborg famler febrilsk etter å finne seiersoppskriften igjen. I dag ble det cuptap for Hødd, etter straffekonkurranse.

Både Frode Johnsen og Christer George måtte se fantomkeeper Lars Ivar Moldskred redde straffene deres, og dermed var seieren et faktum. 4-1 til Hødd på Høddvoll, og første cupseier på tre forsøk. Og første Hødd-seier noensinne på hjemmebane mot trønderne.

- Vi brukte for lang tid på å utligne ledelsen deres, men jeg trodde faktisk vi skulle vinne da vi ledet 2-1, sier Nils Arne Eggen, som tok nederlaget som en mann.

Han hadde byttet ut tre spillere etter Stabæk-tapet. Tor Trondsen, Christer George og Arni Gautur Arason var vraket, mens Bent Inge Johnsen, Morten Knutsen og Espen Johnsen fikk tillit. Knutsen forsvant ut etter 56 minutter.

- Jeg kan ikke garantere at Rosenborg allerede neste kamp er det laget folk kjenner fra tidligere, sier Eggen.

Sindre Eid scoret ledermålet for kveldens bombedetonerer etter 19 minutter, mens Roar Strand både fikset utligning og RBK-ledelse.

Geir Televik satte inn utligningsmålet åtte minutter før ordinær tid.

- Hødd var gode, og hadde spisskompetanse, sier Eggen, og sikter blant annet til Televiks heading.

For andre sesong på rad er Rosenborg ute av cupen, i fjor ble det exit i samme runde mot bynabo Strindheim. Etter kampen tok RBK'erne seg tid til autografskriving, mens Hødd-spillerne jublet hemningsløst.

- Helt fantastisk, sier keeper Moldskred, som hadde flere viktige redninger mot slutten av kampen.

Hødds lagkaptein for dagen var Tommy Sylte, og han styrte midtbanen på godt RBK-vis.

Brann - Nest-Sotra 6-1

En skadd Raymond Kvisvik gjorde at Azar Karadas fikk sjansen for Brann. Karadas laget likegodt ekte hattrick...

Men det er slett ikke sikkert han får fornyet tillit i toppkampen mot Rosenborg på Lerkendal søndag.

- Nei, jeg er absolutt ikke sikker på å spille da. De som har spilt de siste kampene har gjort det bra, og de går ikke ut av laget etter en cupkamp, tror Karadas.

Teitur Thordarson bekrefter at Karadas ikke automatisk får plass mot RBK etter oppvisningen mot Nest-Sotra.

- Dersom Raymond (Kvisvik) kommer tilbake, vil Petter (Furuseth Olsen) trolig gå tilbake i sin spissposisjon, sier Brann-treneren til NTB.

Men fortsatt kan mye skje. Roy Wassberg har slitt med skade i det siste, og dette kan åpne for en plass i midtforsvaret. I tillegg kan Thorstein Helstad ha spilt sin siste kamp for Brann.

Etter kampen uttalte Thordarson at han regner med å miste superspissen i løpet av meget kort tid.

I dag scoret Azar Karadas i det 20., 25. og 43. minutt. Ekte hattrick, og særlig det andre målet var en perle. Skuddet fra 30 meter gikk i stolpen og inn.

- Det var bare å kline til. Jeg så kun på mål, og ballen føk i nettet, smilte en storfornøyd Karadas etter kampen.

Teitur Thordarson var svært godt fornøyd med 6-1-seieren.

- Det var en meget profesjonell gjennomføring. Spillerne tillot ikke noe tull, sier Thordarson.

Moss - Romerike 3-1 e.o.

Moss måtte ha ekstraomganger for å slå Romerike Fotball. Øyvind Storflor ble dagens mann med to mål.

Etter en svak kamp av Moss sto det 1-1 ved ordinær tid. Øyvind Storflor scoret Moss-målet, og var også mannen som satte spikeren i kista med 3-1 i siste minutt av andre ekstraomgang.

- Det var skikkelig tungt utpå der. Banen var dårlig, og Romerike ga oss tøff motstand, sa Storflor til NTB etter kampen.

Hele fem spillere var satt ut av Moss-laget fra forrige seriekamp mot Lillestrøm. Bortsett fra Storflors inntreden så ikke dette ut til å hjelpe så mye.

Jørn Holmen har scoret 13 mål på 11 seriekamper for Romerike, og utlignet Moss-ledelsen etter 13 minutter. Etter dette slet begge lagene med uttellingen, særlig Moss som hadde føringen og de største sjansene.

Det var et selvmål fra Romerikes Stian Davidsen som måtte til for å sende Moss i ledelsen og på vei mot cupens 4. runde.

Harstad - Tromsø 0-1

Jørgen Tengesdal var eneste mann som maktet å score for Tromsø i cupkampen mot Harstad. Dermed lever håpet videre i ishavsbyen.

Tengesdal ble hentet til Tromsø for å være en motvekt mot de målvaksinerte spillerne trener Terje Skarsfjord disponerte fra før, og har så langt scoret to mål på to cupkamper, og to mål på tre seriekamper.

- Det er tilfeldig at jeg scorer. Andre burde også ha scoret. Det viktigste er at vi har sjansene, sier Tengesdal.

Likevel: Når for eksempel Ole Tallberg kommer alene med keeper fem ganger uten å score, er det greit å ha en Tengesdal på laget. I neste uke avgjøres det om han blir i TIL, eller om han returnerer til Stavanger.

Trener Skarsfjord var fornøyd med målscoreren, men ikke med laget.

- Jeg hadde forventet større innsats og mer kriging. Men det handler jo bare om å gå videre, sier Skarsfjord, som mandag fikk tillit fra spillergruppa til å fortsette.

Løv Ham - Sogndal 0-3

Sogndal vant fortjent, men fikk kamp fra Løv-Ham som presset eliteserielaget i første omgang. Laget mente seg også snytt for et straffespark, og det ble avgjørende.

- Jo, det er ikke tvil om at situasjonen med straffesparket vi ikke fikk ble avgjørende for oss. Fram til da hadde vi vært klart best, sa Løv-Ham-trener Karstein Hellevik etter kampen.

Trond Fylling, assisterende Sogndal-trener var for så vidt enig:

- Vi var heldig i en periode i første omgang, da Løv-Ham skapte store muligheter, men det kom seg for oss etter pause, sa han.

Hjemmelaget åpnet best på Varden amfi. Sogndals eliteseriespillere ble presset over på defensiven før pause. Løv-Ham hadde to store muligheter i løpet av første omgangen og mente seg snytt for et straffespark.

Isteden var det Sogndal som fikk straffe i første omgang, et billig sådant, og gjestene gikk til pause med ledelse. I annen omgang overtok eliteserielaget mer og mer, så 3-1 seieren var fortjent nok.

Sindre Erstad, som scoret det andre Sogndal-målet, var gjestenes beste spiller.

Stabæk - Raufoss 3-1

Raufoss yppet seg og hadde en kjempesjanse til å utligne mot Stabæk ti minutter før slutt, men hjemmelaget red stormen av og vant 3-1.

Keeper Anders Rotevatn gjorde en kjemperedning og gjorde at gjestene fra Raufoss ikke kom à jour på stillingen 2-2 like før slutt. Stabæk hadde flaks, men samtidig fikk spillerne en vekker. Det gjorde at de kom sterkt tilbake og avsluttet med en scoring av Christian Wilhelmsson noen minutter før sluttsignalet gikk.

3. runde-kampen på Nadderud ble ikke av det minneverdige slaget. Stabæk satte tempoet og det resulterte i mye gå-fotball, men selv om gjestene yppet seg og prøvde seg etter pause, hadde Stabæk stort sett kontroll.

- Vi gikk videre, og det var det viktigste med denne kampen, sa Tommy Svindal Larsen, som ikke la skjul på at Stabæk gjorde det de måtte for å vinne, men heller ikke det grann mer.

Anders Rotevatn var Stabæks beste onsdag kveld.

Bodø/Glimt - Mo 3-0

Bodø/Glimt gikk komfortabelt til cupens 4. runde med 3-0 mot Mo. Men Stig Johansen var ikke fornøyd.

- Jeg hadde håpet på en bedre gjennomkjøring foran kampen mot Sogndal, men i dag gjorde vi bare det vi måtte. Dette var en dårlig kamp, oppsummerer Johansen.

Selv kom han ikke på scoringslista mot Mo. Målene besørget Bengt Sæternes (straffe), Eivind Eriksen og Vegard Sannes for.

Gjestene mente straffen var av det billige slaget, men dommer Øyvind Alatnes fra Finnsnes var uenig. Han mente Christian Steen ble ulovlig lagt i bakken.

849 tilskuere så oppgjøret på Aspmyra, der Mos ikke ukjente keeper, kaptein og hjelpetrener Thor André Olsen var banens beste.

I 1999 møttes lagene også til 3. rundekamp. Da ble det 9-0.

Odd Grenland - Oslo Øst 4-1

Nils Johan Semb fikk se et Odd-forsvar helt på det jevne da tittelforsvarerne i NM slo Oslo Øst 4-1.

Landslagssjefen hadde tatt turen til Skien for å se nærmere på «betong-forsvaret» til Odd. Laget har sluppet inn færrest mål i eliteserien, men mot 2. divisjonslaget Oslo Øst var forsvarsspillet helt på det jevne.

Odd spilte en svak 1. omgang og lot Oslo Øst utligne etter at hjemmelaget hadde tatt ledelsen på et selvmål. Edwin van Ankeren var tilbake, men måtte starte på benken. Først da han kom inn etter 56 minutter ble det fart i sakene.

Van Ankeren var innblandet i Odds andre og tredje mål, og var hjemmelagets beste sammen med Morten Fevang.

Odd viste utover i 2. omgang at det er klasseforskjell mellom et topplag i eliteserien og et lag i 2. divisjon. Ronny Deila måtte gi seg tidlig i 1. omgang fordi han slet med et spark i leggen fra sist kamp. Etter oppgjøret sa Deila at han skal være klar til neste kamp.

Nybergsund - Lillestrøm 1-4

De sang og de sang de 20 ihuga sjelene på «Æljberjet» til «Sundet». Men det holdt ikke mot LSK.

- Hyggelig her, bare vi vinner, sa Lillestrøm-treneren Arne Erlandsen mens han storkoste seg med «live» trekkspillmusikk og «Sønnavindsvalsen» av Liv Rønningen i det steikende solskinnet før kampstart onsdag.

Og Arne slapp å trekke tilbake den påstanden, selv om det så skummelt ut på stillingen 1-1 ved pause. Formlaget i eliteserien la på tre til etter pause og vant komfortabelt 4-1 mot laget som ligger helt nederst på tabellen i 2. divisjon avdeling 1. Nybergsund klarte det mot Lyn i forrige NM-runde, men denne gangen måtte de strekke våpen fra de gule gjestene fra Romerike.

- Vi spiller en førsteomgang langt under pari, men i andre ble det enkelt. Helt som forventet, sier Arne Erlandsen om cupavansementet.

Skogfolket klarte å skape en intim og koselig ramme rundt bataljen som foregikk 10 kilometer sør for Trysil sentrum. Da utligningen til 1-1 kom fikk de blod på tann

- Det er dette som er moro. Artig å få slikt storbesøk, sier «Sundets» sjefsoppmann Jon Magnus Sætre - for øvrig ikke i slekt med Trysilsguttens gamle stilhopper Johan med samme etternavn.

