FORNØYD: Daglig leder i Antidoping Norge, Anders Solheim, er glad for at regjeringen ønsker å kriminalisere doping i Norge. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB Scanpix
FORNØYD: Daglig leder i Antidoping Norge, Anders Solheim, er glad for at regjeringen ønsker å kriminalisere doping i Norge. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB ScanpixVis mer

Regjeringen vil kriminalisere doping

- Kan gjøre det lettere å få OL.

(Dagbladet): Regjeringen valgte å foreslå å kriminalisere doping i statsråd i dag.

Antidoping Norge skriver i en pressemelding at det vil bety mye for antidopingarbeidet, både i toppidretten og norske ungdomsmiljøer.

- Dette er en milepæl i antidopingarbeidet og et tydelig signal fra storsamfunnet om at doping ikke er akseptert. Vi ønsker ikke at unge mennesker skal ødelegge sitt eget liv, påføre andre lidelse og påføre samfunnet betydelige kostnader grunnet dopingmisbruk, sier Anders Solheim, daglig leder i Antidoping Norge.

- Vil få høyere prioritet
Antidoping Norge tror en skjerpet lovgivning som også omfatter erverv, besittelse og bruk av dopingmidler vil gi problemet høyere prioritet i politiet.

- Et forbud alene er imidlertid ikke nok til å bekjempe doping. Parallelt med en strengere lovgivning er det avgjørende at det forebyggende arbeidet trappes opp gjennom en tverrfaglig og helhetlig tilnærming. Det må også etableres bedre behandlings- og rehabiliteringstilbud, sier Anders Solheim.

Til Dagbladet sier den daglige lederen:

- Vi har i praksis jobbet for en skjerpet lovgivning i ti år, så dette er selvsagt noe vi ønsker velkommen.

- Kan bli lettere å få OL
Solheim tror samtidig at en kriminalisering vil kunne øke sannsynligheten for at Norge kan tildeles store mesterskap, som foreksempel OL, i framtida.

- Jeg tro dette vil være positivt med tanke på den type arrangementer siden det kan forhindre besittelse av dopingstoffer. Både EPO, veksthormoner og anabole steroider kan være vanskelig å avsløre i en ordinær urinprøve, så det er positivt at regjeringen ønsker at det skal være ulovlig å være i besittelse av slike stoffer, sier han til Dagbladet.

KRIMINELT: Anders Solheim håper regjeringens lovforslag blir et viktig virkemiddel for å stoppe de som tjener penger på omsette midler til unge mennesker som er opptatt av kropp og trening. Foto: Knut Fjeldstad / NTB Scanpix
KRIMINELT: Anders Solheim håper regjeringens lovforslag blir et viktig virkemiddel for å stoppe de som tjener penger på omsette midler til unge mennesker som er opptatt av kropp og trening. Foto: Knut Fjeldstad / NTB Scanpix Vis mer

Solheim håper i tillegg at lovforslaget vil kunne utgjøre en stor forskjell for breddeidretten.

- Vi ser at organiserte kriminelle miljøer står bak dopingomsetning i utlandet, og vi har all grunn til å tro at det er sånn i Norge også. Vi håper dette blir et viktig virkemiddel for å stoppe de som har tjent lettjente penger på omsette midler til unge mennesker som er opptatt av kropp og trening, sier han til Dagbladet.

Følger Danmark og Sverige
Kommunikasjonsleder i Antidoping Norge, Halvor Byfuglien, har god tro på at regjeringens lovforslag også vil gå gjennom på stortinget.

- Ja, det har vi veldig god tro på. Vi har jo et flertallsregjering, så det er ingen grunn til å tro noe annet. I tillegg har de partiene som nå er i opposisjon vært positive til et slikt lovforslag historisk sett, sier han til Dagbladet.

• Både Sverige og Danmark har allerede kriminalisert doping.