Regelendringene i håndballen ikke bestemt likevel - nå tar det norske forbundet grep

Møtevirksomhet i dag.

NYE REGLER, ELLER? De norske håndballjentene, her ved Karoline Dyhre Breivang, får mest sannsynligvis flere nye regler å forholde seg til under VM, men ingenting er besluttet - ennå. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
NYE REGLER, ELLER? De norske håndballjentene, her ved Karoline Dyhre Breivang, får mest sannsynligvis flere nye regler å forholde seg til under VM, men ingenting er besluttet - ennå. Foto: Bjørn Langsem / DagbladetVis mer

(Dagbladet): Regelendringene i håndballen har skapt en rekke overskrifter både her hjemme og i det store utland de siste dagene.

Spesielt det at Det internasjonale håndballforbundet (IHF) ønsker å innføre fire nye regler bare en drøy måned før håndball-VM i Danmark, har fått en rekke håndballpersonligheter til å reagere.

Håndballjentenes landslagssjef Thorir Hergeirsson er kritisk til regelendringene, og mener spesielt timingen fra IHFs side er dårlig.

TV 2-ekspert Bent Svele mener det er respektløst å innføre et nytt regelverk så tett på et stort mesterskap, mens den svenske stjernen Nathalie Hagman mener de nye reglene burde vært testet ut i en «dritt-turnering» først.

Bare forslag Regelendringene dreier seg om ny praksis for passivt spill, blått (!) kort, straff for usportslig opptreden siste 30 sekunder og ny praksis for å ta ut målvakt (se faktaboks).

VURDERER KRITIKK: Ole R. Jørstad, 1. visepresident i Norges håndballforbund forteller at forbundstoppene skal diskutere en mulig protest i dag. Foto: NHF
VURDERER KRITIKK: Ole R. Jørstad, 1. visepresident i Norges håndballforbund forteller at forbundstoppene skal diskutere en mulig protest i dag. Foto: NHF Vis mer

Det de færreste hadde fått med seg før Dagbladet så nærmere på regelendringene i går kveld, var imidlertid at de ikke er innført ennå, men at de foreløpig bare er foreslått.

Det er dermed en ørliten mulighet for at de norske jentene slipper å lære seg de nye reglene før VM i Danmark i desember.

Slik Dagbladet forstår det var verken landslagssjef Hergeirsson eller flere sentrale personer i Norges Håndballforbund (NHF) klar over dette før vi tok kontakt i går kveld.

Styremøte 8. november 1. visepresident Ole R. Jørstad sjekket imidlertid saken nærmere på Dagbladets oppfordring, og resultatet er følgende:

På nåværende tidspunkt  har regelendringsgruppa i IHF altså bare foreslått regelendringene, for så å sende dem til nasjonene som deltar i VM. Det er først ved neste instans, IHF-styret ledet av den kontroversielle egypteren Hassan Moustafa, at reglene faktisk vil formaliseres.

Etter planen skal IHF-styret banke gjennom regelendringene først søndag 8. november i forbindelse med IHF-kongressen i Sotsji.

Ettersom håndballpresident Kåre Geir Lio er på ferie, er det Ole R. Jørstad og 2. visepresident Bente Aksnes som skal representere Norge på IHF-kongressen neste uke.

- Tar intern runde Ettersom det ble åpenbart i går kveld at regelendringene ikke er formalisert ennå, sier Jørstad til Dagbladet at NHF-styret kommer til å vurdere å komme med en form for protest mot regelendringene i Sotsji.

- Det er lite som tyder på at vedtaket ikke blir realisert, men nå skal vi ta en kort intern runde i Norge for å vurdere om man skal reagere på prosessen, samt se nå hva andre nasjoner foretar seg i saken, sier han.

Etter det Dagbladet kjenner til har NHF allerede vært i kontakt med den danske håndballpresidenten for å involvere ham i samtalene. Tankegangen er at en eventuell protest vil stå langt sterkere dersom den kommer fra flere nasjoner.
 
- Kommer dere til å involvere Thorir Hergeirsson i samtalene?
 
- Hvis NHF gjør noe videre i denne saken har Thorir selvfølgelig sagt sitt, sier Jørstad.

Hergeirsson ønsker «foreløpig» - som han skriver i en SMS - ikke å uttale seg ytterligere om muligheten for å kunne stoppe regelendringene.

Vil ha mer åpenhet Visepresident Jørstad understreker at det er timingen for den eventuelle innføringen av de nye reglene som er mest problematisk.

- Timingen for regelendringene har fått stort fokus, og jeg er enig i at den ikke er god. Det regner jeg med at norsk håndball også er enig. Ellers så har vi en holdning som tilsier at det er interessant med nye regler og at håndballsporten videreutvikles. Sånn sett synes vi at noen av endringene er konstruktive, men det er altså timingen som er spesiell, sier han.
 
Jørstad poengterer samtidig at NHF lenge har vært opptatt av større åpenhet i IHF. I den forbindelse stiller Norge med to ferske forslag på kongressen neste uke. I det ene forslaget ber NHF om at strategiplanene for IHF-kongressene sendes ut seinest tre måneder før kongressen.
 
Det andre forslaget går på mye av det samme. NHF ønsker nemlig å få tilsendt årsrapportene fra IHF i god tid før kongressene.
 
- Vi må kunne sette oss bedre inn i hva som skjer i IHF sentralt. Det skal Bente Aksnes og jeg fronte i Sotsji. Det er litt symptomatisk at forslaget til regelendring kommer under seks uker før et VM. Det er litt måten IHF styres på, sier Jørstad.