Refses for rolleblanding

Morgan Andersen, sjef i Norske Idrettsutøveres Sentralorganisasjon (NISO), har tjent gode penger på et omstridt aksjesalg i sportsutstyrfirmaet The House of Kangaroo. Idrettspresident Kjell O. Kran og andre idrettsledere refser Andersen for rolleblanding.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

I fjor fikk fagforeningssjefen et inntektshopp på nesten 700000 kroner. Dermed firedoblet han nesten inntekten sin på ett år. Mens 1999-likningen viser en inntekt på 264 400, tjente han nesten en million i fjor.

Ifølge Andersen er bruttolønna fra NISO på rundt 400000 kroner, resten kommer fra konsulentarbeid for Nettavisen, foredrag og aksjesalg. De to førstnevnte bijobbene utgjør rundt 100000, sier han.

Selskapet hvor Andersen har solgt omstridte aksjer, heter The House of Kangaroo Europe as. I årsberetningen står det at firmaet driver import og eksport av gave- og reklameartikler. NISO-sjefen er tidligere blitt kritisert for å blande rollene som privatperson og fagforeningsleder i dette selskapet.

Lite snakkesalig

Andersen vil ikke si hva han tjente på aksjesalget i The House of Kangaroo i fjor.

- Noen av inntektene kommer derfra, de andre aksjene vil jeg ikke si noe om. Det er min sak, svarer Morgan Andersen.

G ründeren i The House of Kangaroo, Morten Vister, er barndomsvenn av NISO-lederen, og både Andersen privat og NISOs økonomiske rådgivere, Morten Haugen og Tore Sundt Johansen, skal ha tjent stort på å videreselge aksjer til NISO-medlemmer.

Aksjer ble kjøpt for ei krone og solgt for opptil 920 kroner, ifølge Dagens Næringsliv. Blant annet til Rosenborg-spillerne Bent Skammelsrud og Ståle Stensaas, samt Tore André Dahlum.

Andersens aksjefortjeneste vekker reaksjoner blant idrettslederne.

- Dette er en rollesammenblanding som er helt uforståelig for meg. Det ligger en interessekonflikt her som jeg ikke synes NISO-lederen burde tillate seg, sier idrettspresident Kjell O. Kran til Dagbladet.

Kran forteller at han godt kunne hatt lyst til å investere i Idrettsforbundets eget sponsorselskap, men at det ville vært utenkelig å faktisk gjøre det.

I styret

Morgan Andersen satt fram til i sommer også i styret til The House of Kangaroo.

- Jeg gikk u t for å få ro og fred, og fordi firmaet trenger dyktigere folk i styret for å utvikle seg videre.

Men det er ikke nok, mener Rosenborg-direktør Rune Bratseth.

- Rydd opp, sorter hattene og gi et klart signal utad når det er gjort, lyder rådet til NISO-lederen.

- Det blir helt feil om Andersen skaffer seg inntekter fra jobben som fagforeningsleder ved å utnytte kontaktnettet sitt blant idrettsutøverne. At han som privatperson er eier i samme selskap som NISO, er slett ikke bra.

Bratseth mener NISO-sjefen risikerer å miste tilliten, og at det svekker fagforeningen at media stiller spørsmål ved Andersens interesser.

Kritisk

Også friidrettspresident Marius Rooth stiller seg kritisk.

- En fagforening bør være nettopp det. Når man skal ivareta utøvernes interesser ovenfor kommersielle samarbeidspartnere, klubber, særforbund og samtidig driver egne virksomheter, kan det lett oppstå habilitetsproblemer.

Morgan Andersens inntekts hopp:

2000-inntekt: 953600

1999-inntekt: 264400

1998-inntekt: 276300

<B>LUKRATIVT:</B> Den tidligere hockeyspilleren, nå NISO-lederen Morgan Andersen, nesten firedoblet inntekten sin på ett år.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer