- Dette er tidenes dopingskandale, men vi vet ikke nok om hvem som har gjort hva og hvem som er involvert.
Hjertesukket kommer fra den norske antidopingtoppen, Anders Solheim. Han sikter til CAS-dommen i saken mellom WADA og RUSADA som kom i desember.
Der ble WADAs opprinnelige utestengelse av Russland fra store mesterskap halvert til to år. Straffens lengde mener Solheim er urimelig i forhold til utfallet av andre dopingsaker.
- En utøver som blir tatt med EPO (bloddoping red.anm.) blir utestengt i fire år og får ikke konkurrere de åra. Hvis det ikke er forsettlig doping kan man få en lavere sanksjon, men hvis det er systematisk juks, og til og med forfalskning i ettertid, synes jeg det blir urimelig med så kort utestengelse, mener Anders Solheim overfor Dagbladet.

- Katastrofalt
- Hvem er rene?
Det største problemet med dommen fra Idrettens voldgiftsrett (CAS), er ifølge Solheim, at det ikke er noe tydelig svar på hvem som har gjort hva. Pressemeldingen fra CAS sier lite om hvem som er delaktig i den russiske dopingskandalen.
- Spørsmålet er hvem som er og har vært rene, og hvem som ikke er rene? Det er uklart, sier Solheim.
- Det er urimelig at et system som bedriver juks ikke får en lengre straff, når en utøver som blir dømt for EPO får en fire års utestengelse. Selvfølgelig skal de som er uskyldige få delta, men man må forvente at de som er skyldige blir utestengt. Problemet oppstår fordi man ikke kan skille de uskyldige fra de skyldige. Det er deres ansvar og det er en bevisst handling at de ikke gir ut informasjon, forteller antidopingsjefen til Dagbladet.
Dopingsaken mot Russland:
* Det russiske antidopingbyrået Rusada ble i 2015 suspendert fra Verdens antidopingbyrå (Wada) for omfattende brudd på dopingreglene tilbake til 2011.
* I 2016 avdekket den såkalte McLaren-rapporten at russiske utøvere deltok i et statlig dopingprogram, der blant annet positive dopingprøver ble byttet ut med negative under vinterlekene i Sotsji i 2014.
* Den internasjonale olympiske komité (IOC) gikk likevel ikke med på å utestenge Russland fra sommer-OL i Rio i 2016, selv om en rekke friidrettsutøvere individuelt ble nektet deltakelse.
* Etter stort press ble Russland utestengt fra vinter-OL i Sør-Korea i 2018, men russiske utøvere kunne delta under nøytralt flagg som «olympiske idrettsutøvere fra Russland (OAR)».
* Høsten 2018 ble Rusada tatt inn igjen i varmen i Wada, til store protester.
* I november 2018 startet Wada omfattende undersøkelser knyttet til dopinglaboratoriet i Moskva.
* Over 2000 prøver ble analysert, og Wada mener disse i stor grad var manipulerte.
* På bakgrunn av disse funnene bestemte Wada seg i desember 2019 for å utestenge Rusada på nytt, noe som innebærer utestengelse av Russland fra OL og VM i en rekke idretter i fire år framover.
* Russland nekter for å ha stått bak statsstyrt doping, og Rusada anket utestengelsen inn for Idrettens voldgiftsrett (CAS).
* Etter at behandlingen først ble utsatt på grunn av koronapandemien, ble høringen i CAS gjennomført i starten av november. Torsdag ble det klart at CAS halverer Wada-dommen til to år.
(NTB)
Raser
I CAS-dommen står det at Det russiske antidopingbyrået (RUSADA) skal, så fort som mulig, og i god tro, bidra til å dele informasjon og etterforske utøvere med prøver i Moskva-laboratoriet for mulige dopingbrudd.
Denne formuleringen er Solheim kritisk til.
- Hva er grunnlaget for å tro at det skal skje når det ikke har skjedd på fem år? De har egentlig ikke bidratt til å komme til bunns i saken. Bare bidratt til å fornekte, undergrave og forfalske informasjonen, sier Solheim.
- De utøverne som ikke er suspendert for øyeblikket skal få lov til å delta i mesterskap, uten at det kreves at man må rydde opp på noe som helst vis, fortsetter antidopingsjefen.
Årsaken til den russiske utestengelsen stammer tilbake fra McLaren-rapporten som ble utgitt i 2016. Der dokumenterte professor Richard McLaren systematisk doping i russisk idrett i perioden før og under OL i Sotsji i 2014.
Rapporten lente seg mye på avsløringene fra varsleren Grigorij Rodtsjenkov, som hadde ledet det russiske dopingprogrammet før han flyktet til USA.

Svek henne og tapte
Etterlyser svar
Russland har hele tiden nektet å dele viktig informasjon, og bakgrunnen for den nye utestengelsen er nettopp dette, samt at RUSADA har blitt tatt for å forfalske informasjon om sitt antidopingarbeid.
- Man burde forvente at man la alle korta på bordet og at det fantes en dokumentasjon på hva som har skjedd. Hvem har igangsatt dette? Hvem har utført dette? Hvem har bestemt hvordan man skulle åpne flaskene? Hvem har gjort alt dette? Det må man forvente at skal komme fram, mener den norske antidopingtoppen
- Alle korta burde legges på bordet og være åpne om hva som har skjedd, slår Solheim fast.
Feiret som seier
I Russland ble dommen fra CAS ansett som en seier ettersom det bare er utøvere med en aktiv dopingutestengelse som blir nektet å delta i VM og OL.
- Dagens resultater er en seier for Russland. CAS begrenset ikke rene utøveres mulighet for deltakelse i OL, Paralympics og VM. Retten aksepterte bestemmelsene som WADA presset gjennom. Dette er unektelig en viktig presedens, sa RUSADA-direktør Mikhail Bukhanov etter at dommen ble publisert 17. desember.
Det er ennå ikke avklart hvordan CAS-dommen kommer til å bli gjennomført i skiskytter-VM, ski-VM og alpint-VM denne vinteren. Det internasjonale skiforbundet (FIS) og skiskytingsforbundet (IBU) opplyser til Dagbladet at de jobber sammen med Den internasjonale olympiske komité (IOC) om retningslinjene.