KRITISERES: Ole Gunnar Solskjær og Manchester United skal på treningsleir til Dubai 13. januar. Det skaper reaksjoner. Foto: NTB scanpix
KRITISERES: Ole Gunnar Solskjær og Manchester United skal på treningsleir til Dubai 13. januar. Det skaper reaksjoner. Foto: NTB scanpix Vis mer

Manchester United unngikk Dagbladets Dubai-spørsmål

Refser Solskjær og United. Kjøper ikke Dubai-forklaring: - Det holder ikke

Ole Gunnar Solskjær tar med United-spillerne til Dubai i fire dager.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Ole Gunnar Solskjær har fått en optimal start på sin karriere som Manchester United-manager. Gjennom en hektisk juleperiode står nordmannen med full pott i Premier League og etter lørdagens FA-cup-kamp mot Reading tar han med seg mannskapet på en fire dager lang treningsleir til Dubai.

- Det gir oss tid til å jobbe med formen og trene hardt. Så hvis noen av spillerne tror det er en ferie, tar de helt feil. Vi er der for å holde sammen, jobbe hardt med det fysiske og selvfølgelig se fram mot Tottenham-kampen, sier Solskjær til klubbens hjemmeside.

Ifølge Daily Mail skal laget bo på et femstjerners hotell i Emiratene, og Solskjær ser på det som en mulighet til å bli bedre kjent med spillergruppa i varme omgivelser. Laget dro også til Dubai på samme tid i fjor, da under José Mourinhos ledelse.

- Langt rulleblad

Dubai er den største byen i De forente arabiske emirater, og har kommet under kritikk for brudd på menneskerettighetene ved gjentatte anledninger.

I fjor ble menneskerettighetsforkjemperen Ahmed Mansoor fengslet i ti år etter at han uttalte seg offentlig om menneskerettighetsbrudd i Emiratene. Ytringsfriheten og pressefriheten er begrenset i landet, og religionsfriheten er innskrenket. Også kvinners rettigheter er begrenset og i tillegg er homoseksualitet forbudt.

Flere menneskerettighetsorganisasjoner har ytret seg kritisk mot flere av forholdene, og mener at Emiratene bryter menneskerettighetene. Amnesty International er ikke fornøyd med at også Solskjær, tilsynelatende ukritisk, tar med seg laget til Dubai.

- Når man samhandler og pusser på omdømmet til et land med et langt menneskerettighetsrulleblad, tar man ikke det ansvaret man bør ta. Det er problematisk når man kritikkløst drar til Dubai og gir dem et bedre rykte enn de fortjener, sier generalsekretær i Amnesty Norge, John Peder Egenæs, til Dagbladet.

- Holder ikke

Dagbladet har stilt Manchester United en rekke spørsmål rundt forholdene i Dubai og om de ser noen problemer ved å reise dit.

Ingen av disse ble besvart, men klubben sendte et generelt svar på hvorfor de har valgt å dra til Dubai.

- Klubbens avgjørelse om å dra til Dubai for en kort treningstur i varmt vær er utelukkende på grunn av været og av praktiske reiseårsaker, skriver klubben i en e-post til Dagbladet.

- Det holder ikke, er Egenæs svar til Manchester Uniteds respons.

- De kan si at de drar for å varme opp gutta før kampen mot Tottenham 13. januar, men samtidig er de med på å hvitvaske omdømmet til et land som høyst sannsynlig er med i krigsforbrytelser i Jemen og som har sperret inne en menneskerettighetsforkjemper i ti år.

En stor prosentandel av innbyggerne i Dubai er fremmedarbeidere, og Egenæs er ikke imponert over femstjernershotellet som Uniteds stjernespillere skal innlosjeres på.

- Der er det antakelig de mange gjestearbeiderne fra Sørøst-Asia som klipper plenen og varter opp, uten å få betalt i nærheten av det de fortjener, sier han.

- Dobbeltmoralsk

Tidligere denne sesongen brukte samtlige lag i Premier League, Manchester United inkludert, kapteisarmbind og skolisser i regnbuens farger for å gi sin støtte til LHBT-samfunnet.

- Vårt arbeid innen dette området er noe vi er utrolig stolt over og demonstrerer Manchester Uniteds langvarige forpliktelser til klubbens verdier rundt inkludering, uttalte klubben i den sammenheng.

Amnesty Norge mener klubben ikke står opp for det de verdiene ved å reise til Dubai, hvor homofili, som tidligere nevnt, er forbudt.

- I den vestlige verden er det populært å vise toleranse og vifte med regnbueflagget, men med en gang de kommer til Dubai holder de pent kjeft, sier Egenæs.

Han er skuffet over at klubben ikke bruker denne turen til å utgjøre en forskjell.

- Dette kunne vært en anledning for klubben til å signalisere at de står for verdiene de har frontet. Da hadde det vært en mening med denne turen. Hvis de ikke gjør det, blir det fort dobbeltmoralsk, mener Egenæs.

- Forkastelig

I 2016 gjorde svenske Malmö FF en helomvending etter at fansen protesterte mot deres planer om å legge en treningsleir til Dubai. Noen uker seinere nådde både Rosenborg og Molde, under Solskjærs ledelse, samme konklusjon, etter at også deres supportere hadde ytret misnøye mot klubbens planer.

- Å legge en treningsleir til et land som er så uglesett og etter hvert tydelig belyst som Dubai, er rett og slett forkastelig, uttalte talsperson for supporterklubben Kjernen, Espen Viken, til NRK den gangen.

I Danmark pågår det nå en liknende diskusjon og torsdag ba Brøndby-fansen om en begrunnelse fra klubben om hvorfor de har valgt å legge treningsleiren til Dubai. De to andre danske toppklubbene, F.C. København og FC Midtjylland, har også planlagte turer til Emiratene.

Qatar er et annet land som ofte får kritikk for mange av de samme forholdene som i Emiratene. Dit drar klubber som Bayern München, PSG og PSV på treningsleir denne måneden.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer