Refser lederne

MOLDE (Dagbladet): Morten Bakke (32) har spilt for Molde siden 1990. Nå er han lei planløs informasjon fra klubbledelsen overfor spillergruppa og utad. - Vi bør tilsette en informasjonsdirektør, sier han.

- Hvorfor er det alltid bråk i Molde Fotballklubb?

Slik lød den innledende problemstillingen for Dagbladets utdypende prat med spilleren med mest fartstid på Molde - keeperbautaen Morten Bakke.

- Det er feil at det alltid er bråk her, sier han.

- Jaha?

- Vi har stort sett hatt det stabilt bra i alle år. Men den siste måneden har de negative sakene fått mye fokus. Heldigvis har det gått bra sportslig. Slik har vi dempet det som kunne blitt...

Vanligvis har rekkefølgen vært motsatt i småbyen Molde. Svake resultater har ført til intern oppvask. Trenere som Åge Hareide og Erik Brakstad er nærmest kjeppjagd fra byen.

- Når det går dårlig sportslig, er vanligvis 101 ute. Da er det kølsvart og hoderisting i hele byen, sier Bakke.

- Hva har gått galt i vår, da?

- En del av sakene kunne vært løst på en smidigere måte. Det burde vært mer helhet i kommunikasjonen. Derfor er det nå på sin plass å tilsette en person med ansvar for informasjon.

- Hvorfor?

Morten Bakke

Født: 16. desember 1968

Høyde: 191 cm

Vekt: 91 kilo

Familie: Kona Irene, døtrene Silje (12) og Christine (9)

Årslønn: Rundt 600000 kroner

Klubb: Molde FK

Posisjon: Keeper

Kamper for MFK: 452

Tidligere klubber: Hedalen, Aurdalen og Faaberg

A-landskamper: 2

- Vi kunne spart oss for spekulasjoner. Dessuten skal det ikke være slik at vi spillere leser i avisene om det som skjer i klubben. Vi har alltid sagt at vi skal være flinke med informasjon, og det har vi blitt. Vi har tatt flere saker internt som kunne fylt mange spalter i avisene.

Men Bakke mener at det er så mye mer å gå på.

- Fortsatt savner vi informasjon, sier han.

Trenger åpenhet

Det siste eksempelet kom denne uka. I radio og i avisene ble spillerne fullt informert om sportsdirektør Bjørner Oshaugs avskjed i to dager, før de i går ble formelt informert av ledelsen før treninga.

- Ved å prøve ut sakene i spillergruppa kan ledelsen også få feedback på lojaliteten, påpeker Bakke.

Slik han ser det er nemlig upopulære avgjørelser en naturlig del av en moderne fotball-leders hverdag.

- Alt har blitt mye større og mer proft de siste åra her oppe. Men høyere krav krever sterke ledere med ryggrad. Klubben er ikke sterkere enn det svakeste leddet, sier han.

Hvis du har - som Bakke - lang fartstid i et gjennomsiktig fotballmiljø som Moldes, da har du også for lengst innsett at åpenhet er bedre enn nødløsninger når lekkasjen først er et faktum.

Tent av bråket

Før bortekampen mot bunnlaget Strømsgodset i morgen har Molde tre overbevisende seirer (Bodø/Glimt, Tromsø og Bryne), et jevnspilt bortetap for RBK og unødvendig poengtap mot Moss.

- Jeg er overraska over hvor lite bråket har påvirket det sportslige, innrømmer Bakke.

- Ja, hvordan er det mulig?

- Vi spillerne har stått på for å vise at vi kan gjøre jobben vår, og skåne klubben på det viset.

- Dere har latt dere motivere av kontorbråket?

- Ja, de ordene har blitt sagt blant oss spillerne: at vi skal bruke dette til å motivere oss positivt. Vi vet at dere i pressen er der for å ta oss straks det går galt.

Men Bakke går ikke med på at det er trener Gunder Bengtssons hele og fulle fortjeneste at Molde nå ser ut til å fungere helhetlig - på banen:

- Nei, dette er en prosess som startet med Åge (Hareide) og har gått via Erik (Brakstad) til Gunder. Vi får uttelling for at det har vært få utskiftninger i førsteelleveren vår over tid. Det skaper trygghet. Derfor går det bra.

Roser Røkke

- Hva med Røkke, da? Er han fortsatt en bra mann?

- Ja, han har vært her på begge hjemmekampene til nå. Det tyder på at han er oppriktig engasjert i det som foregår. Det bør han være også når han legger ned så mye penger i oss.

- Han følger med?

- Han har øyne og ører oppe, ja.

Morten Bakke tror nemlig ikke at klubbeieren lar tilfeldigheter styre pengene sine.

- Det er nok en mening med alt dette her.

I går kveld ringte vi administrerende direktør Espen Silseth i Molde Fotball AS, for å høre hans mening om Morten Bakkes konstruktive kritikk.

Gjett hva han svarte.

- Dette ønsker jeg ikke å kommentere. Jeg synes Morten bør komme med gode råd til meg direkte, sa Silseth.

<B>HAR OVERSIKT: Fra utkikkspunktet Varden har Morten Bakke panoramutsikt over fjellrekka, Molde by og Røkkeløkka. Etter konfliktene i vår mener han det er på tide at Molde Fotballklubb skaffer seg profesjonell hjelp til å holde kontroll og oversikt over informasjonen.