Riiber slår tibake:

Refser rivaler: - Bør gå i seg selv

- De bommet totalt på taktikken og kan takke seg selv, sier Jarl Magnus Riiber til Dagbladet.

UENIG I KRITIKKEN: Jarl Magnus Riiber støtter ikke kritikerne av fellesstart-formatet. Foto: Heikki Saukkomaa / LEHTIKUVA / AFP) / Finland OUT
UENIG I KRITIKKEN: Jarl Magnus Riiber støtter ikke kritikerne av fellesstart-formatet. Foto: Heikki Saukkomaa / LEHTIKUVA / AFP) / Finland OUT Vis mer
Publisert
  • Se verdenscupen i kombinert fra Lillehammer på TV 2 Direkte og TV 2 Play lørdag fra klokka 08.30.

Reaksjonene er sterke i kombinertmiljøet etter søndagens fellesstart i Ruka med langrennsdelen først og hoppdelen sist, hvor ingen klarte å sprenge feltet i skisporet og alt i praksis ble avgjort i hoppbakken.

- En svak langrennsløper og sterk hopper har en ekstrem fordel av fellesstarter. Det ble egentlig et rent hopprenn. Da tenker de beste langrennsløperne: «Hvorfor er jeg her i det hele tatt?» Det oppleves ikke som en balansert konkurranse, sa fire ganger olympisk mester Jørgen Graabak til Dagbladet.

For de finske kombinert-essene Eero Hirvonen og Ilkka Herola kokte det over.

- Det er en vits. Dette er latterlig, sa Herola.

Flere av de presumptivt sterkeste langrennsløperne var i harnisk, men verdensener Jarl Magnus Riiber støtter ikke kritikken.

Riiber slår tilbake: - Bommet totalt

Overfor Dagbladet er Riiber tydelig på at kritikerne av konkurranseformatet - som gjennomføres i motsatt rekkefølge av normalt - heller bør gå i seg selv.

25-åringen vant langrennsfellestarten med sin suverene spurt og fulgte opp i hoppbakken da Riiber innkasserte sin 51. verdenscupseier i karrieren.

- Jeg mener at det er et spennende konkurranseformat. Kanskje trenger det noen justeringer. Vi hadde et håp om at Ruka kunne vært et fint sted å ha fellesstart, men det viste seg å være vanskelig å gå fra front. Jeg vil gjerne rette siktet mot taktikken til de antatt beste langrennsløperne. De bommet totalt på taktikken og kan takke seg selv, sier Riiber til Dagbladet.

SLÅR TILBAKE: Jarl Magnus Riiber. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
SLÅR TILBAKE: Jarl Magnus Riiber. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

- Hva legger du i det? Hva burde de gjort annerledes taktisk?

- Det var veldig mye snakk om at de skulle jobbe sammen i front, men det så vi lite av. De burde risikert mer og utfordret de beste hopperne i større grad. Jeg mener at de selv burde gå i selv, i stedet for å klage på formatet, sier verdenseneren og understreker:

- Jeg støtter ikke kritikken, samtidig som jeg forstår frustrasjonen.

Overrasket over det som skjedde

Riiber forteller videre at flere av de sterke langrennsløperne begynte å se på ham og Jens Lurås Oftebro underveis i fellesstarten med forventning om at de skulle bidra i front.

Det stusser verdenseneren over.

- Folk begynte å se på meg og Jens, men vi er gode skihoppere og trenger ikke å dra opp tempoet. De som har styrken sin i løypa, må ta initiativ og ansvar, sier Riiber til Dagbladet.

ANKLAGES FOR JUKS: Finland har de siste ukene hatt en heksejakt mot verdens beste kombinertløper, Jarl Magnus Riiber. Ilta-Lehti publiserte i går en video hvor Riiber anklages for juks. Video: Lukijan Vis mer

Renndirektør i FIS, Lasse Ottesen, støtter Riibers budskap.

- Vi var overrasket over at flere av de med antatt størst langrennskapasitet, ikke grep muligheten bedre. Jeg hørte at Magnus Moan også var kritisk til at de beste langrennsløperne ikke tok mer ansvar. Han, Hannu Manninen og Felix Gottwald klarte å sprenge feltet på fellesstarter i sin tid, sier Ottesen til Dagbladet.

Reagerer

Om det sier OL-kongen Jørgen Graabak:

- Det er veldig vanskelig å gå fra i de løypene i Ruka. Man kan få en god luke i motbakkene, men så bli sklidd inn i utforkjøringene. Da ender det opp med at det er ikke så mye vits å prøve. Litt av frustrasjonen er at i Kuusamo er det en hoppbakke som skiller mye og en langrennsløype som ikke skiller så mye. Dette kommer i tillegg til 5-kilometeren på fredagen, som også favoriserte de beste hopperne, sier Graabak til Dagbladet og får støtte av den finske leiren.

- Konkurranseformatet kan være interessant, men da må du legge det på riktig sted. Vi hadde det samme problemet i fellesstarten i Otepää. Hvorfor ikke legge dette til Lahti, Holmenkollen eller Val di Fiemme? Det er løyper som er bedre egnet med bredere løyper og tøffere løyper.

- Tidenes beste

Når det gjelder Riiber, virker han å være best uansett konkurranse-format og om det gagner de beste hopperne eller langrennsløperne mest.

- Jarl er helt unik. Han kunne hevdet seg i både spesialhopp og spesiallangrenn om han hadde satset på det. Det er fantastisk at han har valgt kombinert. Riiber er allerede tidenes beste kombinertløper, sier kombinertløpernes sportssjef Ivar Stuan til Dagbladet.

Det gleder Riiber, som er en komplett kombinertløper.

- Det er stas å høre. Jeg blir bedre og bedre i sporet hvert år. Som ung hadde jeg mer fokus på hoppingen. Jeg har vært tålmodig med langrennsdelen og bygd meg opp år for år, forteller 25-åringen, som med kombinasjonen mesterlig hopping og langrennsgåing, toppet med en suveren spurt, har satt en ny standard i idretten.

- Jeg har slått kjepper i hjulene for de beste langrennsløperne i kombinert. Før var det flere rene hopptyper og langrennstyper. Nå må man beherske begge deler. Eric Frenzel startet det kjøret der og ble mer og mer komplett. Jeg har vært med på å ta dette et steg videre.

Du kan lese mer om de sterke reaksjonene etter søndagens fellesstart, Stuans forslag til hvilke grep FIS bør ta og FIS' svar her.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer