Regelendring gir Aksel en fordel

Favoriserer de store og sterke.

Utstyrsreglene i alpint skal forandres før neste sesong. Innsvinget i skiene skal bli mindre og avstanden mellom støvelen og snøen forkortes. Det gir en klar fordel for Aksel Lund Svindal.

- Det som skjer innen neste sesong er at sålen på støvlene skal bli to millimeter mindre. Dessuten skal platen under bindingen blir mindre. Dermed kommer avstanden fra støvelen til snøen å bli forkortet.

- Det er også bestemt at skiene skal bli bredere på midten. Carvingen skal ikke bli så ekstrem, forklarer Aksel Lund Svindal til NTB. Han legger til at han ikke på noen måte er bekymret med tanke på forandringen som vil skje med utstyret.

- Jeg synes det er vanskelig å si hva dette vil bety, men jeg tror vel innerst inne at betydningen blir heller liten. Kanskje vil de forandringene det nå legges opp til bli større for løpere som er mindre og lettere enn meg. Jeg er absolutt ikke bekymret for denne regelendringen, sier Svindal.

Han kjemper i første rekke med Benjamin Raich om seieren i den totale verdenscupen i år. Raich er en mye lettere og mindre løper enn Lund Svindal, og derfor kan det hende han vil få større problemer med å hevde seg neste år enn han har hatt denne sesongen.

Rask tilpasning


- Reaksjonen i utstyret kommer til å forandre seg en del når de nye reglene innføres. Det blir litt vanskeligere å kjøre fort når utstyret blir lavere, altså når forholdet mellom støvelen og skiene forkortes. Men samtidig blir faren for skader mindre, og det er årsaken til at denne regelendringen innføres, sier NRK-ekspert og tidligere landslagstrener Martin Andersen til NTB.

Han forklarer også at det vil ta lenger tid å komme på kant i og med at bredden under midten av skiene økes.

- Man kan si at løperne vil miste litt av effekten som ligger i utstyret. Det vil rett og slett ikke gå så fort, mener Andersen.

- De beste kommer til å tilpasse seg denne forandringen med en gang, men noen vil nok slite, legger han til.

- De endringene det legges opp til kommer ikke til å bety noe for kjøringen, men det blir viktig å teste og kjøre inn utstyret på en skikkelig måte, sier Svindal. Han kommer trolig til å få en lettere kamp i verdenscupen neste sesong, dersom det er riktig at de nye reglene kommer til å være slik at de gavner ham som er en stor, sterk og kraftig løper.


Bra endring


- Jeg er ikke i tvil om at den endringen Det internasjonale skiforbundet (FIS) legger opp til er en bra endring sett med norske øyne. Det vil klart være til fordel for oss, sier Martin Andersen som forklarer den fordelen Svindal får på denne måten:
FORNØYD: Aksel Lund Svindal er ikke bekymret for de nye skireglene. Foto: AP
FORNØYD: Aksel Lund Svindal er ikke bekymret for de nye skireglene. Foto: AP Vis mer

- Vekten og lengden på mannen vil bety at en justering på en millimeter ikke betyr så mye som for en løper som er liten og lett. Jo større en løper er, jo mindre vil hver millimeters justering bety. Altså vil Benjamin Raich få større problemer med å tilpasse seg de nye reglene enn Aksel Lund Svindal, mener Martin Andersen. (NTB)