STRAFFBAR OFFSIDE: Philippe Coutinhos høyrebein, her strukket ut i et forsøk på å nå innlegget fra venstre, skulle frarøvet Christian Benteke vinnermålet på bakre stolpe. Foto: CARL RECINE / REUTERS / NTB SCANPIX
STRAFFBAR OFFSIDE: Philippe Coutinhos høyrebein, her strukket ut i et forsøk på å nå innlegget fra venstre, skulle frarøvet Christian Benteke vinnermålet på bakre stolpe. Foto: CARL RECINE / REUTERS / NTB SCANPIXVis mer

Regelen som skulle tatt seieren fra Liverpool: «Moralsk offside»

- De surrer med det hvert år og ingenting blir bedre.

(Dagbladet): Det var mange som fikk vist at de har lest seg opp på de nye offside-bestemmelsene i Premier League i går, da Liverpools vinnermål mot Bournemouth ble avslørt som «skulle vært annullert»

Philippe Coutinhos forsøk på å nå innlegget fra venstre var en handling som utløste ulovlig offside - og dermed skulle Christian Bentekes bejublede avslutning ved bakre stolpe aldri vært mål.

De nye bestemmelsene er ytterligere presiseringer av regelendringene vi i Norge har spilt med helt siden 1. januar 2014, uten at disse noen gang har vært utpreget enkle å ha full kontroll på.

Vanskelig - Poenget er at spilleren må være så nærme å treffe ballen at posisjonen hans forstyrrer en motstander, sier tidligere dommersjef Rune Pedersen til Dagbladet.

Han har forsøkt å forklare oss dette før.

- Det at han prøver i seg selv er ikke nok. Hvis forsøket er dømt til å mislykkes, ved at det er umulig for ham å nå ballen, for eksempel, er det ikke straffbar offside. Det er summen av det han gjør, summen av omstendighetene som teller. Det er dette som gjør offside ganske vanskelig om dagen, sier Pedersen.

Poenget i går var altså at Philippe Coutinhos utstrakte fot kunne få Bournemouth-målvakt Artur Boruc til å tro at han måtte stoppe en avslutning fra brasilianeren - altså påvirket det en motstander. Dermed offside.

- Det er det dommeren må avgjøre - hvis hans bevegelse er med på å forstyrre keepers mulighet til å ta sine vurderinger, er det offside, sier Rune Pedersen, som for ordens skyld ikke har sett denne spesifikke episoden fra Anfield.

Presiseringer Det var sommeren for to år siden at Uefa samlet Europas assistentdommere med en fersk presiseringen av offsidebestemmelsene i Regel 11 som et viktig punkt på agendaen.

Endringene, vedtatt av IFAB (fotballens internasjonale lovkomité), var allerede tatt i bruk i flere store ligaer og europacupene, og 1. januar 2014 trådte de også i kraft her i Norge.

Før denne sesongen kom imidlertid IFAB med enda noen presiseringer.

Nå heter det at en spiller er i straffbar offside dersom han/hun tydelig forsøker å nå en ball som er i nærheten av ham/henne og denne handlingen påvirker en motspiller (se video her), eller gjør en tydelig handling som åpenbart påvirker en motstanders muligheter med ballen (se video her eller her).

Moralsk offside - Før kunne du ikke heve flagget på spillere som ikke var nær ballen - men som åpenbart påvirket motstanderen, sier Englands dommersjef Mike Riley, ifølge Guardian.

Han kaller disse for «moralske offside-forseelser».

Mange engelske aviser kjører for øvrig punkt-for-punkt-forklaringer på de nye bestemmelsene igjen i dag, etter at justeringen ble eksemplifisert så tydelig i gårsdagens kamp.

Kanskje var det likevel Gary Neville som sa det best i Sky Sports-studioet i går (via Mirror):

- De surrer (Neville brukte et litt krassere ord) med den offsiden hvert år, og det blir ikke noe bedre.