Reglene må endres skal Oslo få OL

Den internasjonale olympiske komite (IOC) må endre sitt regelverk skal Norge, Sverige og Danmark få arrangere sommer-OL sammen. Dagens regelverk åpner ikke for fellessøknader fra flere land.

Det er det svenske IOC-medlemmet Gunilla Lindberg som tråkker inn bremsen for de de fire skandinaviske søkerbyene. Hun sier til Expressen at hun allerede har informert OL-entusiastene i Göteborg om regelen, men at de ikke har tatt den innover seg.

Oslos byrådesleder Fritz Huitfeldt er klar over regelen til den internasjonale olympiske komite, men det bekymrer han ikke.

- Det skal falle mye snø til jorden før 2012, og en regel kan endres, sier Huitfeldt.

Han viser til at man både i EM og VM-sammenheng for fotball har endret reglene slik at flere land kan arrangere mesterskap sammen.

- Jeg tror kanskje at de olympiske reglene må tilpasses dagens virkelighet, men jeg tar ikke standpunkt til den saken nå, sier Huitfeldt til Dagbladet.no.

Regjeringen må med

Byrådslederen er raskt ute med å understreke at ingenting er bestemt når det gjelder å sende en felles søknad. Først må Oslo by få en formell invitasjon av Göteborg. Deretter må saken behandles politisk i Oslo, før den kommer opp på regjeringsnivå i Norge. Avgjørelsen om hvem som skal få OL i 2012 faller sommeren 2005.

- Kan Oslo bære kostandene til et slikt arrangemente alene?

- Nei, det tror jeg ikke. Her må hele nasjonen være med. Jeg tror likevel Oslo kan arrangere dette. Vi har tradisjoner fra olympiadene i -52 og -94. Vi har jo etterhvert skaffet oss et ry som god OL-arrangør, sier Huitfeldt entusiastisk.

Seiling i Oslofjorden

- Hvilke OL-øvelser vil du ha til Oslo?

- Nei, det er det ingen som har diskutert ennå. Kanskje seiling i Oslofjorden, eller roing, sier Huitfeldt.

- Hva med elvepadling i Akerselva eller terrengritt på sykkel i marka?

- Nei, du det kan jeg ikke svare på. Men jeg synes jo at vi må kunne ta Oslo-marka i bruk på noen måter.

- Kan det tenkes at friidrett arrangeres på Nye Bislett Stadion?

- Nei, jeg tror ikke friidrett er det som bør arrangeres i Oslo, sier byrådslederen.