Refser dopingdom: - Urimelig

Den norske antidopingsjefen, Anders Solheim, sitter igjen med flere spørsmål enn svar etter at utestengelsen av Russland ble kuttet til to år. Nå refser han dommen på flere områder.

RASER: Daglig leder i Antidoping Norge, Anders Solheim, har fortsatt mange ubesvarte spørsmål etter at CAS halverte den russiske dopingutstengelsen til to år før jul. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
RASER: Daglig leder i Antidoping Norge, Anders Solheim, har fortsatt mange ubesvarte spørsmål etter at CAS halverte den russiske dopingutstengelsen til to år før jul. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Vis mer
Publisert

- Dette er tidenes dopingskandale, men vi vet ikke nok om hvem som har gjort hva og hvem som er involvert.

Hjertesukket kommer fra den norske antidopingtoppen, Anders Solheim. Han sikter til CAS-dommen i saken mellom WADA og RUSADA som kom i desember.

Der ble WADAs opprinnelige utestengelse av Russland fra store mesterskap halvert til to år. Straffens lengde mener Solheim er urimelig i forhold til utfallet av andre dopingsaker.

- En utøver som blir tatt med EPO (bloddoping red.anm.) blir utestengt i fire år og får ikke konkurrere de åra. Hvis det ikke er forsettlig doping kan man få en lavere sanksjon, men hvis det er systematisk juks, og til og med forfalskning i ettertid, synes jeg det blir urimelig med så kort utestengelse, mener Anders Solheim overfor Dagbladet.

- Hvem er rene?

Det største problemet med dommen fra Idrettens voldgiftsrett (CAS), er ifølge Solheim, at det ikke er noe tydelig svar på hvem som har gjort hva. Pressemeldingen fra CAS sier lite om hvem som er delaktig i den russiske dopingskandalen.

- Spørsmålet er hvem som er og har vært rene, og hvem som ikke er rene? Det er uklart, sier Solheim.

- Det er urimelig at et system som bedriver juks ikke får en lengre straff, når en utøver som blir dømt for EPO får en fire års utestengelse. Selvfølgelig skal de som er uskyldige få delta, men man må forvente at de som er skyldige blir utestengt. Problemet oppstår fordi man ikke kan skille de uskyldige fra de skyldige. Det er deres ansvar og det er en bevisst handling at de ikke gir ut informasjon, forteller antidopingsjefen til Dagbladet.

Raser

I CAS-dommen står det at Det russiske antidopingbyrået (RUSADA) skal, så fort som mulig, og i god tro, bidra til å dele informasjon og etterforske utøvere med prøver i Moskva-laboratoriet for mulige dopingbrudd.

Denne formuleringen er Solheim kritisk til.

- Hva er grunnlaget for å tro at det skal skje når det ikke har skjedd på fem år? De har egentlig ikke bidratt til å komme til bunns i saken. Bare bidratt til å fornekte, undergrave og forfalske informasjonen, sier Solheim.

- De utøverne som ikke er suspendert for øyeblikket skal få lov til å delta i mesterskap, uten at det kreves at man må rydde opp på noe som helst vis, fortsetter antidopingsjefen.

Årsaken til den russiske utestengelsen stammer tilbake fra McLaren-rapporten som ble utgitt i 2016. Der dokumenterte professor Richard McLaren systematisk doping i russisk idrett i perioden før og under OL i Sotsji i 2014.

Rapporten lente seg mye på avsløringene fra varsleren Grigorij Rodtsjenkov, som hadde ledet det russiske dopingprogrammet før han flyktet til USA.

Etterlyser svar

Russland har hele tiden nektet å dele viktig informasjon, og bakgrunnen for den nye utestengelsen er nettopp dette, samt at RUSADA har blitt tatt for å forfalske informasjon om sitt antidopingarbeid.

- Man burde forvente at man la alle korta på bordet og at det fantes en dokumentasjon på hva som har skjedd. Hvem har igangsatt dette? Hvem har utført dette? Hvem har bestemt hvordan man skulle åpne flaskene? Hvem har gjort alt dette? Det må man forvente at skal komme fram, mener den norske antidopingtoppen

- Alle korta burde legges på bordet og være åpne om hva som har skjedd, slår Solheim fast.

Feiret som seier

I Russland ble dommen fra CAS ansett som en seier ettersom det bare er utøvere med en aktiv dopingutestengelse som blir nektet å delta i VM og OL.

- Dagens resultater er en seier for Russland. CAS begrenset ikke rene utøveres mulighet for deltakelse i OL, Paralympics og VM. Retten aksepterte bestemmelsene som WADA presset gjennom. Dette er unektelig en viktig presedens, sa RUSADA-direktør Mikhail Bukhanov etter at dommen ble publisert 17. desember.

Det er ennå ikke avklart hvordan CAS-dommen kommer til å bli gjennomført i skiskytter-VM, ski-VM og alpint-VM denne vinteren. Det internasjonale skiforbundet (FIS) og skiskytingsforbundet (IBU) opplyser til Dagbladet at de jobber sammen med Den internasjonale olympiske komité (IOC) om retningslinjene.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer