Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

«Regelen» som sier at Norge ikke kommer til EM

Må bryte en barriere.

BARRIERE: Norge må bryte en barriere for å komme til EM.
Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
BARRIERE: Norge må bryte en barriere for å komme til EM. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Da Norge deltok i EM 2000 og VM 1998, var det akkurat som det burde være. Og alle de gangene Norge har mislyktes etter dette, har det også vært akkurat som det burde være.

Hvorfor? På grunn av Norges ligaindeks.

Ligaindeksen forteller hvilke nasjoner som på papiret hører hjemme i mesterskap. Det gjorde Norge i både 1998 og 2000, men til EM i Frankrike neste sommer er ikke Norges tropp gode nok på papiret.

FORRIGE EM-JUBEL: Det er 15 år siden sist gang Norge jublet i EM. Da var Nils Johan Semb trener. Nå vil han gjenskape magien fra 2000 som toppfotballsjef. Foto: NTB Scanpix
FORRIGE EM-JUBEL: Det er 15 år siden sist gang Norge jublet i EM. Da var Nils Johan Semb trener. Nå vil han gjenskape magien fra 2000 som toppfotballsjef. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Heldigvis finnes det eksempler på at det er mulig å kamuflere det, i hvert fall en viss periode. Drillo og Lars Lagerbäck har klart det, sier fotballekspert Lars Tjærnås til Dagbladet.

- Men over tid er det avgjørende med spillere i de beste ligaene. En landslagstrener er helt avhengig av enkeltspillernes hverdag, mener han.

Kan reddes av EM-utvidelsen Ligaindeksen er en måte å måle hvor gode landslagenes spillertropper er. Ligaindeksen er basert på en rangering av de europeiske ligaene, hvor de fem beste ligaene er i gruppe 1.

Et landslag med spillere utelukkende i de største ligaene har en ligakoeffisient på 1,0. VM-finalistene fra 2014, Tyskland og Nederland, lå eksempelvis på 1,05.

FOR HØY: Norges ligaindeks har gått gradvis oppover siden sist vi var i mesterskap. Nå er ligaindeksen altfor høy, hvilket betyr at vi ikke har mange nok spillere i de store ligaene. Diagram: Norsk Toppfotball
FOR HØY: Norges ligaindeks har gått gradvis oppover siden sist vi var i mesterskap. Nå er ligaindeksen altfor høy, hvilket betyr at vi ikke har mange nok spillere i de store ligaene. Diagram: Norsk Toppfotball Vis mer

Det høres kanskje ut som tørre tall, men det interessante er at det er en veldig tydelig sammenheng mellom ligaindeks og resultater. Statistikken viser at man må han ligaindeks under 2,25 for å komme til mesterskap.

Norge har ikke vært i nærheten av denne grensa de siste ti årene og har følgelig heller ikke vært i mesterskap.

- Ligaindeksen er en god referanse. Suksessrike landslag har mange spillere i gode klubber i gode ligaer. Det er utvilsomt viktig, sier Nils Johan Semb, som ledet Norge til EM i 2000, til Dagbladet.

Når det er sagt, er ikke nåløyet for å komme til mesterskap like trangt lenger, all den tid EM er utvidet. Det betyr at ligaindeksgrensa på 2,25 vil økes, men på langt nær helt opp til Norges nivå på hele 3,7.

- Utvidelsen øker utvilsomt EM-sjansene. Man skal heller ikke se seg blind på ligaindeks, men se det totale bildet. Det er ganske stor forskjell på en topp- og bunnklubb i samme liga, selv om det gir samme utslag på ligaindeksen, sier Semb.

Må bryte barriere Da Norge deltok i EM 2000 og VM i 1998 var ligaindeksen til det norske landslaget under en magiske mesterskapsgrensa. Da lå den på henholdsvis 1,95 og 2,05.

Nå er Norges ligaindeks hele 3,7, på grunn av en økning av Tippeliga-spillere i troppen, hovedsaklig fra Rosenborg.

Det betyr at Norge må bryte en barriere om det skal bli norsk deltakelse i EM i Frankrike neste sommer.

- Drillo greide å gjøre 1 x 11 større enn 11 x 1, og Lars Lagerbäck har gjort det samme med Island. Men det er liten tvil om at flest mulig spillere med fast spilletid på høyest mulig nivå er en resept på suksess for et landslag, sier Tjærnås.

- Samtidig er det bedre å spille for en norsk klubb som gjør det bra i Europa enn å være på benken i utlandet. At Rosenborg og Molde gjør det bra i Europa League, er veldig positivt, mener Semb.

Tidligere Premier League- og landslagskeeper Thomas Myhre mener det var enklere å være nordmann i de store ligaene tidligere.

- På den tiden var spranget mellom Tippeliga og Premier League mye mindre. Nivået der borte var ikke like høyt. Nå har de jo så mye penger at de kan kjøpe verdensstjerner i stedet, sier Myhre til Dagbladet.

- Det var vel 28 spillere i Premier League på det meste. Jeg spilte fast i Premier League uten å være på landslaget en periode. Jo flere spillere på høyt nivå, jo bedre blir landslaget, mener eks landslagskeeperen.

Unntaket fra 94 Men det finnes ett unntak fra regelen. Norge kvalifiserte seg for VM i 1994 med ligaindeks på 3,0, altså over mesterskapsgrensa. I ettertid kan det forklares slik:

FLERE UTENLANDSPROFFER: Da Erik Mykland og Norge var i EM i 2000, var det med langt flere utenlandsproffer og langt lavere ligaindeks enn i dag.
Foto: Leif Jansson / SCANPIX
FLERE UTENLANDSPROFFER: Da Erik Mykland og Norge var i EM i 2000, var det med langt flere utenlandsproffer og langt lavere ligaindeks enn i dag. Foto: Leif Jansson / SCANPIX Vis mer

Den gang var det en ung og fremadstormende generasjon som banet vei, hvor mange holdt et høyere nivå enn ligaen de spilte i, og som etter hvert skapte store fotballkarrierer. Det var da landslaget og Rosenborg utviklet seg parallelt.

Det høres kanskje kjent ut. For er det ikke det samme som skjer med landslaget akkurat nå?

- Norge og Rosenborg utviklet seg side om side på 90-tallet. Et sterkt RBK-lag er godt nytt for landslaget. Det minner om det som skjer nå, sier trenerlegenden Nils Arne Eggen til Dagbladet.

- Det er for tidlig å si om det som som skjedde på 90-tallet er i ferd med å gjenta seg. Men det er en del faktorer som minner om hverandre. Akkurat som den gang er det et lag i fremgang med en ung gruppe spillere i sentrale roller, mener Tjærnås.

Anført av generasjonen som tok bronse i U21-EM i Israel har «nye Norge» fått en voldsom oppsving i det siste. Det samme har Rosenborg, som igjen er eneren i Norge og som igjen hevder seg ute i Europa. Det samme gjør dessuten også Molde.

- At Rosenborg og Molde gjør det bra i Europa League, er veldig positivt for landslaget. Molde kunne ha klart Champions League, men var uheldige. Det viser at nivået er bra, sier Semb.

Rosenborg Norges ligaindeks har gått gradvis oppover på 2000-tallet. Den var lavest i 1998 med 1,95 og høyest i 2013 med 3,78.

I fjor sank den faktisk helt ned til 2,68, men nå er den helt oppe på 3,7 igjen. Det skyldes økningen av Tippeliga-spillere i troppen, samt to spillere fra Allsvenskan.

Det positive er imidlertid at denne gjengen likevel har fått god internasjonal matching. Rosenborgs fem landslagsspillere, André Hansen, Pål André Helland, Ole Kristian Selnæs, Alexander Søderlund og Jonas Svensson, og Moldes to, Vegard Forren og Martin Linnes, spiller alle i Europa Leagues gruppespill denne høsten.

Det er gull verd for det norske landslaget.

Rosenborgs høye andel landslagsspillere går på den ene siden utover ligaindeksen. Men hvis Rosenborg holder høy europeisk standard, noe de kanskje er på vei til, vil det være uvurderlig for Per-Mathias Høgmo.

- Norsk EM-deltakelse vil åpne øynene for norsk fotball igjen blant utenlandske klubber, som vil gi flere norske utenlandsproffer og et enda bedre landslag, sier Myhre.

- Jeg var en del av dessertgenerasjonen som dro nytte av det Thorstvedt og co gjorde, slik at det ble enklere å komme seg til Premier League. Nå er det annerledes, men den nye spennende generasjonene kan åpne slusene igjen. Om ikke like mange til Premier League, så i hvert fall en del til Tyskland og Nederland.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!