Refser tradisjon

- Jeg kan ikke støtte den kulturen, sier Liverpool-stjerna Georginio Wijnaldum om Svarteper-tradisjonen.

KRITISK: Georginio Wijnaldum har ikke noe til overs for Zwarte Pier, bedre kjent som Svarteper på norsk. Foto: Richard Sellers / Pa Photos / NTB Scanpix
KRITISK: Georginio Wijnaldum har ikke noe til overs for Zwarte Pier, bedre kjent som Svarteper på norsk. Foto: Richard Sellers / Pa Photos / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Karakteren Zwarte Piet, eller Svarteper på norsk, har vært en del av den nederlandske tradisjonen Sinterklaas i en årrekke, men i løpet av de siste åra har den blitt kritisert mer og mer.

En som har et tett forhold til karakteren, er Liverpool-spilleren Georginio Wijnaldum, som assosierte Svarteper med gaver i sine yngre år, men som i voksen alder har blitt mer kritisk.

I et intervju med CNN tar midtbanespilleren et oppgjør med den kontroversielle tradisjonen.

- Når du blir eldre og folk kaller deg «Svarteper», stopper du opp og tenker: «Hei, vent. Hvorfor kaller du meg Svarteper? Hva er poenget med å kalle meg Svarteper?» sier Wijnaldum.

Blackface

Læreren Jan Schenkman ga liv til karakteren i ei bok publisert i 1850. Svarteper er en av hjelperne til den mer kjente sankt Nikolaus.

De som kler seg ut som Svarteper, tar som regel på seg blackface, en krøllete parykk og fargerike kostymer fra renessansen.

Det er den førstnevnte karakteristikken som gjør at karakteren er blitt mer kontroversiell i nyere tid.

- De sier at det er en fest for barn, men barna tenker bare på gavene de får. De tenker ikke på Svarteper. Det spiller ingen rolle om det er Regnbueper eller en annen Per for barna, for de er fornøyde så lenge de får gaver, sier Wijnaldum.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer