Refses av FIDE

Det internasjonale sjakkforbundet (FIDE) har kommet med offisiell uttalelse om Magnus Carlsens valg om å tape med vilje mot Hans Niemann.

KRITISERES: Magnus Carlsen. Foto: AFP
KRITISERES: Magnus Carlsen. Foto: AFP Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det internasjonale sjakkforbundet refser Magnus Carlsen i en pressemelding hvor de samtidig varsler gransking.

- Først og fremst mener vi at verdensmesteren har et moralsk ansvar forbundet med statusen sin, siden han blir sett på som en global ambassadør for spillet. Handlingene hans påvirker kollegaenes omdømme, resultater og kan være ødeleggende for sporten. Vi mener at det var bedre måter å håndtere denne situasjonen på, sier FIDE-president Arkady Dvorkovich i en uttalelse.

- Samtidig deler vi hans dype bekymringer for skaden som juks medfører for sjakk. FIDE har ledet kampen mot juks i mange år, og vi gjentar vår nulltoleransepolitikk mot juks i enhver form. Vi er sterkt engasjert i denne kampen, understreker Dvorkovich.

Det internasjonale sjakkforbundet varslet at vil be Fair Play-komiteen gjøre en grundig etterforskning av saken, når tilstrekkelig innledende bevis er gitt.

Dagbladet har vært i kontakt med far og manager Henrik Carlsen, som ikke ønsker å kommentere saken.

Bakgrunnen for pressemeldingen kommer etter en disputt mellom Carlsen og Niemann de siste ukene. Nordmannen trakk seg nylig trakk fra storturneringen Sinquefield Cup i USA etter å ha tapt for nettopp Niemann. I etterkant har det sirkulert hissige rykter om at årsaken var juks fra amerikanerens side.

Da Carlsen og Niemann møttes igjen i innledningen i den pågående Grand Chess Tour-turneringen, trakk Carlsen etter ett trekk og fyrte ytterligere opp under debatten.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer