Refser Lyn-trener Davidsen

- Vidar Davidsen bør be homofile om unnskyldning, synes statsråd Karita Bekkemellem Orheim. Davidsen selv føler seg misforstått.

Samme dag som regjeringen la fram et lovforslag som skal gjøre seksuell trakassering forbudt, fortalte fotballspilleren Thomas Berling (tidligere Nardo og Lyn) om hvordan homohets tok knekken på karrieren hans.

- Når vi vet hvor mange unge homofile som sliter, hvor mange av dem som tar sitt eget liv, blir det for enkelt å si at dette er en del av fotballkulturen: At de homofile må tåle at «homo» er et skjellsord og at det slås vitser om legningen deres, sier barne- og familieminister Karita Bekkemellem Orheim til Dagbladet.

Lyn-trener Vidar Davidsen var den siste som trente Thomas Berlings på toppnivå. Han var også treneren hans på U 19-landslaget. Til Adresseavisen i går siteres han blant annet på dette: «Vi kan ikke vente at norske fotballspillere skal la være å fleipe med homofile og gå på tå hev, bare fordi det kanskje kan være homofile i spillergruppa.»

Takhøyde

- Det jeg har ment å si er at vitsing er noe også homofile må finne seg i - vel å merke med glimt i øyet. Det må være litt takhøyde, og vi må klare å skille mellom vitser og hetsing, sier Vidar Davidsen.

Han erkjenner samtidig at det en oppfatter som en harmløs spøk kan bli oppfattet som krenkende av en annen.

- Derfor er det viktig at den som føler seg krenket sier ifra eller tar opp problemet anonymt med ledelsen. Hvis de samme kommentarene fortsetter da, snakker vi om hetsing - som er uakseptabelt.

- Langt igjen

Karita Bekkemellem Orheim synes uansett Berlings historie viser at norsk idrett har langt igjen til homofile er fullt ut akseptert.

- Norsk idrett bør nå ta et reelt ansvar, og gå inn i denne problematikken med den respekten de homofile fortjener.

Landsforeningen for lesbisk og homofil frigjøring ga i fjor Homofobprisen til Norges Idrettsforbund. Begrunnelsen var forbundets manglende vilje til å ta tak i problemene mange homofile idrettsutøvere sliter med.

<B>OPPGITT:</B> Statsråd Karita Bekkemellem Orheim.
<B>TRENTE THOMAS:</B> - Det må være litt takhøyde, og vi må klare å skille mellom vitser og hetsing, sier Vidar Davidsen som mener det er viktig at homofile sier ifra dersom de føler seg krenket.