Regelbomba som gjør situasjonen dramatisk for norske klubber

- Krise, sier Vålerenga-direktør.

TRE EKSEMPLER:  Giancarlo Gonzalez (t.v) og Azar Karadas ble hentet til henholdsvis Vålerenga og Brann takket være eksern hjelp. Nå setter Fifa en stopper for ordningen. LSK-spilleren Marius Lundemo er også finansiert gjennom eksterne midler. Det er noe av grunnen til at Lillestrøm ikke ønsker å selge ham. Foto: NTB Scanpix.
TRE EKSEMPLER: Giancarlo Gonzalez (t.v) og Azar Karadas ble hentet til henholdsvis Vålerenga og Brann takket være eksern hjelp. Nå setter Fifa en stopper for ordningen. LSK-spilleren Marius Lundemo er også finansiert gjennom eksterne midler. Det er noe av grunnen til at Lillestrøm ikke ønsker å selge ham. Foto: NTB Scanpix. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet):Rett før jul besluttet FIFA at ingen tredjeparter kan gå inn på eiersiden til en spiller. Forbudet tredde i kraft 1. januar.

I Norge har tredjepartsfinansiering vært lov, mens praksisen med å investere direkte i eierandeler av spillere, som er mye brukt internasjonalt, er forbudt. Det vil si at investorer i Norge har kunnet være med på å finansiere kjøp og motta en potensiell fremtidig gevinst hvis klubben selger spilleren. Men tredjeparten har ikke hatt lov til å påvirke et eventuelt salg.

I en rekke andre land har man kunnet eid deler av spillere, og derfor vært med på å påvirke framtiden. Nå er alt som innebærer en tredjepart blitt forbudt.

Alle investeringer som er gjort før 2015 vil fortsatt være gjeldende. Fram til 1. mai kan man kjøpe eiendeler i spillere, men disse vil bare være gyldige i ett år.

- Bør ikke ramme Norge Leder for Norsk Toppfotball Leif Øverland er glad FIFA tar tak, samtidig forstår at han ikke at en ordning, som fungerer i Norge, nå skal bli forbudt.

- Det er et positivt vedtak for fotballen. Det finnes eksempler fra Portugal og Sør-Amerika, hvor man knapt har visst hvem som råder over spilleren.

- Det som er overraskende er at vedtaket slik det leses av NFF og oss, også rammer Norge. Var det hensikten? spør Øverland.

Som leder for klubbenes interesseorganisasjon jobber han tett med NFF, for å få klargjort det nye regelverket. De har også engasjert advokater for å tolke reglene.

Han mener dagens regelverk i Norge fungerer bra.

Lokalavisa Varden skrev tidligere denne uken om Oddball Invest AS, som står klare til å investere 1,2 millioner i nye spillere. Det får de nå ikke gjort grunnet det nye regelverket.

FORSTÅR IKKE:  Leder for Norsk Toppfotball Leif Øverland, er overrasket over at regelendringen rammer Norge.
Foto: Nina Hansen / Dagbladet
FORSTÅR IKKE: Leder for Norsk Toppfotball Leif Øverland, er overrasket over at regelendringen rammer Norge. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

- Dette kan være kroken på døren for oss. De nye reglene gjør at vi ikke kan investere som i dag, sier styreleder Dag Gregoriussen.

Selskapet har tidligere investert i en rekke Odd-spillere. Fredrik Semb Berge og Elba Rashani (begge solgt til Brøndby) er to av spillerne selskapet har investert i.

- Dramatisk Vålerenga-direktør Stig Ove Sandnes legger ikke skjul på at dette gjør hverdagen vanskeligere for klubben.

- Det er ingen tvil om at investor-avtalen vi har her hjemme blir rammet. Det er krise. Det er en viktig del av inntektsgrunnlaget som strupes, forteller Sandnes til Dagbladet.

- Jeg satt selv på konferanse i 2014 og hørte Platini snakket om tredjeparts eierskap. Ingenting av det har noe med det vi gjør i Norge å gjøre.