2001-cupeventyret fikk en brå slutt da Lillestrøm fikk justert seg inn etter pause. Det hjalp lite at lagets sponsorer Stig Inge Bjørnebye og Lars Bohinen holdt foredrag for klubbens øvrige pengeinnspyttere før kampen. Det hjalp ikke at de bivånet kampen fra tribuneplass heller. Kanskje hadde det hjulpet om klubbens mest kjente støttespiller Michael Schumacher hadde vært her. Ikke vet vi, men områdets mest berømte hytteeier kjører ny VM-runde i formel 1 til helgen, og fraværet hans var av det godkjente slaget.

Det hjalp heller ikke at stemningen på tribunen var upåklagelig. Selv de utallige grantrærne som kranset banen så ut til å satse på hjemmeseier. Men denne gangen ble det ingen cupaskeladd fra Trysil i 4. runde.

Nybergsund er egentlig et lite fotballeventyr. Tettstedet med 750 innbyggere og 200 postkasser totalt har et fotballbudsjett for 2. divisjonsklubben på snaut to millioner kroner. Budsjettet ble ikke verre å få i hop da backen Lars Blixt forsvant til Rosenborg før denne sesongen.

Dessuten er de vant til sterk motstand i cupen. Her har folket lite til overs for Benny Lennartsson argument om at elitelagene skal slippe å spille de første rundene.

For eksempel har «Sundet» møtt LSK tre ganger i cupen før onsdagens oppgjør, sist gang i 1995 da Lillestrøms 2-1-scoring kom like før slutt.

Og Vålerenga måtte slite for 2-0-seieren i 3. runde her for to år siden.

På årets siste hjemmekamp pleier «Æljberjet» å kaste en ekte elgokse ut på banen til den som «Klanen» har kåret til årets spiller. Det ble ingen elg til spillerne onsdag, men du verden så artig det var likevel.

Klubben ble for øvrig stiftet av den berømte «Risteklubben» i 1918. De tuftet den på salg av litt omdefinert gammeldags klarlakk. De ristet og ristet på klarlakken til det bare var ren sprit igjen. De edle dråpene ble til en god inntektskilde.

Etterkommerne er like kreative og hyggelige, selv om metodene er noe annerledes i 2001.

Kanskje blir det nye spennende cupdager for «Sundet» neste år også?

Molde - Skarbøvik 6-0

Molde uten Petter Rudi og Bernt Hulsker hadde ingen problemer med å slå Skarbøvik og avansere til cupens 4. runde. Kampen endte 6-0.

Skarbøvik kjempet godt i forsvar gjennom hele første omgang, men det ble likevel nokså lett match for Molde mot 2. divisjonslaget fra Sunnmøre.

Magne Hoseth var våkent frampå på en stikker etter knappe 6 minutter og laget 1-0. 2-0 og 3-0 kom på headinger av henholdsvis Andre Schei Lindbæk og Daniel Berg Hestad, begge etter fine innlegg fra Thomas Mork.

I begynnelsen av andre omgang slappet Molde av både på tempo og konsentrasjon, men ikke nok til at Skarbøvik kom på skuddhold. I stedet ble det igjen Molde og Hoseth som økte til 4-0, og derfra og inn var det bare et spørsmål om hvor stor seieren skulle bli. Erlend Ormbostad trillet inn 5-0 midtveis i omgangen og Karl Oskar Fjørtoft satte punktum med 6-0.

Den eneste virkelige sjansen Skarbøvik hadde var i slutten av andre omgang da Jan Arild Austnes var alene med Morten Bakke, men skjøt utenfor fra spiss vinkel.

Molde-forsvaret ble ikke satt på de altfor store prøvelsene i denne kampen. Framover var både Thomas Mork, Karl Oskar Fjørtoft, Magne Hoseth og Odd Inge Olsen i humør, ikke minst sistnevnte som er i ferd med å komme tilbake i godt gammelt slag.

Viking - Vidar 5-0

Viking tok ledelsen etter 51 sekunder mot Vidar. Fem minutter senere sto det 2-0, og da var løpet kjørt.

1190 tilskuere fikk se Viking gå til pause med 3-0 ledelse, og de fikk se et lag som roet det kraftig ned i annen omgang. Hjemmelaget «cruiset» hjem en 5-0 seier uten å måtte bruke mer krefter enn høyst nødvendig.

Erik Fuglestad ble kampens store spiller. Han scoret to av Vikings mål, det første og det siste, og viste svært god sommerform.

Både Morten Berre og Hannu Tihinen ble tatt ut etter pause for ikke å ta noen sjanser. Begge sliter litt med småskader, og det var ingen grunn til å ta noen sjanser i en kamp Viking dominerte totalt. Erik Nevland ble også tatt av banen etter pause, men det var mest fordi Benny Lennartsson ville prøve noen en ny spiller.

Skeid - Bryne 1-2

Ole Hjelmhaug scoret sitt andre cupmål for sesongen da han sendte Bryne videre i cupen. Eliteseriebunnlaget tror på opptur etter 2-1 mot Skeid.

Matchvinnermålet mot Skeid kom etter klabb og babb i hjemmeforsvaret. Thor Mikalsens skudd ble reddet av keeper André Ulla, før innbytter Jørgen Rangnes stanget ballen i tverrliggeren fra en meter. På spretten kom Hjelmhaug og satte kula i nettet.

- Det er ikke så ofte jeg scorer, men det har da blitt to i cupen i år. Det lover bra, sier Hjelmhaug, som vil langt i årets NM.

I eliteserien sliter laget sist, mens ledelsen i klubben jobber med å få inn ny trener.

- Jeg har ingen kommentar til trenerspørsmålet. Vi har troen på det vi driver med, og jobber ufortrødent videre. Vinner vi neste kamp, er vi på vei oppover, sier Hjelmhaug, og lar det skinne gjennom at cupseieren var et godt steg på veien.

Peter Olofsson sendte Bryne i ledelsen to minutter før pause, mens Thomas Melum sørget for utligning ti minutter før slutt.

371 frammøtte forlot skuffet Voldsløkka da Hjelmhaug sørget for vinnermålet.

Strømsgodset - Verdal 5-1

Verdal holdt Strømsgodset til 1-1 ved pause, men i 2. omgang tok kreftene slutt og Godset vant 5-1.

Kun to dager tidligere hadde Verdal spilt seriekamp mot Rosenborg 2 (tap 0-5). Nordtrønderne ga likevel Godset god motstand i 1. omgang. Men da juniorspilleren Thomas Sørum satte inn 2-1 etter en times spill, var det over og ut for 2. divisjonslaget.

Bjørn Stephansen ga Strømsgodset en oppskriftsmessig ledelse. Etter dette sovnet hjemmelaget, og Verdal fikk en velfortjent utligning

Lasse Olsen var banens beste spiller. Olsen ordnet Godsets tredje og fjerde mål, før engelskmannen Corey Donoghue satte inn 5-1 på overtid.

Også 19 år gamle Thomas Sørum var god. Junioren som knapt får spille i eliteserien scoret begge målene da Sprint/Jeløy ble slått ut i 2. runde, og onsdag ble det ny cupscoring. Jostein Flo fikk hvile mot Verdal. Alle resultatene:

Brann - Nest-Sotra 6-1,

Skeid - Bryne 1-2,

Strømsgodset - Verdal 5-1,

Viking - Vidar 5-0,

Molde - Skarbøvik 6-0,

Moss - Romerike 3-1 e.o.,

Odd Grenland - Oslo Øst 4-1,

Harstad - Tromsø 0-1,

Hødd - Rosenborg 2-2 (4-1 på straffer),

Nybergsund - Lillestrøm 1-4,

Løv Ham - Sogndal 1-3,

Ørn-Horten - Byåsen 2-1,

Bodø/Glimt - Mo 3-0,

Stabæk - Raufoss 3-1,

Vålerenga - L/F Hønefoss 1-0,

Start - Aalesund 2-0 e.o. (NTB)