Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Sjakkprofil protesterer mot Saudi-Arabias behandling av kvinner

Regjerende mester dropper sjakk-VM i Saudi-Arabia i protest:
- Vil ikke føle meg som en annenrangs skapning

Visepresident i Norges sjakkforbund, Vibeke Ekeland Grønn, var tidlig redd for at det kunne oppstå situasjoner i et VM i Saudi-Arabia.

HJEMME I PROTEST: Anna Muzichuk deltar ikke i VM i hurtig- og lynsjakk i Saudi-Arabia, som en protest mot behandlingen av kvinner i landet. Muzicuk er i midten i dette bildet. Foto: QatarChess2016.com
HJEMME I PROTEST: Anna Muzichuk deltar ikke i VM i hurtig- og lynsjakk i Saudi-Arabia, som en protest mot behandlingen av kvinner i landet. Muzicuk er i midten i dette bildet. Foto: QatarChess2016.com Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Ukrainske Anna Muzichuk er verdens nest beste kvinnelige sjakkspiller. På det internasjonale sjakkforbundets rankingliste er det bare kinesiske Yifan Hou som er bedre enn henne.

Hun er regjerende verdensmester i hurtig- og lynsjakk. Men nå mister hun de to VM-titlene. Når mesterskapet nå pågår i saudiarabiske Riyadh, glimrer 27-åringen nemlig med sitt fravær.

Det i protest mot behandlingen av kvinner i landet. Det skriver Muzichuk i et Facebook-innlegg.

- Jeg nekter å spille etter andres regler, jeg vil ikke bruke en abaya (et ytterplagg som bla. dekker håret, journ. anm.), jeg vil ikke ha følge hver gang jeg går ut, og jeg vil generelt bare ikke føle meg som en annenrangs skapning, skriver Muzichuk.

Opprørt

Det internasjonale sjakkforbundet (FIDE) har vært klare på at det ikke ville være nødvendig for deltakerne å blant annet kle seg i en hijab eller abaya. Men for Muzichuk handler det om selve prinsippet.

DELTAR: Magnus Carlsen deltar for tiden i VM-turneringen i Saudi-Arabia. Foto: AFP PHOTO / STRINGER
DELTAR: Magnus Carlsen deltar for tiden i VM-turneringen i Saudi-Arabia. Foto: AFP PHOTO / STRINGER Vis mer

- Jeg må være prinsippfast og droppe mesterskapet, selv om det ville gjort at jeg på fem dager kom til å tjene mer enn jeg gjør i et dusin turneringer til sammen. Det er irriterende, men det som opprører meg mest er at ingen egentlig bryr seg. Men det skal ikke få meg til å endre mening, fortsetter den ukrainske sjakkspilleren.

Hun får støtte av amerikanske Hikaru Nakamura, som heller ikke deltar i Riyadh. Allerede i november var han ute og kritiserte arrangøren.

- At man arrangerer et sjakkmesterskap i en land der grunnleggende menneskerettigheter ikke verdsettes, er helt forferdelig. Sjakk er et spill der alle mennesker, uansett bakgrunn, kan møtes, ikke et spill der folk deles på grunn av religion eller hvor de kommer fra, skrev Nakamura på Twitter.

Skjønner at det føles problematisk

Dagbladets sjakkekspert, Einar Gausel, forklarer at det hender det kommer en form for protest ved turneringer som foregår i land med en spesiell kleskodeks. Bare i fjor var det flere kvinner som boikottet VM i Teheran (Iran) fordi de måtte spille med hijab.

Men at en sånn protest kommer, tror ikke Gausel har stor betydning for arrangøren.

Der er visepresident i Norges sjakkforbund, Vibeke Ekeland Grønn, uenig.

- Det er sjelden at noe i sjakkverdenen får så stor oppmerksomhet, spesielt på kvinnesiden. Det er klart at dette er et viktig symbol. Jeg tror ikke man kan la være å forholde seg til henne når saken har fått så stor oppmerksomhet, sier Grønn til Dagbladet.

Hun er selv veldig engasjert i saken.

- Jeg skjønner veldig godt at Muzichuk føler at dette er problematisk, og jeg har stor forståelse og respekt for valget hun har tatt. Det betyr ikke at jeg på noen måte ser ned på de som har valgt å stille, men man må bare respektere en person som er villig til å gå så langt for prinsippene hun har. Jeg synes også det er uheldig at de kvinnelige sjakkspillerne skal bli stilt overfor dette dilemmaet, sier Grønn.

Sender brev til FIDE

For der går nemlig FIDE også mot sitt eget regelement. I artikkel 1.2 står følgende:

«FIDE er demokratisk opprettet, og baserer seg på at alle medlemmer skal ha like rettigheter. (...) FIDE aksepterer ikke diskriminerende atferd på bakgrunn av nasjonalitet, politisk synspunkt, rase, sosial eller religiøs bakgrunn eller kjønn.»

Grønn forklarer at Norges Sjakkforbund kommer til å sende en henvendelse til FIDE der de ber om en forklaring, men det er en annen situasjon de også avventer informasjon om.

Foran mesterskapet kom det nemlig beskjed om at israelse spillere ikke fikk delta i turneringen på grunn av at de ble nektet visum.

- Det israelske sjakkforbundet har sendt et brev med en klage til FIDE, der de stiller noen spørsmål rundt dette. Vi avventer hvilke svar som kommer. Var det klart for FIDE at disse tingene ville skje, eller er det arrangøren som ikke har levd opp til kontrakten?

Hun fortsetter:

- Vi kan ikke akseptere at man diskriminerer spillere av poltiske årsaker. Det er et kjempeviktig prinsipp å holde fast ved. I utgangspunktet uttrykte jeg en uro for at det kunne oppstå situasjoner i forbindelse med et VM i Saudi-Arabia, sier Grønn.

Hun opplyser for øvrig at Norges Sjakkforbund ikke har lagt noen føringer for Magnus Carlsens deltakelse i mesterskapet.

PS! Dag to av VM i hurtig- og lynsjakk begynner klokka 12.00 i dag.

Dagbladet brukte for øvrig et bilde av Muzicuks søster Anna da saken først ble publisert. Det er nå bilde av riktig person i saken...

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!