UEFA-president Michel Platini er mannen som har presset forslaget igjennom.

Over en rekke år har Vålerenga fått finansiell hjelp til å hente spillere. Da den tidligere VIF-stopperen Giancarlo Gonzalez i sommer ble solgt fra MLS til Serie A, hadde Oslo-klubben krav på 2,8 millioner av overgangssummen takket være en videresalgsklausul. Den summen delte de med investor Tor Olav Trøim.

- Avtalene vi allerede har videreføres. Vi har nå planlagt 2015-sesongen i et halvt år. Og dette har selvfølgelig vært en del av de, fortsetter Sandnes, som er langt fra fornøyd med Fifas håndtering.

- Dette er litt fotballbransjen på sitt verste. Det er veldig typisk Fifa. De lager en ny regel som trer i kraft nesten uten varsel. Det er respektløst. De greier ikke å sørge for langsiktige rammevilkår.

Rammer Norge En rekke norske klubber har ved hjelp utenfra investert i spillere, hvor investoren eier deler av spilleren. Brann hentet i fjor sommer Azar Karadas for to millioner fra Sogndal. Det var en overgang som ikke hadde vært mulig uten hjelp utenfra. Investeringselskapet Hardball bekreftet den gangen overfor Bergens Tidende at de hadde hjulpet til.

Karadas spyttet selv inn penger i selskapet Softball, som i 2010 bistod Brann i å hente Fredrik Haugen og Kevin Dure fra Løv-Ham.

BEKYMRET:  Stig Ove Sandnes er bekymret for situasjonen etter FIFAs regelendring.
Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
BEKYMRET: Stig Ove Sandnes er bekymret for situasjonen etter FIFAs regelendring. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Vis mer

Marcus Pedersen som skulle redde Brann fra nedrykk forrige sesong, ble også hentet takket være eksterne midler.

- Det er nok ikke meningen å ramme Norge. I det norske regelverket er det klubben den eneste parten som bestemmer forholdet knyttet til en spiller, forteller Øverland.

Selv om klubbene selv bestemmer spillerens framtid, skaper en tredjeparts eierskap problemer. Svenske IFK Göteborg ønsker å kjøpe Lillestrøms stortalent Marius Lundemo. LSK-styre sa denne uken nei til et bud på 5,3 millioner. Lundemo ble hentet fra Bærum før forrige sesong, men LSK eier han ikke alene. Ifølge Romerikes Blad vil LSK få under halve beløpet etter at Bærum og en ekstern investor har fått sitt.

Forbudt i England I England tok de grep og gjorde det forbudt for tredjeparter å eie spillere. Mye av bakgrunnen for regelendringen er Javier Mascherano og Carlos Tevez overgang til West Ham United i 2006. Begge ble brakt til England av en tredjeparts investeringsgruppe.

Mascherano forlot West Ham et halvt år senere til fordel for Liverpool. Men det var ikke bare bare. FA ønsket å granske eierskapet rundt Mascherano, og Liverpool måtte vente tre uker før de fikk signert argentineren i januar 2007. Mens West Ham fikk en saftig bot å ha brutt reglene.

Klubber som Sjakthar Donetsk, Benfica og Atletico Madrid er eksempler på klubber, som har utnyttet regelverket, skriver Liverpool Echo.

Den samme avisen skriver at en tredjepart tjente godt på Diego Costas overgang fra nettopp Atletico til Chelsea i fjor sommer. Premier Leagues toppscorer ble solgt til London-klubben for nesten 350 millioner.

OMSTRIDT:  Carlos Tevez (t.v) og Javier Mascherano overgang til 2006 var omstridt, siden det var en tredjepart som sto bak overgangen. I England er det blitt forbudt. Foto: AP Photo/Jane Mingay/NTB Scanpix.
OMSTRIDT: Carlos Tevez (t.v) og Javier Mascherano overgang til 2006 var omstridt, siden det var en tredjepart som sto bak overgangen. I England er det blitt forbudt. Foto: AP Photo/Jane Mingay/NTB Scanpix. Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer