Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Regelen er meningsløs, Terje Hauge - vær en god dommer og innrøm feilen

Den omstridte retningslinjen rundt hvem som har lov til å hente ballen etter scoring handler ikke om spillernes verdier og moral. Men om dommersjefens sunne fornuft.

SNU: Terje Hauge var en klok dommer som gjerne innså feil og innrømmet dem. Om han ikke snur i denne saken er han en uklok dommersjef, skriver Morten Pedersen. 
Foto: Kyrre Lien / Scanpix
SNU: Terje Hauge var en klok dommer som gjerne innså feil og innrømmet dem. Om han ikke snur i denne saken er han en uklok dommersjef, skriver Morten Pedersen. Foto: Kyrre Lien / Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NORSKE DOMMERE ER gitt en retingslinje for 2016 som forvirrer mer enn den forbedrer. Målet med - «Kun forsvarende lag skal kunne hente ballen og bringe ballen til midten for avspark. Da unngår vi problemer i målområdet, og det er bare dommer som likevel kan gi klarsignal til avspark» - er å forebygge usportslig oppførsel.

MEN DEN GJØR ikke det, snarere tvert imot. Regelen som ifølge dommersjef Terje Hauge ikke er en regel, men bare en retningslinje som må sees i en større sammenheng, åpner isteden døra for å spekulere i usportsligheter. Og nå er den prøvd, håndhevet og vist tommelen ned av både eksperter, spillere og trenerere.

Da bør vel det neste være å skrote den.

MEN TERJE HAUGE vil ikke det. Selv etter dumskapen vi så mellom Viking og Haugesund søndag kveld forsvarer han de norske dommernes mulighet for lovlige inngripen og sanksjonering i situasjoner de fleste av oss alltid har sett på som en del av spillets gang. For nå er det laget som vil at fotballkampen helst bør blåses av som skal sørge for at ballen kommer i spill igjen, og ikke laget som akkurat har redusert og trenger en goal til for å få et resultat.

Slik jeg ser det vil det gjøre uthaling av tid til en ny øvelse i Tippeligaen.

Og gi usportslig oppførsel et nytt ansikt.

MEN TERJE HAUGE ser ikke det. Med retningslinjen i hånd -  «Kun forsvarende lag skal kunne hente ballen og bringe ballen til midten for avspark. Da unngår vi problemer i målområdet, og det er bare dommer som likevel kan gi klarsignal til avspark» - forsvarer han heller nyskapingen gjennom å be spillerne gå i seg selv og ta et oppgjør med sine (dårlige?) holdninger. Han vil for enhver pris unngå problemer i målområdet. Og at to, tre eller fire mann av forskjellige grunner river i en ball er alvorlige problemer. Og derfor har ikke Terje Hauge tanker for at trøtte vinnerskaller i bakkant av 90 minutter fotball bør kunne tilkjennes de formildende omstendighetene som i konkurranseidrett omtales som «i kampens hete».

Ei heller har han tanker for at laget som faktisk har scoret mål og gitt seg selv en ekstra livlinje helt på tampen, nærmest har en selvfølgelig rett til å prøve å presse ut noen ekstra sekunder av klokka.

DET SISTE DET angripende laget ønsker er jo bråk. De ønsker bare en goal til. Det siste det forsvarende laget ønsker er at de får det til. Og gjennom en retningslinje hvis hensikt i hvert fall ikke helliger middelet, men bare skaper frustrasjon og enda mer usportslighet, ønsker man å bytte ut en fotballspillers iboende konkurranseinnstinkt med en adferd som hører hjemme på en søndagsskole.

Det kler fotballen dårlig.

TERJE HAUGE VAR en klok dommer som gjerne innså feil og innrømmet dem. Om han ikke snur i denne saken er han en uklok dommersjef. Og når han, som i Dagbladet i går, drar spillernes moral og verdier inn i saken, og sier at han er både overrasket og skuffet over at den nye retningslinjen i det hele tatt diskuteres, da er det som om han aldri har dømt en fotballkamp.

Det er nemlig ikke spillerne som bør reflektere over egne holdninger og gå i seg selv i denne saken.

Det er de som har innført tøyset.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!