Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Refser tradisjon

- Jeg kan ikke støtte den kulturen, sier Liverpool-stjerna Georginio Wijnaldum om Svarteper-tradisjonen.

KRITISK: Georginio Wijnaldum har ikke noe til overs for Zwarte Pier, bedre kjent som Svarteper på norsk. Foto: Richard Sellers / Pa Photos / NTB Scanpix
KRITISK: Georginio Wijnaldum har ikke noe til overs for Zwarte Pier, bedre kjent som Svarteper på norsk. Foto: Richard Sellers / Pa Photos / NTB Scanpix Vis mer

Karakteren Zwarte Piet, eller Svarteper på norsk, har vært en del av den nederlandske tradisjonen Sinterklaas i en årrekke, men i løpet av de siste åra har den blitt kritisert mer og mer.

En som har et tett forhold til karakteren, er Liverpool-spilleren Georginio Wijnaldum, som assosierte Svarteper med gaver i sine yngre år, men som i voksen alder har blitt mer kritisk.

PROTESTER: I Haag. Foto: Piroschka van de Wouw / Reuters / NTB Scanpix
PROTESTER: I Haag. Foto: Piroschka van de Wouw / Reuters / NTB Scanpix Vis mer

I et intervju med CNN tar midtbanespilleren et oppgjør med den kontroversielle tradisjonen.

- Når du blir eldre og folk kaller deg «Svarteper», stopper du opp og tenker: «Hei, vent. Hvorfor kaller du meg Svarteper? Hva er poenget med å kalle meg Svarteper?» sier Wijnaldum.

Blackface

Læreren Jan Schenkman ga liv til karakteren i ei bok publisert i 1850. Svarteper er en av hjelperne til den mer kjente sankt Nikolaus.

De som kler seg ut som Svarteper, tar som regel på seg blackface, en krøllete parykk og fargerike kostymer fra renessansen.

Det er den førstnevnte karakteristikken som gjør at karakteren er blitt mer kontroversiell i nyere tid.

- De sier at det er en fest for barn, men barna tenker bare på gavene de får. De tenker ikke på Svarteper. Det spiller ingen rolle om det er Regnbueper eller en annen Per for barna, for de er fornøyde så lenge de får gaver, sier Wijnaldum.

BLACKFACE: To menn kledd ut som Svarteper i Nederland i år. Foto: Peter Dejong / NTB Scanpix
BLACKFACE: To menn kledd ut som Svarteper i Nederland i år. Foto: Peter Dejong / NTB Scanpix Vis mer

Får støtte blant opinionen

Seinest i november var det demonstrasjoner i Haag mot karakteren, men den nederlandske folkeopinionen ønsker å holde fast ved karakteren.

I år svarte 71 prosent av 76 000 personer i en undersøkelse gjort av EenVandaag at de ønsket å bevare tradisjonen. Til sammenlikning var 89 prosent positive i 2013.

De som støtter Svarteper-tradisjonen, viser til at karakteren har Blackface fordi den fikk sot i ansiktet da den klatret ned i pipa for å levere gaver til barna.

Wijnaldum tror derimot ikke at forkjemperne av tradisjonen forstår hvilken innvirkning karakteren har på den svarte befolkningen i Nederland.

Han ber nederlenderne om å protestene på alvor.

- De vet ikke hvordan det føles for en svart person. De blir ikke hetset på den måten. Jeg kan ikke støtte den kulturen, sier Wijnaldum.

Sjokkert etter rasismeepisode

Rasismeproblematikken i fotballen har også fått mye oppmerksomhet i Nederland den siste tida.

For en måned siden ble Excelsior-spilleren Ahmad Mendes Moreira rasehetset av Den Bosch-fansen, noe som førte til at kampen ble stoppet i ti minutter.

Da Wijnaldum scoret sitt første hat trick for Nederland få dager etter, feiret han og Frenkie de Jong ved å holde armene sine mot hverandre og peke på den andres hudfarge.

- Det traff meg på et personlig nivå. Jeg hadde aldri trodd at noe sånt kunne skje i Nederland. Jeg er virkelig sjokkert. Det skjedde, dessverre, og måten folk har snakket om hendelsen gjorde vondt for meg, sa Wijnaldum etterpå, sitert av Liverpool Echo.

RETTELSE: Dagbladet skrev først at Svarteper er en del av nederlandsk juletradisjon. Det stemmer ikke, og er nå rettet.